Nieuws

Met Queen Elizabeth valt baken van rust en stabiliteit weg

De Britse koningin Elizabeth is gisteren op 96-jarige leeftijd in haar Schotse kasteel Balmoral overleden. Ze overleed vredig, aldus Buckingham Palace. Elizabeth zat zeventig jaar op de troon en was daarmee de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis.

Het Parool
Mensen verzamelen zich voor Buckingham Palace, in afwachting van de tijding van het overlijden van de koningin. Beeld REUTERS
Mensen verzamelen zich voor Buckingham Palace, in afwachting van de tijding van het overlijden van de koningin.Beeld REUTERS

De Britse koning Charles en koningin-gemalin Camilla bleven na het overlijden van koningin Elizabeth nog een nacht op Balmoral Castle. Zij keren vandaag terug naar Londen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn koningin Elizabeth ‘intens dankbaar voor de hechte vriendschap waaraan koningin Elizabeth zo’n onvergetelijke bijdrage heeft geleverd’. Dat laten het koningspaar en prinses Beatrix weten in een verklaring.

‘Met diep respect en grote affectie gedenken wij Koningin Elizabeth II. Standvastig en wijs stelde zij haar lange leven in dienst van het Britse volk. Wij voelen ons sterk verbonden met het Verenigd Koninkrijk en met de Koninklijke Familie en delen in hun verdriet’, luidt het statement van de Nederlandse koninklijke familie.

Elizabeth was bij het overlijden omringd door haar kinderen Charles, Edward, Andrew en Anne. Ook haar kleinkinderen William en Harry waren bij haar. Charles volgt de koningin op als vorst.

Baken van rust en stabiliteit

Premier Mark Rutte roemt de overleden Britse koningin Elizabeth om haar ‘baken van rust en stabiliteit’ voor haar land en de wereld. Namens het kabinet heeft Rutte ‘diepe gevoelens van medeleven’ overgebracht aan de nieuwe premier Liz Truss.

Dat baken van rust en stabiliteit was er altijd, ‘hoe hoog de golven van de geschiedenis soms ook waren,’ schrijft Rutte in een verklaring.

De Franse president Emmanuel Macron heeft via Twitter verklaard dat koningin Elizabeth II de continuïteit en de eenheid van de Britse natie belichaamde gedurende meer dan 70 jaar. ‘Ik herinner me haar als een vriendin van Frankrijk, een aardige koningin die een blijvende indruk heeft achtergelaten op haar land en haar eeuw,’ aldus Macron.

EU-president Charles Michel laat weten dat hij meeleeft met de Britse koninklijke familie. De Belgische oud-premier noemt haar ‘Elizabeth de Standvastige’ en zegt dat ze ‘nooit heeft nagelaten om ons met haar dienstbaarheid en toewijding het belang van aanhoudende waarden te laten zien in de moderne wereld’.

De ‘episodische mobiliteitsproblemen’ van Elizabeth werden tot gisterochtend door het paleis steeds als oorzaak van haar toenemende afwezigheid bij officiële gelegenheden aangegeven. Ze vormden lang een rookgordijn van de ware reden van haar snel verslechterde toestand. De koningin ontving dinsdag nog de aftredende premier Boris Johnson en diens opvolger Liz Truss in de drawing room van Balmoral.

Deze breuk met het protocol - de officiële benoeming van een premier heeft normaal plaats in Buckingham Palace - paste bij haar hoge leeftijd. Zelfs het afzeggen van het bijwonen van een vergadering van de Privy Council via een videoverbinding zorgde woensdagavond nog niet voor gefronste wenkbrauwen. Truss lichtte volgens schema in de ochtenduren het parlement in over haar plannen om de energiecrisis het hoofd te bieden.

Overlijdensprotocol

Het tijdspad van overlijdensprotocol London Bridge voorziet in een strakke informatieverspreiding. De premier heeft als eerste telefoon van Sir Edward Young gekregen, de persoonlijke secretaris van de koningin. Zodra Truss op de hoogte is gebracht, verspreiden ambtenaren via beveiligde lijnen de boodschap ‘London Bridge is down’. Ambassadeurs en leiders van het Gemenebest zijn zo verwittigd.

Zodra de ogen van de koningin werden gesloten, volgde prins Charles haar op. Zijn broers Andrew en Edward en zus Anne kusten zijn handen. Vervolgens meldde het paleis het heengaan van Elizabeth via een bericht aan de Press Association en media in de rest van de wereld. De BBC, die voorheen als eerste nieuws over het overlijden van een royal kreeg, heeft niet langer het monopolie.

Gelijktijdig hing een lakei in rouwkleding de boodschap aan het hek van Buckingham Palace. De website van het paleis kreeg een zwarte achtergrond. Bij de radiozenders van BBC trad een noodscenario in werking. Van een stemmige stilte tot ‘This is the BBC from London’, de vaste formulering bij een ramp.

Koningin Elizabeth, die afgelopen zomer haar platina jubileum vierde, gold als veerkrachtig. Totdat de vlaggen halfstok gingen, bleven de Britten hopen op positief nieuws.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden