Mes op zak uit angst voor steekpartijen

Door geweld met messen vallen in Groot-Brittannië meer doden dan in lange tijd. De politie staat machteloos.

Tim de Wit
De forensische dienst onderzoekt in Oost-Londen de speeltuin waar de 17-jarige Jodie Chesney afgelopen vrijdag werd doodgestoken Beeld AP
De forensische dienst onderzoekt in Oost-Londen de speeltuin waar de 17-jarige Jodie Chesney afgelopen vrijdag werd doodgestokenBeeld AP

Ze was vrijdagavond muziek aan het maken met enkele vrienden, vlak bij een speeltuin in het oosten van Londen. Plotseling ontstond ruzie met twee agressieve jongens die langsliepen. Uiteindelijk stak een van hen de 17-jarige Jodie Chesney dood.

Een dag later was het weer raak, dit keer in een buitenwijk van Manchester. De eveneens 17-jarige Yousef Makki werd op straat doodgestoken, onduidelijk is nog wat er precies is gebeurd. Een 17-jarige verdachte is aangehouden. Yousef had net een beurs gekregen voor een studie geneeskunde. Hij wilde hartchirurg worden.

De twee incidenten staan niet op zichzelf. Afgelopen jaar kwamen 285 Britten om door messteken, in veel gevallen tieners. In 2019 staat de teller al op 35 steekmoorden. Britse media spreken van een moordepidemie: de aantallen waren sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo hoog. Veel van de moorden zijn gerelateerd aan drugs of bendes, maar lang niet alle. Het grootste probleem is dat in vooral achterstandswijken in grote steden steeds meer jongeren een mes zijn gaan dragen uit angst zelf slachtoffer te worden. Daardoor zijn zowel daders als slachtoffers vaak jonger dan 20 jaar.

Online petities om gevangenisstraffen voor messenbezit en het gebruik ervan flink op te krikken zijn de afgelopen dagen meer dan 100.000 keer ondertekend. De politie heeft bij de regering aangeklopt om extra middelen. De situatie is met het huidige aantal politieagenten niet onder controle te krijgen, waarschuwt de politietop.

Minder agenten

Dat komt ook doordat de politie door bezuinigingen de afgelopen jaren meer dan 20.000 agenten is kwijtgeraakt. “Er is een verband tussen de verlaging van het aantal agenten op straat en de stijging van de gewelddadige misdaad,” zegt hoofdcommissaris Cressida Dick.

285

In 2018 kwamen 285 Britten om door mes­steken, in veel gevallen tieners. In 2019 staat de teller al op 35 steekmoorden

Premier May herhaalde woensdag in het Lagerhuis dat er in haar ogen juist geen verband bestaat tussen het lagere aantal agenten en het enorm toegenomen aantal geweldsdelicten. Zij ziet het probleem vooral in het groeiend aantal messendragers. “De verantwoordelijkheid voor deze moordgolf ligt bij de daders,” zei ze. “Daarnaast is dit veel complexer dan alleen te wijzen naar het aantal agenten op straat.”

Nationale crisis

Labour, de grootste oppositiepartij, is het hier niet mee eens. “De oorzaak hiervan ligt overduidelijk bij de bezuinigingen. De regering probeert onze wijken en kinderen veilig te houden, maar wil daar slechts een minimum aan uitgeven,” zei Labourleider Jeremy Corbyn, die niet alleen wees naar de bezuinigingen op het aantal agenten, maar ook op de sluiting van tientallen stedelijke jeugdcentra in de afgelopen jaren.

Deze kwestie kleeft stevig aan May. Ze was als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de politiebezuinigingen in 2010, een maatregel waarop de politietop toen al scherpe kritiek uitte. John Stevens, voormalig hoofdcommissaris, zei tegen de BBC dat May ook in die tijd al geen oog had voor de gevolgen. “Ze luisterde totaal niet naar wat ik haar vertelde.”

Daar komt bij dat de brexit de afgelopen maanden vrijwel alle andere kwesties van de agenda heeft geduwd. Mays premierschap staat volledig in het teken van haar pogingen een brexitdeal door het parlement krijgen. Dinsdag wordt er opnieuw over gestemd. “We hebben meer leiderschap nodig van de regering,” zegt Sara Thornton, hoofd van de Nationale Politieraad. “Als dit een nationale crisis is, dan moet er ook worden gehandeld alsof het een nationale crisis is.”

May heeft een top aangekondigd met alle politiekorpsen in Groot-Brittannië. Ook heeft ze beloofd extra geld vrij te maken voor de politie, maar het is nog niet genoeg om de kritiek weg te nemen. Velen vrezen dat het een kwestie van tijd is voor de volgende steekmoord zich aandient.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden