PlusNieuws

Macron wil versnelde veiligheid voor landen als Oekraïne in speciaal ‘voorportaal’ EU

Europa moet Oekraïne en andere (nog) niet-EU-lidstaten versneld veiligheid bieden. Dat kan in een nieuw in te richten ruimte van samenwerking en veiligheid, een soort voorportaal van de EU.

Frans Boogaard
De Franse president Emmanuel Macron maandag tijdens de persconferentie aan het einde van de onferentie over de toekomst van de Europese Unie in Straatsburg Beeld RONALD WITTEK/EPA
De Franse president Emmanuel Macron maandag tijdens de persconferentie aan het einde van de onferentie over de toekomst van de Europese Unie in StraatsburgBeeld RONALD WITTEK/EPA

De Franse president Emmanuel Macron lanceerde dit idee maandagmiddag op de slotbijeenkomst van een conferentie over de toekomst van Europa in Straatsburg. Volgens Macron zou binnen die nieuwe ruimte ook vrij personenverkeer en samenwerking op het vlak van energie, infrastructuur en investeringen moeten komen.

De Europese Unie heeft een zodanig hoog niveau van integratie en ambities dat het voor nieuwkomers heel moeilijk is om aan te haken, aldus Macron even later in een toelichting. Ze hebben veel tijd nodig om hun regelgeving en administratie op het niveau van de EU te krijgen en zijn tot dan aan de goden overgeleverd. “Voor Oekraïne kan dat om jaren, zelfs tientallen jaren gaan.”

Open voor iedereen

De Franse president, op dit moment EU-Raadsvoorzitter, wil zijn plannen binnenkort bespreken met andere leiders van EU-lidstaten. De nieuwe ruimte zou behalve voor de huidige 27 lidstaten moeten openstaan ‘voor alle landen in Europa die onze waarden onderschrijven’. Wat Macron betreft gaat het dan naast Oekraïne om de hele Balkan, waar een aantal landen al op weg is naar een EU-lidmaatschap, maar ook om een uitgetreden land als het Verenigd Koninkrijk.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, ook in Straatsburg, reageerde niet direct op de Franse voorzet. Ze zei wel dat er een herstelfonds moet komen waarin de Europese Unie en andere belangrijke financiële instellingen honderden miljarden moeten investeren om een nieuw Oekraïne op te bouwen, ‘dat energie-onafhankelijk en vrij van corruptie’ moet zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden