Militair regime Myanmar laat duizenden gevangenen vrij

Het militaire regime in Myanmar heeft zaterdag ruim 23.000 gevangenen vrijgelaten. Ze kregen volgens de gevangenisdienst amnestie in het kader van een nationale feestdag, het Myanmarees nieuwjaar.

Het Parool
Een gevangenisofficier controleert het verkeer terwijl gevangenen worden vrijgelaten nadat ze amnestie hebben gekregen buiten de Insein-gevangenis in Yangon.  Beeld EPA
Een gevangenisofficier controleert het verkeer terwijl gevangenen worden vrijgelaten nadat ze amnestie hebben gekregen buiten de Insein-gevangenis in Yangon.Beeld EPA

Het Myanmarees nieuwjaar wordt zaterdag gevierd, maar volgens tegenstanders van de junta is er geen reden voor feest. Activisten hebben opgeroepen de festiviteiten helemaal af te blazen en door te gaan met acties tegen de militairen. Die grepen begin februari de macht en arresteerden regeringsleider Aung San Suu Kyi en duizenden andere mensen.

De autoriteiten hebben voor zover bekend geen grote aantallen prodemocratische activisten laten gaan. “Het gaat vooral om gevangenen die al voor februari vastzaten, maar ook om mensen die later zijn vastgezet,” zei een woordvoerder van de gevangenisdienst. Die kon niet in detail treden over wie precies zijn vrijgekomen.

Demonstraties

In Myanmar wordt al weken gedemonstreerd tegen de staatsgreep. Veiligheidstroepen drukken protesten met veel geweld de kop in. Activisten zeggen dat daarbij zeker 728 doden zijn gevallen. De autoriteiten maken volgens de activistische Vereniging voor Hulp aan Politieke Gevangenen (AAPP) ook nog jacht op 832 mensen die worden gezocht vanwege hun betrokkenheid bij protesten.

Het gaat onder anderen om zo’n 200 mensen die worden verdacht van het zaaien van verdeeldheid binnen de strijdkrachten, iets wat bestraft kan worden met drie jaar cel. Ook bekende Myanmarezen die kritiek hebben op de coup zijn hun leven niet zeker. De autoriteiten zouden zaterdag regisseur Christina Kyi en acteur Zenn Kyi hebben opgepakt toen ze in Yangon op het vliegtuig naar Thailand wilden stappen.

Kritiek

Internationaal klinkt veel kritiek op het geweld tegen demonstrerende burgers en daar blijft het soms niet bij. Westerse landen en de Europese Unie hebben ook sancties opgelegd. De leider van het militaire regime, Min Aung Hlaing, heeft volgende week naar verwachting zijn eerste officiële reis naar het buitenland sinds de staatgreep. Hij wordt op 24 april in Indonesië verwacht op een top van ASEAN, een organisatie van landen in Zuidoost-Azië.

De deelname van Min Aung Hlaing aan de top kwam uit via het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken, dat liet weten dat de Myanmarees heeft bevestigd dat hij komt. De crisis in zijn land staat op de top naar verwachting ook op de agenda.

De junta heeft volgehouden dat het de macht moest grijpen omdat sprake was van verkiezingsfraude bij de parlementsverkiezingen. Die waren vorig jaar overtuigend gewonnen door de Nationale Liga voor Democratie van Nobelprijswinnares Suu Kyi, terwijl een aan het leger gelieerde partij juist een zware nederlaag leed. De militairen zeggen dat ze de macht op termijn weer aan burgers willen teruggeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden