Muziekwereld rouwt om Haitink

Vanuit de wereld van de klassieke muziek komen vele reacties op het overlijden van topdirigent Bernard Haitink. De Nederlandse maestro overleed donderdag op 92-jarige leeftijd in zijn huis in Londen.

ANP
In de hal van het Concertgebouw is een condoleanceregister voor de overleden dirigent Bernard Haitink. Beeld ANP
In de hal van het Concertgebouw is een condoleanceregister voor de overleden dirigent Bernard Haitink.Beeld ANP

Carmine Lauri, mede-leider van het London Symphony Orchestra, waar Haitink geregeld gastdirigent was, noemt de geboren Amsterdammer ‘een echte aardige gentleman en een geweldige musicus om mee te werken’. De orkestleden vallen Lauri bij en zeggen hun medeleven te zullen betuigen aan Haitinks nabestaanden.

Het Chamber Orchestra of Europe laat bij monde van een woordvoerder weten ‘enorm verdrietig’ te zijn om het overlijden van ‘onze dierbare vriend en erelid’. “We hebben er geen woorden voor. Ons medeleven gaat uit naar Patricia en de familie. Zo veel prachtige herinneringen samen, zo moeilijk om te beseffen dat hij er niet meer is.”

Verslagenheid

Ook bij het Chicago Symphony Orchestra, waar Haitink van 2006 tot 2010 chef-dirigent was, is de verslagenheid groot. ‘Het Chicago Symphony Orchestra betreurt het overlijden van Haitink. Zijn muzikale bijdragen en aanwezigheid zullen zeer worden gemist,’ aldus een verklaring van het orkestbestuur.

Ook vanuit de Londense Royal Opera wordt verdrietig gereageerd op het overlijden van Haitink, die veertien jaar lang de muzikale leiding had over het gezelschap. “Zijn buitengewone muzikale vakmanschap, rustige autoriteit en diepe respect voor zijn mede-kunstenaars inspireerden en zijn niet in woorden te vatten. Hij zal enorm worden gemist.”

‘De wereld is een van zijn grootste muzikale figuren kwijtgeraakt,’ meldt het European Union Youth Orchestra (Euyo), waaraan Haitink van 1994 tot 2000 was verbonden. Zijn laatste optreden met dit orkest was in 2016, toen het veertig jaar bestond. Haitink was ‘niet alleen een van de grootste dirigenten van onze tijd en een bron van inspiratie voor generaties musici, maar ook een van de bijzonderste en royaalste mensen ter wereld,’ aldus het Euyo.

Op de site van het Concertgebouworkest staat een online condoleanceregister waarin mensen hun deelneming met het overlijden van Haitink kunnen betuigen. Daarnaast ligt in de hal van het Concertgebouw een papieren register dat belangstellenden kunnen tekenen, dit weekend van tien uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds en op werkdagen van drie uur ’s middags tot tien uur ’s avonds.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden