Update

Ministers vragen Johnson om op te stappen, premier wijkt vooralsnog niet

De positie van de Britse premier Boris Johnson staat zwaar onder druk. De afgelopen dagen zijn zeker twaalf ministers en staatssecretarissen opgestapt: ze hebben genoeg van Johnsons leugens en willen dat hij vertrekt. Johnson zelf wilde woensdagavond nog van geen wijken weten. Een aantal prominente ministers probeert de premier alsnog te overtuigen.

Sanne Schelfaut
Boris Johnson met links van hem Dominic Raab (Justitie) en rechts Nadhim Zahawi (Financiën). Beeld AFP
Boris Johnson met links van hem Dominic Raab (Justitie) en rechts Nadhim Zahawi (Financiën).Beeld AFP

De crisis begon dinsdag met de ministers Rishi Sunak (Financiën) en Sajid Javid (Volksgezondheid), die niet langer loyaal wilden zijn aan Johnson en hun ontslagbrief indienden. Woensdag kwamen daar een reeks staatssecretarissen bij, onder wie Will Quince (Jeugd en Gezin), Rob Walker (Scholen), Jo Churchill (Milieu) en Julia Lopez (Cultuur). Nog hoger is het aantal opgestapte regeringsfunctionarissen van de Conservatieve Partij: dat lag woensdagavond op 38, en groeide nog steeds.

Dat Johnsons partijgenoten hun steun intrekken, heeft alles te maken met de vele schandalen die Johnson achtervolgen. Het nieuwste integriteitsschandaal lijkt de druppel: de premier zou al langer op de hoogte zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag van Chris Pincher, een prominent fractielid van de partij. Pincher moest vorige week aftreden omdat hij twee mannen in dronken toestand had betast in een club. Het was niet de eerste keer dat hij in moeilijkheden kwam: vijf jaar eerder zou Pincher een olympische roeier onzedelijk hebben betast en werd hij geschorst.

Staatssecretaris Quince zei dinsdagochtend nog dat Johnson bij de recente aanstelling van Pincher niet op de hoogte was geweest van eerdere klachten tegen hem. Later op de dag bleek dat het hem destijds wél was verteld. Quince zei dat hem verzekerd was dat de premier niets van de klachten wist en dat hij dat ‘in goed vertrouwen geaccepteerd en herhaald’ heeft. Na de leugens van Johnson – hij gaf toe wel degelijk op de hoogte te zijn geweest van eerder wangedrag van Pincher – zag Quince geen andere mogelijkheid dan aftreden.

Mogelijke opvolger

Eerder legden de belangrijke ministers Sunak en Javid hun taken dus al neer. De twee ministers uitten op Twitter felle kritiek op de premier. Sunak liet weten dat het publiek ‘terecht’ mag verwachten dat de overheid goed, competent en serieus haar werk doet. Hij wordt door sommigen binnen de Conservatieve Partij gezien als partijleider als Johnson het niet redt. Javid twittert op zijn beurt dat hij het vertrouwen in Johnsons vermogen om te ‘regeren in het nationaal belang’ heeft verloren.

Ondanks de leegloop, zijn er nog steeds bewindslieden die zich wél achter de door schandalen achtervolgde premier scharen, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss. Maar Britse media (niet alleen de tabloids) en niet te vergeten oppositieleider Keir Starmer (Labour) concluderen dat de regering in crisis is en dat het over en uit is voor de man die vooral het boegbeeld werd van de brexitcampagne.

Ook binnen Johnsons eigen partij wordt het verzet tegen met name zijn leugens groter en groter. Zijn positie lijkt zo langzamerhand onhoudbaar. Sommige partijgenoten vinden dat er een nieuwe vertrouwensstemming moet komen. Daarvoor zouden wel eerst de regels moeten worden aangepast, omdat de premier slechts een maand geleden nog zo’n stemming overleefde, toen naar aanleiding van illegale regeringsfeestjes tijdens de lockdown. Even leek het erop dat die wijziging woensdag zou worden doorgevoerd, maar het wordt op z’n vroegst maandag.

Langs bij de ambtswoning

Hoewel een stemming dus (nog) niet het einde van Johnsons premierschap zal betekenen, kan het zijn dat een aantal belangrijke ministers hem wel weet te overtuigen. Volgens Britse media waren zij woensdagavond bij de ambtswoning van Johnson om de premier over te halen toch op te stappen.

Johnson zelf lijkt niet van plan de handdoek in de ring te gooien. Hij zei een vertrek in deze roerige tijd niet verstandig te vinden en heeft al meerdere opvolgers benoemd voor de vertrokken bewindslieden. Zo is Nadhim Zahawi de nieuwe minister van Financiën en Johnsons stafchef Steve Barclay is benoemd tot gezondheidsminister. Pijnlijk voor Johnson: ook Zahawi zou inmiddels aandringen op een vertrek van de premier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden