Nieuws

Merkel verhoord door parlementaire commissie miljardenzwendel Wirecard

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt vandaag gehoord door de parlementaire commissie die in Duitsland onderzoek doet naar het schandaal rond het failliete ­fintechbedrijf Wirecard. Doel is uit te vinden wat de Duitse regering wist en wanneer.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Wirecard werd gezien als een Duits succesverhaal en de regering promootte het bedrijf ook actief tijdens handelsreizen naar het buitenland. Toen er al enkele jaren berichten de ronde deden over financiële malversaties bij het bedrijf, gaf Wirecard vorig jaar ­juni toe dat er enkele miljarden euro’s misten en dat die waarschijnlijk nooit hadden bestaan. Drie dagen later was het financiële concern failliet.

Geld in Lidl- en Alditassen

De Financial Times deed gisteren een saillante onthulling over de brutale wijze waarop er geld weggesluisd werd. Miljoenen euro’s contant geld zou door ex-werknemers uit het hoofdkantoor zijn meegenomen. In plastic tassen van Lidl en Aldi overhandigden zij die bedragen ­aan nog onbekende ­compagnons op de luchthaven van München.

Voormalig topman van Wirecard Markus Braun zit vast en ontkent schuld. Bij monde van zijn advocaat zegt hij tegen de Financial Times geen weet te hebben gehad van het contante geld. Topman Jan Marsalek is sinds verleden zomer voortvluchtig.

Sinds het faillissement is duidelijk geworden dat men ook in regeringskringen al veel eerder wistvan de problemen binnen het bedrijf. Uit het parlementaire onderzoek dat nu gaande is, is gebleken dat er con­tacten waren tussen Wirecard, voormalige medewerkers van de Duitse inlichtingendiensten en de hoogste regeringskringen, onder wie bondskanselier Merkel.

‘Accountants nalatig’

Minister van Financiën Olaf Scholz moest zich gisteren al verantwoorden. Hij wees alle verantwoordelijkheid voor de ineenstorting van Wirecard van de hand. Scholz zei tegen de parlementaire commissie dat de verantwoordelijkheid voor de fraude volledig bij het bedrijf en de accountants ligt.

“Deze fraude is elf jaar lang niet ­ontdekt omdat de accountants die de financiële situatie moesten beoordelen, de boeken telkens goedkeurden,” stelde Scholz. Dat leverde hem kritiek op van de parlementariërs in de commissie, die meenden dat Scholz de politiek verantwoordelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden