Nieuws

Meer dan 20.000 gevallen van apenpokken in Europa

Het aantal besmettingen met het apenpokkenvirus in Europese landen is opgelopen tot boven de 20.000. De teller staat nu op 21.098 positieve tests. Precies een week geleden, bij de meest recente update, waren er 19.429 gevallen vastgesteld. Dat melden de Europese gezondheidsdienst ECDC en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties donderdag.

ANP / Het Parool
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Spanje heeft de meeste positieve tests. Bijna 6300 mensen in dat land hebben apenpokken opgelopen. Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk en Duitsland (beide ruim 3300), Frankrijk (bijna 2900) en Nederland (bijna 1100). Ruim 500 mensen in Europa hebben in een ziekenhuis gelegen vanwege de klachten die bij besmetting horen. Twee mensen zijn aan apenpokken overleden.

Van ongeveer 9000 mensen is de seksuele geaardheid bekend, en bij ongeveer 97 procent van hen gaat het om mannen die seks hebben met mannen. Iets meer dan 3000 positief geteste mensen hebben ook hiv. Bij ruim 200 vrouwen is het apenpokkenvirus vastgesteld.

Stabilisatie

In Nederland testen steeds minder mensen positief op het apenpokkenvirus. In de afgelopen week zijn 49 nieuwe besmettingen vastgesteld, het laagste aantal sinds half juni. “Inmiddels lijkt er sprake van een stabilisatie. Ook wereldwijd lijkt er in sommige landen sprake te zijn van een afvlakking,” meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

In totaal zijn nu 1136 mensen in Nederland positief getest. Dit zijn vooral mannen die seks hebben met mannen. Die groep vormt zo’n 98 procent van het totaal. Volgens het RIVM zijn ‘verreweg de meeste mensen’ besmet geraakt door seks en hadden de meesten ‘een of meerdere losse partners’.

Vaccinaties

Precies een maand geleden werden de eerste mensen preventief gevaccineerd tegen het apenpokkenvirus. Ongeveer 32.000 mensen komen in aanmerking voor die prik en inmiddels zijn 10.440 vaccinaties gegeven. Dat betekent dat ongeveer een derde van de doelgroep is ingeënt. In Noord-Holland en Flevoland zijn bijna 4400 mensen ingeënt en in Zuid-Holland bijna 2000. Het RIVM heeft ‘niet goed zicht’ op hoeveel mensen in elke regio zijn uitgenodigd en weet dus niet of de opkomst verschilt.

In het aantal positieve tests is nog geen effect van de vaccinaties te zien. Mensen krijgen twee prikken en het duurt daarna ongeveer zes weken tot de vaccinatie werkt. Bovendien krijgen ze het vaccin tegen het oude pokkenvirus. Het is nog niet duidelijk hoe dat vaccin werkt tegen het apenpokkenvirus.

Transgender personen en mannen die seks hebben met mannen komen in aanmerking voor de prikken als zij hiv-positief zijn of als zij medicijnen nemen om te voorkomen dat zij hiv oplopen of als zij bekend zijn bij de sekspoli als mannen die seks hebben met mannen. Zij lopen mogelijk het grootste risico besmet te raken met het apenpokkenvirus.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden