Overzicht

Mondkapjesplicht? Dit zijn de regels in andere Europese landen

Het dragen van een mondkapje wordt verplicht op drukke plekken in Amsterdam. Beeld ANP

Terwijl Amsterdam en Rotterdam vanaf woensdag een beperkte mondkapjesplicht invoeren, zijn in andere Europese landen op steeds meer plekken de mondkapjes al verplicht. 

België

In België geldt inmiddels een bredere mondkapjesplicht voor iedereen van 12 jaar en ouder. In drukke winkelstraten, op markten, in openbare gebouwen en in de horeca is het mondkapje verplicht. In cafés en restaurants moeten klanten een mondmasker dragen als ze zich verplaatsen, bijvoorbeeld om naar hun tafel of het toilet te gaan. Ook moet de horeca gegevens van de klanten registreren.

In Antwerpen, waar code oranje geldt (alleen noodzakelijke reizen), zijn al meer dan dertig horecazaken gesloten omdat ze de coronamaatregelen overtraden. Het gaat dan vooral om horecapersoneel dat geen mondkapje droeg. 

Frankrijk 

In Frankrijk geldt al enkele weken een mondkapjesplicht in besloten ruimtes. Daaronder vallen het openbaar vervoer, maar ook musea, cafés, restaurants, winkels, kerken, postkantoren, banken en bioscopen. In restaurants mag men het mondkapje afdoen tijdens het eten. Het mondkapje moet wel gedragen worden bij binnenkomst, vertrek en wc-bezoek.

Steeds meer toeristische steden besluiten om de mondkapjesplicht ook in drukke straten en op markten in te voeren. Het gaat dan om enkele badplaatsen in Normandië, waaronder Honfleur, Caen en Etretat – maar ook om grotere steden als Nice, Lille en Tours. Het niet naleven van de mondkapjesplicht kan leiden tot een boete van 135 euro. 

Duitsland

Mondkapjes zijn in Duitsland al langer verplicht in het openbaar vervoer, restaurants en winkels. De Duitse spoorwegen gaan samen met de federale politie de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer weer harder handhaven. Deze plicht geldt al vanaf juni.

Tijdens het eten mag het mondkapje in restaurants af, maar als een gast van tafel gaat, wordt geacht dat het mondkapje weer opgezet wordt. Per deelstaat zijn er verschillen in de regels. Reis­organisaties raden dan ook aan voor vertrek de website van de deelstaat of de verblijfplaats te raadplegen.

Engeland

In Engeland moet men sinds 24 juli al een mondkapje dragen in winkels. Vanaf 8 augustus wordt het bij wet verplicht om een mondkapje te dragen in gesloten publieke ruimtes. Dat gaat dan ook om banken, bioscopen, musea, religieuze gebouwen, maar ook bus- en treinstations en vliegvelden.

Men kan een boete tot 100 pond verwachten bij het niet naleven van deze regels. Winkels gaan echter wel verschillend om met het handhaven van de regels. Bovendien hoeven de mondkapjes niet gedragen te worden op plekken waar het ‘onpraktisch’ is om deze te dragen, zoals restaurants, kroegen en sportscholen.

Oostenrijk

Oostenrijk had een mondkapjesplicht in winkels, banken en postkantoren ingesteld, afgeschaft en nu weer ingesteld. De mondkapjesplicht gold overigens nog steeds in het openbaar vervoer en blijft gehandhaafd. 

Spanje 

Ook in Spanje gelden per regio andere regels, afgezien van in het openbaar vervoer, waar in het hele land mondkapjes moeten worden gedragen. Mallorca en Ibiza hebben het mondkapje verplicht gesteld in nagenoeg alle publieke ruimten, behalve op het strand. Personen die de plicht niet naleven kunnen op een boete van 90 euro rekenen.

In bijna alle regio’s is een algehele mondkapjesplicht – in de binnen- en buitenlucht – van kracht, op de Canarische Eilanden na. In Barcelona wordt de mondkapjesplicht gehandhaafd op straffe van een boete van 100 euro. Eerder in juli nam Barcelona weer extra maatregelen nadat het virus oplaaide.

Portugal

Een mondkapje is in Portugal verplicht in het openbaar vervoer en in besloten ruimtes, naast inachteneming van een afstand van 2 meter. Daaronder vallen ook winkels, supermarkten en restaurants. Op straat wordt het dragen van een mondkapje geadviseerd.

Op Madeira en de Azoren geldt het aanvullende vereiste dat passagiers een negatieve uitslag van een coronatest moeten kunnen tonen, niet eerder afgenomen dan 72 uur voordat ze op hun vlucht stapten. Ze kunnen ook direct bij aankomst op het vliegveld op de eilanden een test doen.

Italië

Ook in Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer en besloten ruimtes zoals winkels, banken, supermarkten en kerken. Ook dient het mondkapje ter vervanging voor het naleven van de veilige afstand, waar dat niet mogelijk is. Kinderen dienen ook een mondmasker te dragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden