PlusAchtergrond

Met maar één rechter kan WTO geen conflicten meer beslechten

Wereldhandelsorganisatie WTO moet hopen dat lidstaten voorlopig harmonieus met elkaar omgaan. Met het wegvallen van twee beroepsrechters kunnen conflicten namelijk niet meer worden beslecht.

In 1995 werd in Genève de WTO opgericht, die toeziet op naleving van handelsafspraken. Inmiddels heeft de organisatie 164 leden. Beeld AFP
In 1995 werd in Genève de WTO opgericht, die toeziet op naleving van handelsafspraken. Inmiddels heeft de organisatie 164 leden.Beeld AFP

Dinsdag verliep de termijn van twee van de drie rechters aan de beroepscommissie van de WTO. Idealiter ­bestaat dat hof uit zeven personen. De situatie was dus al niet ideaal, maar met nog maar één rechter over kan al helemaal geen recht meer worden gesproken. De beroepscommissie van de WTO is daarmee de facto op non-actief komen te staan.

Wereldwijd wordt de beschuldigende vinger in de richting van de VS gewezen. Dat land heeft al jaren kritiek op beslissingen van het tribunaal. Presidenten George W. Bush en ­Barack Obama hebben beiden ­weleens de benoeming van een rechter geblokkeerd. President Donald Trump weigert echter al sinds zijn aantreden medewerking aan élke aanstelling. Dus moest de WTO lijdzaam toekijken. En sinds gisteren is er dus geen tribunaal meer dat het laatste woord heeft in wereldwijde handelsconflicten. Daarmee is een situatie ontstaan waarin landen elkaar tarieven, heffingen en andere handelsbeperkingen op kunnen leggen, zonder dat daarover wordt beslist door een rechtgevende macht.

Wel is er nog een lichaam bij de WTO dat beslissingen neemt in eerste aanleg, maar de mogelijkheid daartegen beroep aan te tekenen is (voorlopig) verleden tijd.

Kont tegen de krib

De Verenigde Staten staan niet alleen in hun kritiek op het hof. Zoals wel ­vaker bij internationale instituties laten vonnissen lang op zich wachten. Het gebeurt ook vaker dat benadeelde staten openlijk mopperen over een besluit. Dat is ook de voornaamste ­reden voor Trump om zijn kont tegen de krib te gooien.

De president vindt dat de handelsorganisatie te vaak tegen het handelsbelang van zijn land heeft besloten. Ter illustratie: zeven van de zaken die het hof nog op de rol had liggen waren tégen een besluit van Washington. Waar de VS wel alleen in staat, is de manier waarop die onvrede wordt geuit – namelijk door de zaag in de stoelpoten van het instituut te zetten.

De Chinese ambassadeur in het WTO-kwartier in Genève deed gisteren een gitzwarte ‘begrafenisdas’ om naar zijn werk. In een verklaring: ‘Het licht boven de WTO uit laten gaan is zonder twijfel de hardste klap die de multilaterale handel in twintig jaar heeft gehad.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden