Lula voert direct na vrijlating alweer campagne

De Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva heeft zijn linkse aanhangers één dag na zijn vrijlating uit de gevangenis alweer enthousiast toegesproken. Hij heeft ze ervan verzekerd er alles aan te zullen doen om Brazilië in 2022 weer aan een linkse regering te zullen helpen.

Het Parool
De voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva tussen zijn aanhangers. Beeld AP
De voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva tussen zijn aanhangers.Beeld AP

Da Silva, eenvoudig gekleed in een zwart T-shirt, sprak vanaf een podium bij een vakbondsgebouw in São Paulo, vlakbij de plek die diende als basis voor zijn politieke carrière. De menigte in het rood geklede aanhangers juichte en wuifde met vlaggen.

“Ik ben eindelijk vrij en bereid tot de strijd’,’ zei de 74-jarige Lula, die tot acht jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens corruptie. “We gaan veel vechten. Vechten is niet slechts één dag, en dan vervolgens drie maanden niet. Vechten is elke dag,” zei hij.

Uitslag accepteren

In zijn 45 minuten durende toespraak sprak hij kort over de huidige conservatieve president Jair Bolsonaro, die de verkiezingen van 2018 won nadat Da Silva wegens zijn veroordeling niet aan de presidentsrace had kunnen deelnemen. Da Silva zei dat de Brazilianen de resultaten van de democratische verkiezingen nu moesten accepteren, maar zich er niet bij neer moeten leggen en er hard aan moeten werken om het ‘ultra-rechtse’ blok in 2022 te verslaan.

Hij riep ook op tot solidariteit met andere Zuid-Amerikaanse landen die het toneel zijn van politieke beroering. Ook deelde hij een sneer uit aan de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens Lula is diens plan voor een grensmuur onaanvaardbaar en slechts bedoeld om arme mensen buiten te houden.

“Trump moet de problemen van de Amerikanen oplossen en Latijns-Amerikanen niet lastigvallen. Hij is niet gekozen als sheriff van de wereld,” zei Da Silva, die vrijdag in een Twitter-post de presidentiële campagne van de Democratische senator Bernie Sanders steunde.

Da Silva werd vrijdag vrijgelaten, een dag na een uitspraak van het Hooggerechtshof dat bepaalde dat veroordeelden pas mogen worden vastgezet als alle beroepsmogelijkheden zijn uitgeput. Hij was veroordeeld omdat hij van een bouwaannemer een appartement aan de Braziliaanse kust cadeau zou hebben gekregen. Dat zou een beloning geweest zijn, omdat hij miljoenencontracten had geregeld met Petrobras, het oliebedrijf dat door de Braziliaanse overheid gerund wordt.

Ook duizenden tegenstanders van Lula kwamen zaterdag daarom de straat op om te protesteren tegen zijn vrijlating. Lula heeft 19 maanden in de gevangenis gezeten. Als hij zijn hoger beroep verliest, kan hij opnieuw worden opgesloten.

Een protest tegen de vrijlating van de van corruptie verdachte Lula. Beeld AFP
Een protest tegen de vrijlating van de van corruptie verdachte Lula.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden