Merkel schrapt strenge ‘paaslockdown’ na kritiek

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland heeft de ‘paaslockdown’ teruggedraaid. Dat maakte ze woensdag bekend in een korte videobijeenkomst met de zestien leiders van de Duitse deelstaten.

Het Parool
null Beeld via REUTERS
Beeld via REUTERS

Dat meldt het Duitse persbureau DPA op basis van verschillende deelnemers aan de videobijeenkomst. De inspanningen voor het treffen van de maatregelen staan volgens Merkel niet in verhouding tot het nut ervan. “Het was een vergissing waarvoor ik verantwoordelijk ben,” zei ze volgens de bronnen.

De ‘paaslockdown’ zou de strengste lockdown worden die Duitsland in de coronacrisis heeft gehad. Vroeg op dinsdag was Merkel met de deelstaatpremiers overeengekomen om de coronamaatregelen te verscherpen en te verlengen. Het land zou gedurende de paasdagen vrijwel lam komen te liggen.

Tussen 1 en 5 april zouden de meeste winkels gesloten worden en mochten er geen kerkdiensten plaatsvinden. Het plan om tijdens Pasen iets meer bezoek thuis toe te laten, werd door de regering en de deelstaten verworpen.

Tijdens een persconferentie in de nacht van maandag op dinsdag drukte Merkel de Duitsers op het hart om vooral thuis te blijven tijdens Pasen. “We bevinden ons nu in een zeer serieuze situatie,” zei ze, eraan toevoegend dat Duitsland een race tegen de klok voert om de inwoners te vaccineren.

Een storm van kritiek

Het plan ontketende een storm van kritiek. Zowel de rooms-katholieke als de evangelische kerk vonden het te ver gaan. Niet alleen vanwege de godsdienstvrijheid maar ook omdat Pasen het voor christenen belangrijkste liturgische feest is ter herdenking van het lijden, de kruisdood en de wederopstanding van Jezus. De kerken bewezen de afgelopen maanden naar eigen zeggen dat ze coronaproof kerkdiensten kunnen organiseren.

Kritiek kwam er ook vanuit de politiek. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) heeft zich gedistantieerd van de paasmaatregelen en de Groenen vonden het ook te ver gaan.

Bondskanselier Merkel schrapt haar plannen voor de nieuwe lockdown al een dag nadat ze deze aankondigde. Het overleg waarin woensdag werd besloten de maatregelen terug te draaien, duurde volgens Duitse media uiteindelijk maar 41 minuten.

De huidige lockdown werd begin deze maand al met drie weken verlengd tot zeker 29 maart. Aanleiding was de sterke stijging van de coronacijfers als gevolg van de Britse virusvariant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden