PlusAchtergrond

Na nieuwe virusuitbraak gaat Amerika weer deels op slot

Het aantal besmettingen met corona blijft maar stijgen in de VS. Texas en Florida gaan weer deels op slot. Het land noteert nu al dagen meer dan 40.000 positieve tests per dag, meer nog dan in het begin van de coronacrisis.

Seije Slager
Zomer in Florida. Vanwege de stijging van het aantal infectiegevallen zijn sommige stranden in deze staat inmiddels weer gesloten.  Beeld EPA
Zomer in Florida. Vanwege de stijging van het aantal infectiegevallen zijn sommige stranden in deze staat inmiddels weer gesloten.Beeld EPA

Vicepresident Mike Pence probeerde vrijdag de jongste cijfers over de covidgolf nog onder wat peptalk te bedekken. “We hebben opmerkelijke vooruitgang geboekt,” bezwoer hij op de eerste persconferentie van de coronawerkgroep van het Witte Huis in twee maanden. “Alle vijftig staten gaan op een veilige en verantwoorde manier weer open.”

Een kille blik op die cijfers leert echter dat Amerika op dit moment vooral vooruitgang boekt in het aantal vastgestelde besmettingen. Terwijl de meeste Europese landen de curve succesvol hebben platgeslagen, loopt het aantal besmettingen in de VS sinds een week of twee weer snel op. Het land noteert nu al dagen meer dan 40.000 positieve tests per dag, beduidend meer dan in april, het vorige dieptepunt van de coronacrisis.

Verwarring zaaien

Het duurde dan ook niet lang voor twee van de grootste staten van Amerika, Texas en Florida, de optimistische heropeningsplannen van het Witte Huis tenietdeden. Texas sloot de horeca weer, Florida verbiedt het schenken van alcohol en enkele stranden daar gaan dicht. Het is de vraag of het bij die twee staten blijft. Nog meer staten in het zuiden en westen van het land kampen met een stijging van het aantal besmettingen en hebben hun heropeningsplannen op pauze gezet.

Voor president Trump zou dat een fikse tegenvaller zijn, hij roept al tijden dat het land weer open moet. Intussen groeit de kritiek dat het zijn beleid is – of het gebrek daaraan – dat de coronacrisis juist onnodig lang uitrekt: Trump bagatelliseert het virus geregeld, heeft het dragen van mondkapjes tot een politieke kwestie gemaakt, zaait verwarring met tegenstrijdige boodschappen en krijgt het niet voor elkaar om een gecoördineerde nationale aanpak op poten te zetten.

De boodschap uit het Witte Huis is nog altijd dat de stijgende infectiecijfers juist een groot succes zijn. ‘Het aantal ChinaVirus-gevallen gaat omhoog vanwege GEWELDIG TESTEN,’ twitterde de president. Volgens medici klopt dat niet: in veel staten stijgt het aantal ziekenhuisopnames namelijk ook, een teken dat niet alleen het aantal positieve tests, maar ook het aantal daadwerkelijke besmettingen stijgt. Het aantal doden zou binnenkort dus ook weer snel kunnen oplopen.

Teststations

Bovendien zijn er op veel plekken juist problemen met testen. Laboratoria in Arizona waarschuwen dat ze geen capaciteit meer hebben. Bewoners van Texas moesten dit weekend soms vier uur in de rij staan bij de teststations, waar zelfs opstootjes ontstonden en vaak onvoldoende afstand werd gehouden.

null Beeld Jamie Groenestein
Beeld Jamie Groenestein

Half miljoen sterfgevallen

Het aantal mensen dat over de hele wereld is overleden als gevolg van het coronavirus, is zondag de grens van 500.000 gepasseerd. Dat blijkt uit een telling van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Eerder zondag ging het aantal mensen wereldwijd dat besmet is met het coronavirus de 10 miljoen voorbij. De Verenigde Staten hebben de meeste doden met 125.714 sterfgevallen, gevolgd door Brazilië met 57.070 doden en het Verenigd Koninkrijk met 43.634. De meeste vastgestelde besmettingen zijn ook in de VS: 2,53 miljoen, gevolgd door Brazilië met 1,31 miljoen.

In Europa zijn, na het Verenigd Koninkrijk, Italië (34.738), Frankrijk (29.781) en Spanje (28.343) het zwaarst getroffen wat betreft het aantal doden als gevolg van Covid-19. In Rusland zijn ruim 633.000 mensen besmet. Volgens de officiële cijfers zijn in Rusland 9060 mensen overleden. In Nederland is het aantal mensen dat als gevolg van de coronabesmetting is overleden, zondag niet toegenomen en blijven staan op 6105.

 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden