Plus

Marokko gaat minderjarige migranten terugnemen

Marokko accepteert de terugkeer van onbegeleide minderjarige migranten die illegaal naar de Europese Unie zijn gereisd . Daarvoor heeft Koning Mohammed VI opdracht gegeven.

Tom Kieft
Koning Mohammed VI van Marokko komt Europa tegemoet door jonge Marokkaanse migranten voortaan terug te nemen. Beeld REUTERS
Koning Mohammed VI van Marokko komt Europa tegemoet door jonge Marokkaanse migranten voortaan terug te nemen.Beeld REUTERS

De regering in Rabat liet gisteren weten dat hij wil dat de kwestie ‘definitief’ wordt geregeld. De koning reageert daarmee op de gebeurtenissen van vorige maand in Ceuta, een Spaanse enclave aan de Noord-Afrikaanse kust die wordt omsloten door Marokko.

Zo’n 8000 migranten wisten via strand en zee de enclave en dus EU-grondgebied te bereiken. Het leeuwendeel van hen werd direct uitgezet naar Marokko, maar internationale verdragen beletten regeringen ervan minderjarige onbegeleide migranten terug te sturen. De 1500 à 2000 migranten van deze leeftijdsgroep bleven daarom vooralsnog in Spanje.

De regering in Madrid voelde zich gechanteerd door Marokko, omdat de Marokkaanse grenswachten niet ingrepen tijdens de twee dagen durende massamigratie.

De gebeurtenissen in Ceuta kwamen op een moment dat het diplomatiek al rommelde tussen Spanje en Marokko. Spanje had leider Brahim Ghali van Polisario – een beweging die vecht voor een onafhankelijke Westelijke Sahara – over laten komen uit Algerije voor een medische behandeling. Marokko beschouwt hem als terrorist en was woedend dat het niet was geïnformeerd.

Rechtszaak

Een hof in Spanje besloot gisteren dat Ghali niet hoeft te worden vastgezet omdat er geen bewijs is aangeleverd dat hij schuldig zou zijn aan onder meer marteling, moord en genocide. Madrid zei vervolgens te hopen dat de relatie met Marokko weer normaal wordt. De rechter moet binnenkort beslissen of er een rechtszaak tegen Ghali kan worden gevoerd in Spanje. De 71-jarige Ghali, die kampte met een coronabesmetting, heeft het ziekenhuis gisteren na ruim een maand verlaten en is ‘veilig en gezond’ op weg naar Algerije, zei een woordvoerder van Polisario.

Marokko spreekt over de relatie met Spanje als een ‘verhaal van gebroken vertrouwen’ en een ‘test voor het bilaterale partnerschap’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden