Natuurbranden Siberië en oosten van Rusland ‘zo groot als Cyprus’

In drie regio’s in het oosten van Rusland en in Siberië is de noodtoestand uitgeroepen wegens natuurbranden. Daar staat een oppervlakte van meer dan een miljoen hectare bosgebied in brand, een oppervlakte groter dan het eiland Cyprus, meldt de bosbeheerdienst.

ANP/Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte/EPA
Beeld Hollandse Hoogte/EPA

De branden worden veroorzaakt en aangewakkerd door de extreme droogte en de hoge temperaturen.

Volgens de autoriteiten in Magadan, de grootste haven in het noordoosten van Rusland aan de Zee van Ochotsk, zijn de branden ontstaan na blikseminslagen. Hevige wind bemoeilijkt de blusoperatie.

Mensenlevens zijn volgens de autoriteiten niet in gevaar. Het overgrote deel van de 226 gerapporteerde natuurbranden ligt buiten bewoond gebied. Er zijn meer dan 3000 mensen bezig met brandbestrijding. Verder zijn er 43 blusvliegtuigen ingezet.

In Rusland woeden ieder jaar grote natuurbranden. Vorig jaar ging volgens schattingen van Greenpeace 150.000 vierkante kilometer bos in vlammen op, een gebied tweemaal de afmeting van de Duitse deelstaat Beieren.

Milieuschade

Niet alleen de inwoners van het gebied werden slachtoffer van de massale naturbranden. Ook het milieu had zwaar te lijden onder de vuurzee.

Volgens de Copernicus Atmosphere ­Monitoring Service, een organisatie die de internationale luchtkwaliteit monitort, was door de branden in juni en juli vorig jaar rond de 50 megaton koolstofdioxide de lucht in geschoten. Dat is de hoeveelheid CO2 die een land als Zweden in een jaar tijd produceert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden