Massale demonstraties voor Navalny, ook in Amsterdam gaan mensen de straat op

De aanhang van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny gaat woensdag massaal betogen voor zijn vrijlating. In meer dan honderd plaatsen wordt gedemonstreerd. Ook in Amsterdam en Den Haag staan protesten gepland.

Het Parool
Posters van Poetin en vermoorde of vergiftigde opponenten staan in Berlijn als protest voor oppositieleider Navalny.  Beeld Getty Images
Posters van Poetin en vermoorde of vergiftigde opponenten staan in Berlijn als protest voor oppositieleider Navalny.Beeld Getty Images

Navalny, die eind maart een hongerstaking begon, verkeert volgens zijn achterban in levensgevaar, maar gepaste zorg wordt hem geweigerd. Daarom gaan mensen woensdag, op de dag dat president Poetin zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement houdt, massaal de straat op.

Ook in Amsterdam en Den Haag staan protesten gepland om 18.00 uur. De demonstratie in Amsterdam is in het Vondelpark en wordt op sociale media aangekondigd onder de naam Save Navalny - Demand Dutch government to call Putin now . De organisatie verwacht zeker 200 mensen.

Arrestaties in aanloop naar protesten

In tegenstelling tot de demonstraties in Amsterdam en Den Haag, die zijn goedgekeurd door de gemeente, zijn de demonstraties in Rusland woensdag illegaal. De lokale autoriteiten hebben gezegd dat ze met alle middelen de openbare orde zullen handhaven en dat betogingen zonder voorafgaande toestemming strafbare feiten zijn.

Het recht op demonstratie is in Rusland de laatste jaren flink uitgehold. Zelfs eenmansprotesten zijn in het land verboden en wie besluit toch de straat op te gaan, doet dat vaak met gevaar voor eigen leven.

Belangrijke medewerkers van Navalny zijn opgepakt in de aanloop naar de protesten van woensdag. Het gaat volgens betrokkenen onder meer om woordvoerder Kira Jarmisj en advocaat Ljoebov Sobol.

De politie heeft volgens waarnemingsgroep OVD-Info in zeker 20 steden invallen gedaan of activisten aangehouden. Agenten doorzochten onder meer de kantoren van Navalny in Sint-Petersburg, de tweede stad van het land.

10.000 arrestaties in januari en februari

Aanhangers van Navalny gingen in januari en februari ook al massaal de straat op, toen om te protesteren tegen zijn aanhouding. Dat leidde destijds tot de arrestatie van meer dan 10.000 mensen.

Navalny is de belangrijkste politieke tegenstander van de Russische president Poetin. Hij heeft met zijn jarenlange campagnes tegen corruptie en machtsmisbruik veel vijanden gemaakt in kringen van bestuurders en miljardairs in en rond het Kremlin. Er zijn aanslagen op hem gepleegd en hij zit volgens zijn aanhang vast wegens politiek gemotiveerde beschuldigingen. Hij werd bijna negen jaar geleden van fraude beticht en kreeg uiteindelijk een voorwaardelijke celstraf, die eerder dit jaar is omgezet in een echte celstraf van 2,5 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden