Update

Man onthoofd in voorstad Parijs, verdachte doodgeschoten, vier mensen opgepakt

Een man is in een voorstad van Parijs onthoofd. De aanvaller is door de politie doodgeschoten. De zaak wordt gezien als een moord met terreurachtergrond, aldus de Franse justitie.

Het Parool
Politie op de plek van het incident.  Beeld REUTERS
Politie op de plek van het incident.Beeld REUTERS

Het incident vond vrijdag plaats op straat in de voorstad Conflans Sainte Honorine, vlakbij een school. Het gaat volgens politiebronnen om een leraar op de middelbare school die in de klas karikaturen liet zien van de profeet Mohammed.

De verdachte van de onthoofding is een 18-jarige man van Tsjetsjeense afkomst en geboren in Moskou, meldt een justitiële bron aan persbureau AFP. Het slachtoffer is volgens de politie Samuel Paty, een 47-jarige leraar geschiedenis en aardrijkskunde.

Nadat vrijdag al vier mensen werden aangehouden - twee broers en de grootouders van de verdachte - zijn zaterdag nog eens vijf mensen opgepakt in verband met de zaak. Onder de arrestanten bevinden zich ook de ouders van een leerling die de school bezocht waar de vermoorde leraar werkte.

Volgens de bron zouden de aangehouden ouders hun verontwaardiging hebben uitgesproken over de geschiedenisleraar, die in lessen over de vrijheid van meningsuiting karikaturen van de profeet Mohammed zou hebben laten zien. Ook zouden de ouders anderen hebben opgeroepen tot actie tegen deze “schurk”. Drie andere arrestanten behoren tot de vriendenkring van de doodgeschoten verdachte.

Reactie Macron

De dader is door de politie doodgeschoten, nadat hij dreigde met een mes. Hij zou Allahoe Akbar hebben geroepen. Franse antiterreureenheden zijn een onderzoek begonnen naar de onthoofding. De zaak wordt gezien als een moord met terreurachtergrond, aldus de Franse justitie. Vier personen, onder wie een minderjarige, zijn vrijdagavond opgepakt. Dat zegt een gerechtelijke bron tegen AFP. De vier zijn familie van de dader, aldus de bron.

De Franse president Emmanuel Macron heeft de plek van het incident later op de avond bezocht. Ook hij noemde de gebeurtenis een tereuraanslag. “Een burger is vermoord omdat hij leraar was en vrijheid van meningsuiting doceerde”, zei hij. “Het hele land staat achter alle leraren in het land”. De president kondigde aan dat Frankrijk “snel en met autoriteit” zal reageren.

Conflans Sainte Honorine.  Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Conflans Sainte Honorine.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Karikaturen

De leraar zou de karikaturen in de klas hebben getoond tijdens lessen over persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. In 2015 vielen twaalf doden door een terroristische aanval op het satirische Charlie Hebdo. Dat gebeurde kort nadat het blad cartoons met de profeet Mohammed had gepubliceerd.

Vorige maand was er een steekincident bij het vroegere kantoor van het blad. Dat was kort nadat het blad weer karikaturen van Mohammed had gepubliceerd vanwege de rechtszaak tegen betrokkenen bij de terreuraanval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden