PlusNieuws

‘Mini-Orban’ en Trumpfan Janez Jansa lijdt gevoelige nederlaag in Slovenië

In de schaduw van de Franse verkiezingsstrijd, gingen zondag ook de Slovenen naar de stembus. De Sloveense Democratische Partij (SDS) van zittend premier Janez Jansa eindigde ruim achter de Vrijheidsbeweging van politieke nieuwkomer Robert Golob.

Sam de Graaff
De Sloveense premier Janez Jansa. Beeld REUTERS
De Sloveense premier Janez Jansa.Beeld REUTERS

Naast de nederlaag van Marine Le Pen in Frankrijk kreeg rechtspopulistisch Europa daarmee nog een politieke tik te verwerken. Want de 63-jarige Jansa – eerder al premier tussen 2004 en 2008 en van 2012 tot 2013 – ontpopte zich de afgelopen jaren als een politicus van het type Viktor Orbán.

Volgens een rapport van Freedom House zijn de democratische instituties, waaronder de media, de afgelopen jaren onder Jansa onder druk komen te staan. Geen van de gemonitorde landen duikelde zo naar beneden als Slovenië, schreef Freedom House, dat benadrukt dat het land nog altijd vrije verkiezingen kent.

Dat laatste bleek zondag. Jansa’s partij haalde een kleine 24 procent van de stemmen, tegen ruim 34 procent voor Golobs centrumlinkse Vrijheidsbeweging. Waarschijnlijk zal hij gaan regeren met één of meerdere linkse partijen.

Campagne tegen Jansa

De 55-jarige nieuwkomer Golob, een zakenman, voerde volop campagne tégen Jansa. “Ons doel is bereikt,” zei hij zondagavond. “Een overwinning die ons in staat zal stellen het land terug te leiden naar vrijheid.” De opkomst bij de verkiezingen was hoog, zo’n 70 procent. Bij de vorige verkiezingen in 2018 ging ongeveer de helft van de 2 miljoen Slovenen naar de stembus.

Die hoge opkomst tekent het belang van de verkiezingen. Volgens analytici stond Slovenië voor een tweesprong: nog een termijn voor Jansa en verdere uitholling van het democratisch bestel, of een meer op Europa gerichte blik. Het werd het laatste.

Aanvankelijk bestond de vrees dat Jansa een eventuele nederlaag niet zou accepteren. Maar in een eerste reactie zei hij dat de resultaten ‘zijn wat ze zijn’. Daarmee volgt Jansa niet het voorbeeld van zijn andere politieke voorbeeld, naast Orbán: Donald Trump.

Trump houdt nog altijd (ten onrechte) vol dat hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet heeft verloren. Jansa steunde hem daarin: hij feliciteerde Trump in 2020 met diens ‘verkiezingszege’. Niet geheel toevallig deed hij dat op Twitter, het medium waarvan hij veel gebruikmaakt en dat hem de bijnaam ‘maarschalk Twito’ opleverde – een verwijzing naar de Joegoslavische leider Tito.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden