Update

Merkel en Macron ‘kribbig’ weggelopen uit overleg met Rutte

Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron zijn zaterdagnacht in Brussel tijdens de EU-top ‘kribbig’ weggelopen uit overleg met premier Mark Rutte en zijn ‘zuinige’ Oostenrijkse, Deense, Zweedse en Finse bondgenoten. 

Premier Mark Rutte (links) met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Franse president Emmanuel Macron op de tweede dag van het EU-overleg in Brussel.Beeld EPA

Rutte erkende dat na afloop van de tweede dag waarop de 27 EU-leiders onderhandelden over de meerjarenbegroting en het beoogde coronafonds. Volgens Merkel is er desondanks ‘veel goede wil’ om eruit te komen.

De spanning over de volgens ingewijden blijvend stugge houding van Rutte was zo hoog opgelopen dat Macron dreigde in zijn vliegtuig naar huis te stappen. Zondag wordt desondanks verder onderhandeld in de hoop een akkoord te bereiken.

De zeven leiders waren na het diner van de 27 bij elkaar gaan zitten om, samen met EU-president Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, te bespreken of een akkoord binnen bereik ligt en hoe de gesprekken zouden kunnen ‘landen’. Er zijn wel vorderingen gemaakt, maar de posities liggen nog ver uiteen. Op gegeven moment zijn Merkel en Macron ‘kribbig de zaal uitgelopen’, zei Rutte, maar volgens hem was hij ‘niet de enige oorzaak’ waarom ze dat deden.

Derde dag

De EU-top over het coronaherstelfonds en de nieuwe begroting, die zondag aan een derde dag begint , kan ook op niets uitlopen. Maar ‘er is veel goede wil’, zei bondskanselier Angela Merkel zondagochtend.

Merkel, die in de onderhandelingen het voortouw neemt, heeft zondagochtend vooroverleg met de Franse president Emmanuel Macron en EU-president Charles Michel. Rond het middaguur zetten ook de andere regeringsleiders zich aan nieuwe besprekingen over het herstelfonds en de begroting, samen goed voor ruim 1800 miljard euro. Michels ambtenaren hebben afgelopen uren nieuwe voorstellen bedacht om de vele meningsverschillen die er nog zijn te overbruggen.

Bij aankomst noemde Merkel de omvang van het herstelfonds en financiële sancties voor landen die de rechtstaat uitkleden als twee van de belangrijke twistpunten.

De wensen van de ‘zuinige vier’, die inmiddels versterking hebben gekregen van Finland, eisten de eerste twee etmalen van de top veel aandacht op. Tijdens het diner zaterdag zou voor het eerst uitgebreider zijn gesproken over de koppeling tussen aanspraken op het herstelfonds en de bescherming van de rechtstaat. Daar zijn vooral Hongarije en Polen fel tegen gekant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden