München gehuld in regenboogkleuren na Uefa-verbod voor voetbalstadion

Een windturbine, de Olympiatoren, het stadhuis. Verschillende gebouwen in het Duitse München zijn woensdag in de kleuren van de regenboogvlag verlicht, nu de Uefa heeft verboden om de Allianz Arena tijdens de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije in diezelfde kleuren te hullen.

Madelief van Dongen
Regenboogvlaggen aan het stadhuis van München.
 Beeld Hollandse Hoogte
Regenboogvlaggen aan het stadhuis van München.Beeld Hollandse Hoogte

Dat heeft burgemeester Dieter Reiter van München gezegd. “Ik vind het beschamend dat de Uefa ons verbiedt om een ​​teken van kosmopolitisme, tolerantie, respect en solidariteit te geven aan de vele mensen in de lhbtqi-gemeenschap,” zei hij in de Duitse krant Bild.

In plaats van de Arena wordt woensdagavond een grote windturbine bij het stadion en de Olympiatoren verlicht. Het stadhuis van de Beierse hoofdstad wordt versierd met regenboogvlaggen en er worden ruim tienduizend vlaggen uitgedeeld in het stadion. “Een duidelijk signaal naar Hongarije en de wereld,” aldus Reiter.

Ook veel bedrijven uit München mengen zich in de discussie tussen de Europese voetbalbond en de gemeente door hun logo’s regenboogkleuren te geven, zoals BMW, Siemens, Sparkasse en HypoVereinsbank. De politie en brandweer in München doen daar ook aan mee.

Tekst gaat verder onder tweet

Naast het verlichten van gebouwen in München reageren zeker acht clubs in de rest van Duitsland op het besluit van de Europese bond. De stadions in Keulen, Frankfurt, Berlijn, Wolfsburg, Augsburg, Hannover, Dresden en Düsseldorf schitteren woensdagavond in de kleuren van de regenboog.

Volgens de Vereniging van Duitse Stadionexploitanten nemen achtendertig andere stadions deel aan verschillende andere activiteiten, zoals het uitdelen van regenboogvlaggen. Dat is onder meer omdat het vaak technisch onmogelijk is de stadions te verlichten.

Dronebeeld van de Allianz Arena, zoals deze er met de regenboogkleuren uit had moeten zien. Beeld Getty
Dronebeeld van de Allianz Arena, zoals deze er met de regenboogkleuren uit had moeten zien.Beeld Getty

Protest en onbegrip

Afgelopen week werd in het Hongaarse parlement een wet aangenomen, waarmee wordt verboden om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te ‘promoten’ onder jongeren tot 18 jaar. De regering van premier Viktor Orbán ziet de wetgeving als een manier om op te komen voor het welzijn van kinderen, maar critici spreken over een aanslag op de vrijheid van meningsuiting.

De gemeenteraad van München hoopte dat het EK-stadion in de stad bij de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije kon worden verlicht en er op die manier een helder signaal zou kunnen worden afgegeven tegen het beleid van de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Maandag liet de Uefa weten dit verzoek niet in te willigen, omdat ze ‘een politiek en religieus neutrale organisatie is’. Woensdag heeft de Uefa zich in een verklaring verdedigd tegen kritiek. Ook is het logo van de Europese voetbalbond is op Twitter tijdelijk aangepast en heeft nu de kleuren van de regenboog.

“Vandaag is de UEFA trots om de kleuren van de regenboog te dragen,” meldt de bond. “Het is een symbool dat onze kernwaarden belichaamt en alles bevordert waarin we geloven: een meer rechtvaardige en gelijkwaardige samenleving, tolerant voor iedereen, ongeacht hun achtergrond, geloof of geslacht.”

“Sommige mensen hebben het besluit als ‘politiek’ geïnterpreteerd. Integendeel, het verzoek zelf was politiek, gekoppeld aan de aanwezigheid van het Hongaarse voetbalteam in het stadion voor de wedstrijd van vanavond met Duitsland,” aldus de Europese voetbalbond. “’Voor de Uefa is de regenboog geen politiek symbool, maar een teken van onze vastberaden inzet voor een meer diverse en inclusieve samenleving.”

Nederland in Hongarije

International Georginio Wijnaldum draagt zondag in de achtste finale van het Europees kampioenschap in Boedapest een aanvoerdersband met daarop de tekst ‘OneLove’. Dat hebben de spelers van Oranje afgesproken.

Premier Mark Rutte liet maandag tijdens de interland van Oranje op het EK tegen Noord-Macedonië (3-0) weten dat de sport wat hem betreft buiten de discussie gelaten moet worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden