Plus

‘May gedraagt zich als Trump’

Een tv-toespraak waarin de Britse premier Theresa May het Lagerhuis de schuld geeft voor de brexitchaos, dreigt als een boemerang terug te komen.

Tom Kieft
May vroeg gisteren per brief drie maanden uitstel van de brexit bij Donald Tusk. Beeld AP
May vroeg gisteren per brief drie maanden uitstel van de brexit bij Donald Tusk.Beeld AP

In een uitdagende verklaring over het door haar aangevraagde korte uitstel van de brexit werpt de Britse premier May zich op als de hoeder van het volk. “Ik ben ervan overtuigd dat jullie, het volk, er genoeg van hebben. Jullie zijn moe van het vechten, moe van de politieke spelletjes en de geheime procedures. Jullie willen dat dit stadium van de brexit achter de rug is. Ik ben het daarmee eens. Ik sta aan jullie kant. Het is nu tijd dat de parlementariërs een beslissing nemen.”

May vroeg gisteren per brief drie maanden uitstel van de brexit bij voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Ze geeft aan dat ze alsnog met wijzigingsvoorstellen zal komen, met name over de Britse interne markt en de kwestie over wel of geen harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Derde stemming

De brief suggereert dat ze hoopt op een derde stemming over haar brexitdeal zodra de EU-leiders formeel met het uitstel hebben ingestemd. Met nog maar acht dagen te gaan tot de geplande uittrede van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zet May het Lagerhuis onder forse druk om haar brexitdeal voor de derde keer in stemming te brengen en die dit keer goed te keuren.

Lagerhuisvoorzitter John Bercow stak daar dinsdag een stokje voor op basis van een zeventiende-eeuws precedent. Dat zou de regering verbieden hetzelfde akkoord nog eens voor te leggen aan het Lagerhuis.

Leden van het Lagerhuis hebben woedend gereageerd nu May hun de schuld voor de spaak lopende brexit in de schoenen heeft geschoven. Bronnen uit haar eigen partij zeggen tegen The Times dat de premier is verhard en tegemoetkomt aan de harde kern van het probrexitkamp om haar kabinet te redden. Een van haar eigen partijleden, anoniem geciteerd in The Guardian, beschuldigde May ervan dat ze ‘zich gedraagt als Trump’.

De Conservatieve parlementariër Mark Francois geeft aan persbureau Reuters te kennen dat hij ook bij een volgende stemming de deal niet zal steunen. “Er is niets veranderd, dus ook het antwoord zal hetzelfde zijn.”

Tegen de The Guardian zeiden meerdere bronnen dat Conservatieve parlementariërs David Evennett en Nigel Evans weer aandringen op het aftreden van May.

Unanimiteit vereist

Vandaag zouden de overige 27 EU-leiders bijeen komen om te stemmen over het aangevraagde uitstel. Alleen bij een unaniem akkoord krijgt May haar gewenste respijt. Oppositieleider Jeremy Corbyn legt diverse Europese leiders vandaag een alternatief plan voor, waarin de Britten in een douane-unie met de EU blijven.

Tusk zei gisteren dat de regeringsleiders bereid zijn akkoord te gaan met het korte uitstel van de brexit, mits zij het Britse parlement vóór 29 maart – de officiële datum voor de Britse uittreding – achter haar brexitdeal kan krijgen. De deal werd al twee keer met een vernietigende stemming van tafel geveegd.

Als het Lagerhuis de brexitdeal nogmaals verwerpt of er niet meer over stemt, dreigt een ‘no-dealscenario’, dat grote economische schade voor de Britten en de rest van Europa kan veroorzaken. Tusk hield gisteren de deur op een kier om in dat geval een noodtop in te lassen om een no-deal af te wenden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden