Minister walgt van verspreiding beelden lichaam Jürgen Conings: ‘Wansmakelijk’

Er is een onderzoek gestart naar een jager die vermoedelijk beelden van het levenloze lichaam van terreurverdachte en extreemrechtse militair Jürgen Conings heeft verkocht aan een Duits mediabedrijf. Dat bevestigt het Belgische Openbaar Ministerie. De Belgische minister van Justitie reageert met afgrijzen op het lekken van de beelden.

Belgische politie bij de plek waar het lichaam van Conings zondag werd gevonden. Beeld AFP
Belgische politie bij de plek waar het lichaam van Conings zondag werd gevonden.Beeld AFP

Intussen hebben diverse buitenlandse media foto’s en een video van de overleden militair verspreid, waaronder het toonaangevende Duitse Bild.

Het levenloze lichaam van Jürgen Conings werd zondagochtend aangetroffen in het Nationaal Park Hoge Kempen. Twee mountainbikers, onder wie de burgemeester van Maaseik, kregen een vermoeden dat er een lichaam in de buurt lag vanwege een sterke geur van ontbinding die uit het bos kwam.

Strafdossier

‘Een van hen is het bos binnengegaan tot ongeveer 300 tot 400 meter afstand van het pad,’ meldt het federaal parket in een verklaring. ‘Daar heeft hij het levenloze lichaam van Jürgen Conings aangetroffen.’ Het gaat om een jager die zelf begon te zoeken naar de herkomst van de geur, omdat hij dacht dat het om aangeschoten wild ging.

Volgens het parket heeft die man ook beelden gemaakt van het lichaam, die hij nadien lijkt te hebben aangeboden aan een Duits mediabedrijf. ‘Deze persoon is vervolgens verhoord door de politie,’ gaat het parket verder. ‘De procureur des Konings van Limburg heeft voor deze feiten een apart strafdossier geopend.’

De andere fietser, burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik, is niet bij het lichaam geweest en heeft onmiddellijk de politie gewaarschuwd.

Het Belgische Openbaar Ministerie is een strafonderzoek begonnen vanwege schending van het recht op privacy en vanwege inbreuken op het recht op afbeelding, bevestigt woordvoerder Jeroen Swijsen. ‘Aan het einde van de rit zal bekeken worden welke juridische kwalificatie aan de feiten zal worden gegeven,’ aldus Swijsen.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne reageert met afgrijzen op het bericht dat er beelden zijn verschenen in buitenlandse media. Hij betreurt dat ze circuleren en benadrukt dat ze niet afkomstig zijn van mensen die betrokken zijn bij het onderzoek. Er wordt via gerechtelijke weg op aangedrongen om de beelden te verwijderen. Justitie lichtte de familie in over het bestaan van de beelden.

Tot nu toe niet strafbaar

Tot nu toe is lijkschennis op zich niet strafbaar. Van Quickenborne wil daar verandering in brengen: in het nieuwe strafwetboek van België wordt lijkschennis opgenomen als strafrechtelijke inbreuk. In datzelfde wetboek zullen grafschennis en lijkschennis gelijk worden behandeld. Grafschennis ís strafbaar, maar het onteren van de stoffelijke overschotten van een overledene door er foto’s van te maken en die te verspreiden, is dat tot nog toe niet.

“Het nemen en publiceren van deze beelden is wansmakelijk en verwerpelijk. Dit kan niet door de beugel. Het doet er niet toe over wie het gaat: dader, slachtoffer, of wie dan ook. Dit is moreel verwerpelijk. Laat ons die grens dan ook duidelijk in onze strafwetgeving trekken,” aldus de minister.

Justitie maakte maandag bekend dat Conings – die voor het laatst op 17 mei werd gezien – zich van het leven heeft beroofd met een vuurwapen. Zijn lichaam bevond zich in een bijzonder dichtbegroeid en moeilijk bereikbaar deel van het bos, onder aan een boom en op een helling, waarop het zicht werd versperd door varens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden