Update

Myanmarese veiligheidstroepen lossen schoten bij begrafenis

Veiligheidstroepen in Myanmar hebben zondag het vuur geopend tijdens de begrafenis van een van de mensen die een dag eerder door troepen werden gedood.

ANP
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De schietpartij vond plaats in het dorpje Bago, nabij de stad Yangon. Daar werd op dat moment de uitvaartdienst van de 20-jarige student Thae Maung Maung gehouden. Hij werd zaterdag doodgeschoten tijdens een protest tegen de staatsgreep van begin vorige maand. Volgens getuigen zijn er voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.

“Wij waren een revolutienummer aan het zingen voor de overledene toen veiligheidstroepen arriveerden en op ons begonnen te schieten,” aldus een getuige. “Zodra ze begonnen te schieten, renden veel mensen weg.”

Luchtaanval

Ondertussen zijn zondag zo’n drieduizend Myanmarese dorpelingen uit de zuidoostelijke staat Karen naar buurland Thailand gevlucht nadat het leger luchtaanvallen uitvoerde. De aanvallen richtten zich op een gebied dat in handen is van een gewapende etnische groep, melden lokale media en activistengroepen.

Het leger van Myanmar voerde luchtaanvallen uit op vijf gebieden in het Mutraw-district, nabij de grens met Thailand. Onder meer een kamp voor ontheemden werd het doelwit van de aanvallen.

Internationale verklaring

Zaterdag was de dodelijkste dag sinds de staatsgreep op 1 februari. 114 mensen zouden om het leven zijn gekomen, onder wie meerdere kinderen. Zondag vinden om die reden door het hele land veel begrafenissen plaats.

In totaal zijn sinds de staatsgreep zeker 440 mensen gedood. De defensiechefs van twaalf landen, waaronder Nederland, hebben zaterdag in een gezamenlijke verklaring het dodelijke geweld door het leger tegen ongewapende burgers veroordeeld.

‘Een professioneel leger volgt internationale gedragsnormen en is verantwoordelijk voor het beschermen, niet schaden, van de mensen die het dient’, staat in de verklaring. ‘We dringen er bij de strijdkrachten van Myanmar op aan het geweld te staken en te werken aan het herstel van respect en geloofwaardigheid bij de bevolking van Myanmar die het door zijn acties heeft verloren.’

De verklaring is ondertekend door Australië, Canada, Duitsland, Griekenland, Italië, Japan, Denemarken, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden