PlusAchtergrond

Melania Trump is even zakelijk als haar man

Melania Trump ging pas in het Witte Huis wonen nadat ze opnieuw over haar huwelijkse voorwaarden had onderhandeld. Dat en meer staat in een biografie over de first lady, die dinsdag verschijnt.

Seije Slager
Melania Trump eind vorig jaar tijdens een chanoekaviering in de oostvleugel van het Witte Huis. Beeld Getty Images
Melania Trump eind vorig jaar tijdens een chanoekaviering in de oostvleugel van het Witte Huis.Beeld Getty Images

In het openbaar ontsnappen slechts algemeenheden uit haar mond en aan haar gezicht kun je ook al weinig aflezen: dat blijft altijd in de plooi, veilig weggeborgen achter een onberispelijke laag make-up. De meest enigmatische figuur uit de coterie rondom Donald Trump is zonder twijfel zijn vrouw Melania. Wat gaat er echt om in de teruggetrokken first lady? Het blijft vaak een raadsel, en dat maakt extra nieuwsgierig.

Er zijn heel wat Melaniaduiders geweest die in haar kledingkeuze allerlei aanwijzingen voor haar persoonlijke welbevinden en politieke standpunten meenden te vinden. Of die hun eigen ongemak over het presidentschap van Trump op haar projecteerden: zo werd al snel na de inauguratie de hashtag #FreeMelania populair, die suggereerde dat Melania een ongelukkige gevangene in haar eigen huwelijk was.

In de biografie The Art of her Deal, die dinsdag verschijnt, doet The Washington Post-verslaggever Mary Jordan een poging om het beeld van Melania Trump met feiten in te kleuren. Maar hoewel ze er meer dan honderd mensen voor interviewde, viel het nog niet mee om het levensverhaal scherp te krijgen van de vrouw die in 1970 ter wereld kwam in een klein stadje in het toen nog communistische Joegoslavië. Het kind van een automonteur en een textielarbeider dat het uiteindelijk tot het Witte Huis schopte. Ook de mensen die haar in haar jeugd meemaakten, kregen moeilijk hoogte van haar.

Dubbele nationaliteit

‘In de drie decennia waarin ik als correspondent over de hele wereld heb gewerkt, heb ik vaak geschreven over terughoudende en teruggetrokken mensen, onder wie het hoofd van een Mexicaans drugskartel en een Japanse prinses,’ schrijft Jordan. ‘Maar dat verbleekt allemaal bij het proberen te begrijpen van Melania Trump.’

Toch bevat de biografie wel een aantal nieuwsfeiten die meer licht werpen op de rol van Melania. Het smeuïgste gaat over haar beslissing om na de verkiezingswinst van Trump nog een tijd met haar zoon Barron in New York te blijven wonen. Officieel om hem zijn schooljaar af te laten maken, maar Jordan onthult dat Melania de situatie, die Trump in een ongemakkelijk parket bracht, ook benutte om opnieuw over de huwelijkse voorwaarden te onderhandelen.

Zo wist ze voor hun zoon Barron een substantieel deel van de erfenis veilig te stellen, en bedong ze dat zij en Barron hun dubbele nationaliteit konden behouden − beiden zijn behalve Amerikaans ook Sloveens staatsburger.

Toen ze uiteindelijk alsnog in het Witte Huis introk, volgde nog een machtsstrijd met Trumps dochter Ivanka. Die had zich in afwezigheid van haar stiefmoeder – met wie ze twaalf jaar in leeftijd scheelt – alvast deels in de oostvleugel geïnstalleerd, in de regel het domein van de first lady. Maar Ivanka’s plannen om het First Lady’s Office, de ambtelijke organisatie die de vrouw van de president ondersteunt, om te vormen tot een First Family’s Office werden door Melania geblokkeerd.

Berekenend en op zichzelf

Voeg bij die harde machtsstrijd de wetenschap dat Melania en Donald in aparte kamers slapen, en je zou bijna gaan geloven in het beeld van een koud, berekenend huwelijk. Maar dat is niet de conclusie die Jordan trekt.

Want Melania en haar man lijken vooral heel erg op elkaar: ze zijn allebei zakelijk, berekenend, en op zichzelf. Wellicht hecht de president daarom zeer veel waarde aan het oordeel van zijn vrouw; ze is de eerste die hij belt na een politieke rally, en ze is ook degene die hem kritiek kan geven.

Van het beeld dat Melania een gevangene in haar huwelijk zou zijn, laat Jordan weinig heel. Melania was volgens haar zelfs degene die haar man ertoe aanzette om eindelijk eens te stoppen met praten over een mogelijke gooi naar het presidentschap, en het echt te doen. En ook bij zijn herverkiezing staat ze achter hem.

Dat wil niet zeggen dat Melania voor Donald Trump wél een open boek is. Volgens Jordan klaagt hij geregeld dat zijn vrouw en Barron met zijn tweeën vooral Sloveens praten, en dat hij er niets van verstaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden