Plus

Lokale verkiezingswinst redt verzwakte Labourleider

Kim Leadbeater (45), de zus van het vermoorde Lagerhuislid Jo Cox, heeft met haar winst in een tussentijdse verkiezing de positie van Labourleider Keir Starmer voor even veiliggesteld.

Geert Langendorff
Kim Leadbeater viert haar overwinning, met Labourleider Keir Starmer aan haar zijde. Beeld Getty Images
Kim Leadbeater viert haar overwinning, met Labourleider Keir Starmer aan haar zijde.Beeld Getty Images

Het silhouet van Kim Leadbeater lijkt als twee druppels water op dat van haar oudere zus Jo Cox. Net als het vermoorde Lagerhuislid, vijf jaar geleden om het leven gebracht door een neonazi, geldt ze als een wereldverbeteraar. Een intelligente en principiële vrouw, zonder de onhebbelijkheden van een doorgewinterde politicus. Met haar oprechte uitstraling behoedde ze Labourleider Keir Starmer voor een coup door partijgenoten.

“Als ik maar half zo goed werk doe in het parlement als Jo, doe ik recht aan haar en haar familie,” zei Leadbeater na haar onverwachte winst in het kiesdistrict Batley and Spen. In de regio in West-Yorkshire zorgde de dood van Cox voor een schokgolf. Vijf jaar geleden, aan de vooravond van het EU-referendum, loste een rechtse extremist drie schoten om haar vervolgens met een mes te bewerken.

Ondanks haar werk als hoofd van een vrijwilligersorganisatie in het verarmde deel van Noord-Engeland, was de overwinning van Leadbeater allerminst vanzelfsprekend. De ‘veilige’ zetel van Batley and Spen dreigde naar de Conservatieve Partij te gaan. Met een meerderheid van slechts 323 stemmen voorkwam Leadbeater op het nippertje dat premier Boris Johnson de zoveelste steen uit de Rode Muur los zou wrikken.

Wraak voor Corbyn

Het gevaar voor het traditionele Labourgebied in het noorden van het land kwam ditmaal uit eigen kring. De radicaal-linkse George Galloway, om zijn standpunten rond de Irakoorlog in 2005 uit de arbeiderspartij gegooid, gebruikte de tussentijdse verkiezingen om een spaak in de wielen te steken van Labour. De excentriekeling wilde wraak nemen voor Jeremy Corbyn, de voormalige leider wiens ultralinkse agenda hij steunde.

Met zijn charisma en handreiking naar de moslimgemeenschap in Batley and Spen slaagde Galloway bijna in deze missie. Niet de herinnering aan haar overleden zus, maar de smeuïge affaire rond de afgetreden minister Matt Hancock van Volksgezondheid hielp Leadbeater aan een kleine meerderheid. Vorige week publiceerde boulevardkrant The Sun beelden waarop Hancock in zijn kantoor zoende met zijn adviseur Gina Coladangelo.

Burgeroorlog voorkomen

De getrouwde bewindvoerder overtrad daarmee de coronaregels die Engelsen verbood om mensen van buiten hun ‘bubbel’ te omhelzen. De keuze van Johnson om de minister eerst de hand boven het hoofd te houden, kantelde volgens opiniepeilers binnen de regeringspartij de stemming. Johnson probeerde de wond te stelpen door tijdens een bezoek aan Birstall, waar Cox werd vermoord, te stellen dat hij Hancock ontslagen had. Die leugen had te weinig effect.

Met haar overwinning voorkwam Leadbeater een burgeroorlog binnen Labour. De onvrede over het leiderschap van Starmer bracht de interne problemen naar boven. Bij een verlies hadden vooraanstaande partijgenoten vrijwel zeker een coup gepleegd. De voormalig openbaar aanklager werd binnengehaald als het medicijn om de interne schade en het enorme zetelverlies te repareren. Een jaar na zijn aanstelling overheerst frustratie.

Angela Rayner, een bondgenoot van Corbyn – verantwoordelijk gehouden voor de implosie van Labour – liet via medewerkers doorsijpelen Starmer te willen opvolgen. Andy Burnham, de populaire burgemeester van Greater Manchester, zag een kans om terug te keren in de landelijke politiek eveneens zitten. Leadbeater redde de beschadigde leider in wie kiezers daadkracht missen.

Starmer gebruikte de uitslag om ‘Labour is coming home’ van de daken te schreeuwen, een verwijzing naar de hymne van het Engelse voetbalelftal. Dat slechts 17 procent van het volk in hem een goede oppositieleider ziet, voorspelt weinig goeds. Leadbeater, de aimabele zus van Jo Cox, heeft de storm voor even afgewend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden