Luchthaven Hongkong schrapt alle vluchten

De luchthavenautoriteiten in Hongkong hebben alle resterende uitgaande vluchten maandag afgelast. Het besluit volgde op een nieuwe stroom protesten op het vliegveld.

Het Parool
Demonstranten protesteren op het vliegveld van Hongkong. Beeld REUTERS
Demonstranten protesteren op het vliegveld van Hongkong.Beeld REUTERS

Het sluiten van de luchthaven op het eiland Chek Lap Kok geldt als de meest ingrijpende maatregel in de al twee maanden durende protesten tegen het bestuur van het autonome Hongkong. De regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, heeft geklaagd dat de betogingen de economie van het financiële centrum aan de Zuid-Chinese kust hard raken.

Afgelopen vrijdag begon het protest op de luchthaven, dat aanvankelijk drie dagen zou duren, waarbij honderden demonstranten in de aankomsthal plaatsnamen - een zogeheten vreedzame ‘sit-in’ - en flyers uitdeelden. De flyers zijn bedoeld voor buitenlandse reizigers die net aankomen in de stad, om ze bewust te maken van wat er speelt. “Vergeef ons voor dit ‘onverwachte’ Hongkong. Deze gebroken stad hadden jullie niet verwacht. Wij vechten voor de stad die jullie hadden willen bezoeken,” staat op de flyers. Naar schatting zijn 5000 betogers in de vertrek- en aankomsthallen gaan zitten. Een aantal draagt een lapje voor één oog, omdat een vrouwelijke betoger recent in het oog is geraakt door een klapkogel van de oproerpolitie.

Protesten

De protesten waren in eerste instantie een reactie op de wet die ervoor zou zorgen dat inwoners van Hongkong aan China uitgeleverd konden worden. De wet is inmiddels voor onbepaalde tijd uitgesteld, maar de demonstraties zijn uitgemond in een breder protest tegen de regering van Hongkong onder leiding van Carrie Lam, die wordt gesteund door China.

Hongkong wordt sinds 1997 volgens het principe ‘één land, twee systemen’ geleid. China is verantwoordelijk voor defensie en buitenlands beleid maar Hongkong mag zijn eigen rechtssysteem voeren. De demonstranten eisen het opstappen van Lam, democratische hervormingen en grotere onafhankelijkheid van China.

Chaos

De protestacties in Hongkong zijn de afgelopen negen weken vaak gepaard gegaan met chaos. Zo werden bij een demonstratie bij een politiebureau afvalbakken en planken in brand gestoken, waarop de politie reageerde met traangas. Miljoenen mensen zijn de afgelopen tijd de straat op gegaan om hun frustratie te uiten.

Maandag heeft Peking gewaarschuwd dat de protesten moeten ophouden. Een woordvoerder van het regeringskantoor stelde: ‘het geweld moet stoppen en iedereen die zich zorgen maakt over de stad, moet zich tegen het geweld keren’. Peking ziet ‘terroristische trekjes’ in de ongeregeldheden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden