Maduro blokkeert oppositieleider Guaidó toegang tot parlement

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft zijn politieke rivaal Juan Guaidó aan de kant geschoven in het parlement. Guaidó was officieel parlementsvoorzitter, maar Maduro heeft Luis Parra die functie nu gegund. Ook is Guaidó de toegang tot het parlement ontzegd.

Het Parool
Oppositieleider Juan Guaidó probeert over een hek te klimmen om het parlementsgebouw binnen te komen. Beeld EPA
Oppositieleider Juan Guaidó probeert over een hek te klimmen om het parlementsgebouw binnen te komen.Beeld EPA

Guaidó werd voor de deur van het gebouw door de politie tegengehouden, waarna hij probeerde over een metalen hek te klimmen om alsnog aan de zitting deel te kunnen nemen. Dat mislukte, waarna hij met andere oppositieleden een eigen parlementszitting organiseerde in het kantoor van de krant El Nacional.

Bij afwezigheid van veel oppositieleden had Parra zichzelf ondertussen in het parlementsgebouw uitgeroepen tot nieuwe parlementsvoorzitter. Op beelden van de staatszender VTV is te zien dat Parra bij het begin van de plenaire zitting naar een megafoon grijpt en zichzelf uitroep tot nieuwe voorzitter. Parra is ook lid van de oppositie, maar maakt deel uit van een andere fractie. Hij werd uitgesloten uit de oppositiepartij Primero Justicia, nadat hij genoemd werd in een corruptiezaak.

De aanstelling van Parra zou volgens de oppositie niet worden gesteund door een meerderheid van het parlement. De oppositieleden spraken daarom van een ‘parlementaire staatsgreep’. Zij stemden later alsnog met grote meerderheid voor de herbenoeming van Guaidó als parlementsvoorzitter.

Geen erkenning

Ook de Lima-groep veroordeelt de stap van Maduro. ,,Het nationale parlement moet zonder geïntimideerd te worden een voorzitter kunnen kiezen. Dat dit niet gebeurt is de reden dat wij de verkiezingsuitslag niet erkennen.’’ In de Lima-Groep zitten Canada en twaalf landen uit de regio rond Venezuela. De groep is in 2017 opgericht om een oplossing te vinden voor de problemen in Venezuela.

Oppositieleider Guaidó zei in januari vorig jaar dat Maduro zou hebben gefraudeerd bij de presidentsverkiezingen. Daarom riep hij zichzelf uit tot interim-president van Venezuela. Veel landen, waaronder ook Nederland en de Verenigde Staten, erkennen hem ook als zodanig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden