Militaire top VS tegen oorlogstaal Trump

President Trump staat alleen in zijn wens om rellen bij antiracismebetogingen desnoods met het leger te bestrijden. De top van het Pentagon valt hem af.

Demonstranten tegenover veilligheidstroepen, gisteren in Washington. Beeld AFP
Demonstranten tegenover veilligheidstroepen, gisteren in Washington.Beeld AFP

Voormalig minister van Defensie James Mattis haalde woensdag ongemeen hard uit naar de president bij wie hij begin vorig jaar zijn ontslag indiende. Sindsdien hield Mattis zich afzijdig, maar de veelbesproken ontruiming van een vreedzame demonstratie in de hoofdstad – zodat de president zich bij een kerk kon laten fotograferen – was ook voor de veteraan met nota bene de bijnaam ‘Mad Dog’ een keerpunt.

In een schriftelijke verklaring aan de website The Atlantic noemde hij zijn voormalige baas een gevaar voor de grondwet: ‘Donald Trump is de eerste president die ik heb meegemaakt die niet probeert het Amerikaanse volk te verenigen of zelfs maar te doen alsof. Integendeel, hij probeert ons uiteen te spelen.’

Mattis is zeker niet de eerste oud-minister die zich uitspreekt tegen het beleid van Trump, maar nog niemand was zo fel. Dat juist hij zo sneert, zal pijn doen in het Witte Huis. Mattis was als minister een van de populairste bewinds­lieden en heeft meer dan vijftig jaar ervaring als militair.

Laatste redmiddel

Ook opvolger minister Mark Esper sprak de president woensdag tegen, zij het diplomatieker. Tijdens een persconferentie op het Pentagon zei Esper dat de inzet van militairen voor een binnenlandse aangelegenheid – een stap die Trump maandag aankondigde – alleen geoorloofd is ‘als laatste redmiddel in de meest urgente en nare situaties’. Daar is op het moment nog geen sprake van, vindt de hoogste militaire baas van Washington. Een woedende Trump ontbood Esper volgens The New York Times op het Witte Huis. Op een vraag of Trump zijn minister nog vertrouwt, wilde woordvoerder Kayleigh McEnany woensdag niet ingaan.

Demonstranten tegenover veilligheidstroepen, woensdag in Washington. Beeld AP
Demonstranten tegenover veilligheidstroepen, woensdag in Washington.Beeld AP

Trump lijkt geïsoleerd te staan in zijn opstelling. Terwijl honderdduizenden Amerikanen roepen om aandacht voor systematisch racisme en politie­geweld, concentreert de president zich op het smaldeel van hen dat uit is op rellen en plunderingen. En terwijl politici aan weerszijden van het spectrum oproepen tot eenheid, bedient de president zich van oorlogsretoriek. Tevergeefs. De militairen die deze week naar Washington D.C. waren gedirigeerd, zijn terug naar hun bases.

Topgeneraal Mark Milley – die maandag nog in vol ornaat met Trump naar de kerk wandelde – benadrukte gisteren dat iedere militair een eed aan de grondwet aflegt. “Die eed garandeert Amerikanen het recht op vrijheid van meningsuiting en op vreedzame demonstratie.”

‘Tweedegraads moord’

Justitie in de Amerikaanse staat Minnesota vervolgt politieagent Derek Chauvin voor ‘tweedegraads moord’. Hij duwde ­tijdens een arrestatie de keel van George Floyd met zijn knie vorige week zo stevig dicht, dat die overleed. Tweedegraads moord staat in het Amerikaanse strafrecht gelijk aan het Nederlandse doodslag: het veroorzaken van iemands dood zónder voor­bedachten rade. Chauvins drie collega’s die bij de arrestatie aanwezig waren en toekeken hoe hij de zwarte, ongewapende Floyd verstikte, zijn ieder aangeklaagd voor medeplichtigheid aan tweedegraads moord. Bij een veroordeling kunnen de vier agenten, die kort na de arrestatie werden ontslagen, celstraffen tot maximaal 40 jaar krijgen.

Autopsie

Woensdag hebben medische autoriteiten in Minnesota hun volledige verslag van de autopsie op het lichaam van Floyd – met toestemming van zijn familie – gepubliceerd. Daarin staat dat Floyd een hartaanval kreeg terwijl hij door Chauvin tegen de stoep werd geduwd. Ook was hij eerder positief getest op Covid-19. Volgens de onderzoekers vertoonde hij geen symptomen van de ziekte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden