Meer dan 700 Nederlanders in Afghanistan, oproep om op eigen houtje naar Kabul te komen

Momenteel zitten er nog meer dan zevenhonderd mensen met een Nederlands paspoort in Afghanistan.

Het Parool
Evacués worden uit Afghanistan gehaald nu de radicaalislamitische Taliban de macht hebben gegrepen.  Beeld ANP
Evacués worden uit Afghanistan gehaald nu de radicaalislamitische Taliban de macht hebben gegrepen.Beeld ANP

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. Eerder zei het kabinet dat er zeker nog negen Nederlanders in Afghanistan zijn, waarvan ‘de meesten’ in Kabul.

Het gaat volgens Kaag om ‘veel mensen die op familiebezoek blijken te zijn gegaan,’ ondanks het ‘duidelijke reisadvies’ dat gold voor Afghanistan. “Die moeten we terughalen,” zei Kaag. Dit staat nog los van Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt en die Nederland ook probeert te evacueren. Zij lopen gevaar nu de Taliban de dienst uitmaakt in het land.

Het ophalen van mensen op een afspreekpunt sloot ze niet uit. “We moeten alles, alles, alles onderzoeken, maar uiteindelijk zijn we afhankelijk van wat onze militairen en bondgenoten zeggen wat haalbaar en veilig is. De Taliban heeft de controle bij veel militaire checkpoints verstevigd, het is voor veel landen moeilijk om mensen erdoor te krijgen. Ik sprak vanochtend met onze ambassadeur in Kabul, die vertelde me dat de Noren vannacht maar twee van hun nationals op een vlucht konden krijgen.”

Tot nu toe zijn uit het land enkele tientallen Nederlanders geëvacueerd. Nederland heeft tot dusver vijf vluchten vanuit Kabul laten vertrekken. Aan boord waren 287 mensen, onder wie minimaal 45 Nederlanders. Mogelijk zijn het er meer, maar Defensie en Buitenlandse Zaken kunnen dat niet met zekerheid zeggen. Ook met Duitse en Franse vluchten zijn een aantal Nederlanders uit Kabul vertrokken.

‘Alle opties’

Veel mensen hebben grote moeite om het vliegveld in Kabul te bereiken. Dat geldt niet alleen voor mensen met een Nederlands paspoort, maar zeker ook voor Afghaanse tolken, beveiligers en anderen die recht hebben op evacuatie naar Nederland.

Aan de Tweede Kamer werd donderdag gemeld dat mensen die nog in Afghanistan zitten het vliegveld ‘op eigen kracht’ moeten bereiken.”Natuurlijk kijken we met Buitenlandse Zaken naar alle mogelijkheden die er wel zijn, maar het komt de veiligheid niet ten goede als ik daar in het openbaar iets over zeg,” zei demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie. Volgens ingewijden worden ‘alle opties tegen het licht gehouden’. Zo wordt besproken of mensen ‘in de directe omgeving’ van het vliegveld kunnen worden opgehaald.

Het is onduidelijk of de 62 commando’s en mariniers, die woensdagavond met een noodteam van de ambassade aankwamen in Kabul, daarbij een rol gaan spelen. “De lijn is: dat kan niet,” zegt een woordvoerder. Aan de Kamer liet het kabinet eerder al weten geen militaire missie te gaan optuigen om mensen uit Afghanistan te halen.

Verontwaardiging

Onder Afghaanse Nederlanders in Kabul is verontwaardiging ontstaan over een oproep van het ministerie van Buitenlandse Zaken om binnen 24 uur op eigen houtje naar het vliegveld te komen om te worden geëvacueerd. In de oproep, die in handen is van NU.nl, staat dat het ministerie ‘u niet kan helpen met vervoer naar het vliegveld’.

In het donderdagavond verstuurde bericht staat dat ‘er voldoende vluchten beschikbaar zijn’. De evacués moeten zelf bepalen wat ‘het beste en veiligste tijdstip is om er te komen’. Een groep van bijna honderd Afghaanse Nederlanders heeft besloten het advies niet op te volgen, omdat ze het te riskant vinden om zelfstandig naar de luchthaven te reizen.

Een van de Nederlandse Afghanen met wie NU.nl in contact staat zegt: “Het is zo gevaarlijk bij het vliegveld dat we hebben besloten niet te gaan. We wachten tot er een beter evacuatieplan wordt gemaakt.” Ook een andere Nederlandse Afghaan laat weten dat zijn familieleden hebben besloten op hun onderduikadres te blijven. “Dit is niet te doen, je vraagt om je dood als je daarheen gaat. Andere landen halen wel mensen met busjes op.”

Nederland wil bijdragen aan versterken vliegveld Kabul

Kaag liet vrijdag weten dat de Nederlandse regering binnen de NAVO heeft aangeboden om een bijdrage te leveren aan het versterken van de veiligheidsoperatie op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden