Meer kindergraven ontdekt bij Canadees internaat

In de buurt van een voormalig Canadees internaat voor inheemse kinderen zijn honderden anonieme graven ontdekt. Bij een soortgelijke vondst eerder deze maand werden de resten van 215 kinderen gevonden.

Sam de Graaff
Mensen rouwen bij een tijdelijk monument bij het internaat.  Beeld REUTERS
Mensen rouwen bij een tijdelijk monument bij het internaat.Beeld REUTERS

Het gaat om de grootste ontdekking in Canada tot nu toe, zegt een federatie van inheemse groeperingen. Om hoeveel lichamen het gaat, is nog onbekend. De federatie komt later vandaag met meer informatie.

De lugubere vondst is gedaan bij de Marieval Indian Residential School, een internaat dat tussen 1899 en 1997 bestond en lange tijd werd bestuurd door de katholieke kerk. Tussen 1850 en 1997 waren er zeker 139 van dergelijke scholen in Canada. Het merendeel werd beheerd door de kerk en gesubsidieerd door de overheid.

Gescheiden van familie

Meer dan 150.000 inheemse kinderen werden gescheiden van hun familie en verplicht naar de scholen gestuurd. Ze moesten zich bekeren tot het christendom, oude tradities waren er om vergeten te worden. Vaak was er sprake van psychologische, fysieke en seksuele mishandeling. Het doel: assimilatie in de witte, Canadese maatschappij. Naar schatting 6000 kinderen zijn overleden.

Voormalig premier Stephen Harper bood in 2008 namens de Canadese regering excuses aan voor het leed dat de oorspronkelijke bewoners was aangedaan.

Een speciale commissie omschreef het beleid in 2015 als ‘culturele genocide’. Er is voor miljarden aan schadevergoedingen betaald.

Toch was de schok na de vondst eerder deze maand groot. De ontdekking drukte de Canadezen opnieuw met hun neus op de afschuwelijke feiten. Premier Justin Trudeau beloofde steun voor de 1,7 miljoen oorspronkelijke bewoners in zijn land. “Canada zal er zijn om de inheemse gemeenschappen te helpen terwijl we langzaam maar zeker meer te weten komen over de schaal van dit trauma.”

Misstanden

Trudeau eist bovendien excuses van de katholieke kerk, die volgens hem te weinig doet om alle documentatie van de internaten boven tafel te krijgen. Paus Franciscus heeft zijn afschuw uitgesproken, maar verontschuldigingen bleven uit.

Voor een aantal inheemse groeperingen zijn de beloftes van Trudeau niet genoeg. Zij willen concrete toezeggingen dat er meer onderzoek wordt gedaan naar begraafplaatsen bij internaten. Voor hen komen de vondsten bovendien minder als een verrassing: verhalen over de misstanden zijn daar een stuk bekender.

Voormalig bewoners van de scholen kampen nog altijd met trauma’s. En ook het hoge alcohol- en drugsgebruik onder de oorspronkelijke bewoners van Canada wordt (deels) toegeschreven aan de misstanden op de internaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden