Plus

Mysterieuze sterfte van olifanten in Botswana

De olifanten stierven heel snel, vaak staand, en zakten daarna door hun knieën in elkaar. Beeld Reuters via REUTERS
De olifanten stierven heel snel, vaak staand, en zakten daarna door hun knieën in elkaar.Beeld Reuters via REUTERS

In Botswana staan natuurbeschermers voor een raadsel nu er massaal olifanten sterven in de noordelijke delta. Sinds april zijn twee lucht­verkenningen uitgevoerd, waarbij zeker 350 dode olifanten zijn geteld, vooral bij meertjes en waterbronnen.

Erik van Zwam

Bijzonder hoogleraar Keith Somer­ville van de Universiteit van Kent en auteur van het boek Ivory zegt dat het om meer olifanten gaat. “In het uit­gestrekte moerasgebied kunnen veel meer kadavers liggen, niet alles wordt vanuit de lucht gezien.” In Botswana leven meer dan 130.000 olifanten.

“Deze olifanten stierven heel snel, vaak staand, en zakten daarna door hun knieën in elkaar,” zegt Somer­ville, die een expert is op het gebied van de dieren. “Dat betekent dat ze niet dood zijn gegaan van dorst of honger.” De Okavango, een uitgestrekt moerasgebied, kampt al geruime tijd met woestijnvorming door droogte. Daardoor kwamen al veel olifanten, die 200 liter water per dag moeten drinken, om van de dorst. Maar juist de laatste maanden heeft het regenseizoen op dat vlak verlichting gebracht.

Seronga

De mysterieuze sterfte komt tot nu toe alleen voor in de omgeving van Seronga, in de noordelijke delta, waar zo’n 15.000 olifanten leven. In Namibië en Zimbabwe zijn geen soort­gelijke meldingen. In de Makgadikgadi Pans, de zoutpannen van Botswana, zo’n 400 kilometer zuidoostelijk van Seronga, sterven evenmin meer olifanten, zegt Kristine Meise van Elephants for Africa. Zij zit daar in een kamp in de bush en monitort zo’n 2500 mannetjesolifanten die daar rondtrekken.

Naar de oorzaak van de massale sterfte is het gissen. Stropen sluiten Somerville en Meise als doodsoorzaak uit. De slagtanden zijn bij de dode olifanten niet verwijderd, en daar gaat het stropers om. Bovendien gaan aaseters zoals hyena’s en gieren niet dood als ze zich tegoed doen aan de karkassen. Dat betekent volgens ­Somerville dat er geen cyanide of strychnine in het spel is waarmee stropers waterpoelen vergiftigen om olifanten te doden.

Ook antrax als (natuurlijke) doodsoorzaak wordt uitgesloten door deskundigen. Tijdens droge periodes, zoals afgelopen jaren, is er weinig groen te eten voor olifanten, waardoor ze met hun slurf diep in het zand eetbare wortels opgraven. In dat woestijnzand zit natuurlijke antrax, een dodelijk bacterie. “In 2019 vonden we hier nog dode olifanten die aan antrax stierven,” zegt Meise. In het regenseizoen is dat echter geen logische doodsoorzaak.

Onbekende ziekteverwekker

De vrees bestaat dat de sterfte door een nog onbekende ziekteverwekker wordt veroorzaakt. Het risico bestaat dan dat het, net als het coronavirus, kan overspringen op de lokale bevolking. Er wordt met smart gewacht op de uitslag van laboratoriumonderzoek, maar die laat nog zeker twee weken op zich wachten. “Botswana stuurde pas recentelijk monsters van dode olifanten naar laboratoria in Zimbabwe en Zuid-Afrika,” zegt Somerville, die niet snapt waarom het land zo traag reageert.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden