Nieuws

Migranten Open Arms van boord op Lampedusa

De opvarenden van het Spaanse reddingsschip Open Arms hebben dinsdagavond laat na negentien dagen dobberen voet aan wal gezet op Lampedusa.

David van Unen
Een man verlaat het schip in de haven van Lampedusa. Beeld AP
Een man verlaat het schip in de haven van Lampedusa.Beeld AP

Enkele uren nadat de Italiaanse premier Giuseppe Conte zijn ontslag aanbood – omdat hij niet langer kon werken met de minister die Open Arms bleef weigeren – beval een openbaar aanklager op Sicilië de inbeslagname van het schip.

Vorige week won de organisatie achter Open Arms een zaak tegen de Italiaanse staat, maar dat weerhield minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini er niet van om de poorten naar Italiaanse havens hermetisch afgesloten te laten. Of er een direct verband is met het aftreden van zijn premier een paar uur eerder is niet bekend, maar gisteravond laat legde Open Arms eindelijk aan. Openbaar aanklager Luigi Patronaggio ging aan boord en vorderde directe ontruiming van het schip.

Luid joelend, zingend (sommigen zelfs het Italiaanse volkslied) en elkaar knuffelend verlieten de bemanningsleden en geredde migranten één voor een het schip. “Eindelijk stopt de nachtmerrie van 83 mensen aan boord, en wordt aan land dringende medische hulp verleend,” tweette de Spaanse hulporganisatie.

De Spaanse regering van premier Pedro Sánchez heeft een marinefregat gestuurd dat over drie dagen verwacht aan te komen op Lampedusa, het zuidelijkste puntje van Italië.

Ocean Viking

Daar dreef het schip al bijna drie weken langs omdat vicepremier Matteo Salvini onder geen beding Open Arms (en vergelijkbare andere schepen) wilde aanleggen. Gistermiddag kreeg dat een pijnlijk besluit toen meerdere opvarenden, Lampedusa was al in zicht, van boord sprongen en zwemmend probeerden om het Italiaanse eilandje te bereiken. In de buurt patrouillerende kustwacht viste ze uit water om ze terug de Open Arms op te duwen.

Ondertussen wacht het veel grotere schip Ocean Viking nog op duidelijkheid. Het Noorse schip dat wordt bestierd door Franse hulporganisaties pendelt met ruim 365 mensen aan boord tussen Malta en het Italiaanse Linosa, wachtend op een haven die toestemming geeft om aan te leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden