Machtsstrijd om Merkels stoel: CDU-comité beslist in voordeel van ‘der Armin’

CDU-voorzitter Armin Laschet (60) is door zijn partij en haar kleinere zusterpartij CSU uitverkoren als kandidaat voor de opvolging van bondskanselier Merkel.

Caspar Naber
epa09145001 Democratic Union (CDU) party chairman Armin Laschet speaks in front of the CDU headquarters in Berlin, Germany, 19 April 2021. CDU and CSU sister parties are trying to find a candidate for chancellorship. The choice is to be made between Christian Democratic Union (CDU) party chairman Armin Laschet and State Premier of Bavaria and Christian Social Union (CSU) chairman Markus Soeder.  EPA/FILIP SINGER Beeld EPA
epa09145001 Democratic Union (CDU) party chairman Armin Laschet speaks in front of the CDU headquarters in Berlin, Germany, 19 April 2021. CDU and CSU sister parties are trying to find a candidate for chancellorship. The choice is to be made between Christian Democratic Union (CDU) party chairman Armin Laschet and State Premier of Bavaria and Christian Social Union (CSU) chairman Markus Soeder. EPA/FILIP SINGERBeeld EPA

Dat heeft het federale directiecomité van de CDU maandagnacht beslist na een spoedzitting van ruim zes uur met uiteindelijk een ‘geheime’ stemming. Daarmee lijkt een eind gekomen aan een machtsstrijd tussen twee ‘kroonprinsen’, die grote verdeeldheid veroorzaakte binnen de Union en een kloof blootlegde tussen partijleiding en basis van de christendemocraten.

CDU-voorzitter Armin Laschet kreeg 31 van de 46 stemmen, goed voor 77,5 procent. CSU-voorzitter Markus Söder, die zijn populariteit de afgelopen maanden zag stijgen vanwege zijn ‘harde’ coronakoers en leiderschap, kreeg gister slechts 9 stemmen. Zes prominenten onthielden zich van stemming.

Laschet, tevens minister-president van de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW), kreeg vorige week de zegen van het partijpresidium. Maar andere bestuursorganen bleven verdeeld. Net als de achterban. In de peilingen kwam Söder, die geldt als iemand die polariseert maar ook kan aanpakken, uit de bus als de beste kandidaat om voor de Unie van CDU en CSU de parlementsverkiezingen in september te winnen.

Laschet zei daarover dat de peilingen gezien moeten worden als een ‘momentopname’ waaraan niet te veel gewicht moet worden gehecht en is van mening dat het op de inhoud aankomt. Hij staat te boek als ‘aarzelaar’ maar ook als ‘verbinder’ en een gematigde partijleider die Merkels middenkoers vaart.

Lot in handen CDU-top

Het is niet zeker dat Söder (54) de machtsstrijd nu opgeeft, maar hij heeft eerder herhaaldelijk gezegd dat hij zich neerlegt bij wat de CDU besluit. “Wordt het Armin dan krijgt hij mijn volle ondersteuning, is het omgekeerd dan hoop ik op zijn steun," zei hij gisteren.

Tot nu toe waren er bij de federale verkiezingen in Duitsland telkens twee kandidaten voor het bondskanselierschap: van CDU/CSU en van de SPD. Die laatste partij koos minister van Financiën Olaf Scholz als lijsttrekker.

Beide kandidaten krijgen nu concurrentie van covoorzitter Annalena Baerbock (40), maandag verkozen tot kandidaat van Bundnis 90/Die Grünen. Ze is de tweede vrouwelijke kanselierskandidaat na Angela Merkel. Die werd eind 2005 verkozen en schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke regeringsleider van de Bondsrepubliek, maar is niet meer verkiesbaar.

De Groenen zijn volgens de peilingen de tweede populairste partij in Duitsland en vormen daarmee geduchte concurrentie voor CDU/CSU. Die zijn nog steeds de sterkste (rond 28 procent), maar de Groenen komen dichterbij (rond 21 procent) en het bondskanselierschap is daarmee realistisch voor de partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden