Nieuws

Meerdere gewonden bij ‘terroristische aanslag’ Jeruzalem

In de Oude Stad in Jeruzalem zijn zondag minstens acht gewonden gevallen bij een schietpartij op een bus. Twee mensen zijn er ernstig aan toe, zeggen de nooddiensten, die over een ‘terroristische aanslag’ spreken. De politie heeft een verdachte opgepakt.

Het Parool
Een man bekijkt het kogelgat in het raam van de aangevallen bus in het oude centrum van Jeruzalem. Beeld AFP
Een man bekijkt het kogelgat in het raam van de aangevallen bus in het oude centrum van Jeruzalem.Beeld AFP

Volgens Israëlische media waren onder de acht slachtoffers vier Amerikaanse burgers en een zwangere vrouw die in haar buik geschoten werd.

De verdachte sloeg aanvankelijk op de vlucht, waarop veiligheidsdiensten een klopjacht begonnen, maar hij meldde zich uren later op een politiebureau. De politie zegt dat de ‘terrorist’ nu in handen is van de autoriteiten. Het gaat volgens Israëlische media om een 27-jarige Palestijn.

De verdachte zou het vuur hebben geopend toen de bus stopte bij de halte voor het graf van Koning David, in de buurt van de Klaagmuur. “Op dat moment begon het schieten. Ik zag buiten twee mensen vallen en binnen twee mensen bloeden. Iedereen was in paniek,” zei de buschauffeur tegen verslaggevers ter plaatse. De schutter raakte zowel mensen binnen als buiten de bus.

Keizersnede

Onder de slachtoffers zijn volgens Israëlische media vier Amerikanen en een zwangere vrouw. De vrouw moest vanwege ernstige verwondingen een keizersnede ondergaan. De toestand van de baby is ernstig maar stabiel.

Premier Yair Lapid heeft laten weten mee te leven met de slachtoffers. Daarnaast waarschuwt hij voor de gevolgen van dergelijke aanvallen: “Mensen die ons kwaad willen doen, moeten weten dat ze een prijs zullen betalen voor elk kwaad dat onze burgers wordt aangedaan.”

Het is de laatste maanden onrustig in de regio. In Israël vielen sinds maart negentien doden bij aanvallen. Meer dan vijftig Palestijnen werden de afgelopen maanden gedood bij Israëlische operaties in de Westelijke Jordaanoever. Vorige week bestookten Israël en de Islamitische Jihad elkaar met raketten van en naar Gaza. Daarbij vielen minstens 49 Palestijnse doden. Het geweld hield vorige week op, toen een wapenstilstand werd bemiddeld door Egypte.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden