PlusNieuws

Moldavische president wil zicht op EU-lidmaatschap: ‘Wij zijn Europeanen’

Moldavië weet heus dat het aan strenge eisen moet voldoen om EU-lid te kunnen worden, zegt president Sandu. Ze vraagt alleen om Moldavië extra snel kandidaat-lid te laten worden.

Romana Abels
De Moldavische president Maia Sandu in Brussel.  Beeld ANP / Anadolu Agency
De Moldavische president Maia Sandu in Brussel.Beeld ANP / Anadolu Agency

“We zijn niet naïef,” zegt Maia Sandu in Brussel. “We weten dat er grote hervormingen moeten worden doorgevoerd.” De president van Moldavië probeert het zo duidelijk mogelijk te vertellen. Ze vraagt niet om een versnelde toetredingsprocedure naar de Europese Unie. Ze vraagt alleen, in een heel moeilijke tijd, om het vooruitzicht ooit lid te mogen worden. Ze wil dat Moldavië de status van kandidaat-lid krijgt.

Nog lang niet alle bestaande lidstaten zijn overtuigd van de noodzaak van zo’n kandidatuur. Daarom ging Maia Sandu woensdag naar Brussel.

Als president van Moldavië heeft de 49-jarige één doel: van haar land een net land maken, zonder corruptie en vriendjespolitiek. Een land zoals landen uit de Europese Unie. Met die belofte won ze in 2020 de presidentsverkiezingen, en in 2021 opnieuw.

De goedkoopste vlucht

Het was even wennen voor Moldavië: een vrouw als president, kinderloos en ongetrouwd ook nog. “Ze heeft niets met Moldavië, ze heeft hier niet eens kinderen,” had haar opponent en voorganger Igor Dodon over haar gezegd. Maar de Moldaviërs geloven massaal dat zij het land weer op de rails kan krijgen.

Woensdag kwam ze daar hulp bij vragen. Op de goedkoopste vlucht die ze kon krijgen, met prijsvechter Wizzair in economy class, op gympen, ging Sandu op bezoek bij de mensen die de afgelopen maanden de deur van haar presidentiële paleis in Chisinau platliepen. Het werd in 1987, tijdens de nadagen van de Sovjet-Unie, opgetrokken uit beton en spiegelglas, en herinnert tegenwoordig aan de tijd waar niemand naar terug wil.

Ze kwamen steun uitspreken en soms ook geld brengen, want het straatarme Moldavië kreeg een enorme vluchtelingenstroom uit Oekraïne op zich af. Het land, dat naast Oekraïne ligt, probeert sinds 1991 een onafhankelijk bestaan op te bouwen. Er wonen in dit armste land van Europa een dikke 2,5 miljoen mensen. De meeste jongeren trekken er weg, op zoek naar werk. Wie blijft sterft vaak jong, niet zelden aan kwalen als gevolg van alcoholgebruik.

Vuurtoren in de storm

Die mensen hebben alleen kans op vooruitgang als Moldavië lid kan worden van de EU, zo meent president Sandu. Twaalf jaar geleden haalde ze aan de Amerikaanse universiteit Harvard haar mastertitel openbaar bestuur, twee jaar geleden begon ze haar eigen politieke stroming. Die is in alles gericht op Europa. Toen Rusland Oekraïne binnenviel, deed ze een formeel verzoek tot toetreding.

De door Brussel gestuurde vragenlijst die op die aanvraag retour kwam, heeft ze een week geleden opgestuurd. Nu hoopt ze dat Europa Moldavië de status van kandidaat-lidstaat toekent. Dat is vooral een politiek signaal, zei ze, want Moldavië zal heel hard moeten werken om aan alle eisen van Brussel te voldoen. “De EU zal de vuurtoren zijn in deze verschrikkelijke storm,” zei Sandu.

Het land is er sinds corona en de oorlog in Oekraïne nog erger aan toe dan het al was: de inflatie is er opgelopen tot 27 procent. De EU heeft driekwart van de vluchtelingen uit het land overgenomen. Toch zorgen de Moldaviërs nog altijd voor 90.000 Oekraïners, waarvan de helft kinderen zijn. “Moldavië wil deel uitmaken van de vrije wereld. Wij zijn Europeanen,” zei Sandu in Brussel.

Europese leiders praten in juni

Charles Michel, de voorzitter van de vergadering van lidstaten, de Europese Raad, heeft woensdag in Brussel het voorstel voor een ‘Europese geopolitieke gemeenschap’ gelanceerd. Kandidaat-lidstaten die nog niet in alle aspecten voldoen aan de eisen die Brussel stelt, moeten geleidelijk aan steeds meer inspraak krijgen, is zijn idee. “Het is nu alles of niets,” zei Michel. “De onderhandelingen over vergroting hebben zich daardoor eindeloos uitgestrekt, en nu zijn er alweer nieuwe aanvragen van Oekraïne, Moldavië en Georgië.”

Michel zegt dat hij het onderwerp in de week heeft gelegd bij de nationale leiders, die er in juni over gaan vergaderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden