PlusAchtergrond

Met ‘lovebombing’ hoopt Boris Johnson zijn plan erdoor te krijgen

Anti-brexit-demonstratie in Brussel. Zaterdag stemt het Britse parlement over de deal. Beeld AP
Anti-brexit-demonstratie in Brussel. Zaterdag stemt het Britse parlement over de deal.Beeld AP

Lovebombing, de Engelse term om iemand te overladen met liefde, charme en aandacht. Precies dat is wat premier Johnson donderdag en vrijdag deed om zijn deal zaterdag aan een meerderheid te helpen.

Tim de Wit

Daar waar zijn voorganger Theresa May tot drie keer toe ruimschoots faalde in haar poging, lijkt Johnson een stuk dichter in de buurt van een meerderheid te komen. Probleem voor Johnson is echter dat hij de steun van zijn Noord-Ierse gedoogpartner DUP is kwijtgeraakt. Die is laaiend over het voorliggende akkoord, waarin Noord-Ierland een geheel andere status krijgt dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. Die tien Noord-Ierse zetels moet Johnson nu ergens anders zien goed te maken.

Johnsons stromannen ontfermden zich over weifelende Labourparlementariërs, Johnson zelf ontving verschillende radicale brexitaanhangers uit zijn eigen partij in Downing Street om hen over te halen.

Daarbij is het goed denkbaar dat hier en daar cadeaus worden uitgedeeld, geen onbekend verschijnsel in de Britse politiek. Omdat parlementariërs hun eigen kiesdistrict vertegenwoordigen, zijn sommigen best gevoelig voor extra investeringen in dat koninkrijkje. Ook maakt de chief whip, de hoeder van de fractiediscipline, overuren om stem na stem achter Johnsons akkoord te noteren.

Toch blijft het een uiterst ingewikkelde missie om het akkoord erdoor te krijgen.

De groep die hij hoe dan ook in het gareel moet krijgen, is zijn voltallige fractie. Er zijn nu 287 Conservatieven en wil hij een kans maken, dan moeten die allemaal voor stemmen. Maar met name de brexitvleugel in de partij heeft nog niet laten weten of ze dat zal doen. Een groep van zo’n 25 Tories heeft altijd gezegd liever zonder deal de EU te verlaten dan met.

Nieuw referendum

Johnson zal hen voorhouden dat als deze deal het nu niet redt, de kans steeds groter is dat het gehele brexit-proces uit hun handen glipt. Want de oppositie kan langzaam aan een meerderheid bouwen voor een nieuw referendum, om brexit terug te draaien. Dan hebben de puriteinse brexit-ideologen helemaal niets. Als de premier deze groep niet kan overhalen, zijn zijn kansen verkeken.

De tweede focus ligt op een groep van 15 tot 20 Labourparlementariërs die een kiesdistrict vertegenwoordigen dat massaal pro-brexit stemde bij het referendum drie jaar geleden. Zij voelen een grote verplichting richting hun kiezers om brexit – met een deal – te leveren.

Tegelijk staan ze onder immense druk van hun eigen partijleiding. Johnson aan de meerderheid helpen betekent dat hij als de grote winnaar uit de bus komt, een bonus die hij dan bij nieuwe verkiezingen kan verzilveren. Willen ze dat op hun geweten hebben?

Bij de DUP hoeft Johnson niet meer aan te kloppen. En het overgrote deel van Labour, de LibDems en de Schotse nationalisten van de SNP en wat kleine oppositiepartijen, goed voor bijna 300 zetels, stemmen sowieso tegen. De heilige grens voor de premier is 320. Het zal echt op een paar stemmen aankomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden