Nieuws

Macron verliest meerderheid in parlement Frankrijk

De partijencoalitie van president Emmanuel Macron, Ensemble, is haar huidige meerderheid in het Franse parlement verloren. Macron zal nu afspraken moeten maken met de oppositie.

Frank Renout
De Franse president Emmanuel Macron. Beeld AFP
De Franse president Emmanuel Macron.Beeld AFP

Dat blijkt uit de definitieve uitslag, die in de nacht van zondag op maandag op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken werd gepubliceerd. Er waren 289 zetels nodig om een meerderheid in de Nationale Vergadering te behouden. De opkomst was extreem laag. Slechts 46,2 procent van de Fransen bracht een stem uit. Dat is een van de laagste opkomsten bij parlementsverkiezingen in de recente Franse geschiedenis.

De linkse oppositie krijgt 131 zetels. De coalitie wordt daarmee, na Macron, de op een na grootste fractie in het parlement. Die goede score is vooral te danken aan samenwerking. Speciaal voor deze verkiezingen vormden vijf linkse partijen een nieuwe coalitie, de Nieuwe Ecologische en Sociale Volksunie (Nupes).

Ook de partij van Marine Le Pen doet het opmerkelijk goed: die krijgt 89 zetels, terwijl ze er bij de vorige verkiezingen in 2017 maar 8 won. Bij haar verkiezingsavond waren haar aanhangers uitgelaten. Er werd gescandeerd dat Macron moet opstappen.

De overwinning van Macron is er dus één met een donker randje. In 2017 haalde zijn coalitie nog meer dan 350 zetels. En nu krijgen ze er met 245 dus minder dan de helft van alle 577.

Steun vragen

Bij gebrek aan een absolute meerderheid moet Macron de komende vijf jaar andere linkse en rechtse partijen vragen hem te steunen als hij plannen wil doorvoeren. Dat kan betekenen dat hij concessies moet doen of toezeggingen aan die andere partijen.

De populariteit van de centrum-liberale Macron is de laatste tijd flink gedaald. En nu hij ook geen meerderheid in het parlement meer heeft, kan het voor hem weleens heel moeilijk worden zijn plannen te realiseren.

Linkse Nupes-aanhangers vieren de uitslag van de Franse parlementsverkiezingen.
 Beeld AFP
Linkse Nupes-aanhangers vieren de uitslag van de Franse parlementsverkiezingen.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden