NASA geeft nieuwe beelden van de zon vrij

Een artistieke impressie van Parker en de zon voor zijn lancering. Beeld EPA
Een artistieke impressie van Parker en de zon voor zijn lancering.Beeld EPA

Er vanaf de aarde naar kijken is absoluut geen goed idee, maar dankzij de NASA kunnen we vandaag toch een prachtig mooie blik werpen op onze zon. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft nieuwe beelden van onze ster vrijgegeven, en niet zomaar de eerste de beste: nooit eerder kwam een onbemand ruimtevaartuig zo dicht bij de zon.

Het Parool

Ruimtesonde Parker werd in de zomer van vorig jaar gelanceerd en heeft als bestemming de zon. Het is nog steeds een stipje in het heeal, ook al heeft de zon een doorsnede van een kleine 1,4 miljoen kilometer. Ter vergelijking: de aarde is ‘amper’ 12.742 kilometer lang in doorsnede.

De foto die nu is vrijgegeven, is gemaakt op 24 miljoen kilometer afstand. Pas in 2024 moet Parker de corona binnenvliegen, het gebied vol straling en deeltjes dat je vanaf de aarde kunt zien tijdens een zonsverduistering.

Parker is naar de zon gestuurd om het gedrag van de ster te onderzoeken, en de mogelijke impact op de aarde. Zo zijn de wetenschappers van NASA geïnteresseerd in de zonnewind, waarbij een massa geladen deeltjes de ruimte in worden gestuurd, en het magneetveld van de zon. Parker ontdekte nu bijvoorbeeld al de magnetische stralingen die de zon uitstuurt, plots fel van richting kunnen veranderen.

Deze foto op 24 miljoen kilometer van de zon gaf de NASA vrij. Beeld EPA
Deze foto op 24 miljoen kilometer van de zon gaf de NASA vrij.Beeld EPA
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden