Nieuws

Loekasjenko ontmoet oppositie, in de gevangenis

Voor het eerst sinds de verkiezingen sprak de Belarussische president Loekasjenko met de oppositie. In een cellencomplex, want daar zitten de tegenstanders van het regime inmiddels.

David van Unen
null Beeld PRESS OFFICE OF THE PRESIDENT OF BELARUS
Beeld PRESS OFFICE OF THE PRESIDENT OF BELARUS

Het idee was om in de penitentiaire inrichting in Minsk ‘iedereen eens aan te horen’. Op een door de overheid verspreide foto is een orerende president te zien, met aan de overkant van de ovalen tafel een gezelschap zwijgende oppositieleden. Het bekendste gezicht is dat van Viktor Babariko, voor zijn arrestatie in juni de belangrijkste uitdager van de president.

Volgens zijn kantoor hadden Loekasjenko en zijn politiek tegenstanders het in de gevangenis over herziening van de Belarussische grondwet. Die grijpt Loekasjenko aan om te illustreren dat hij best bereid zou zijn tot dialoog. Daags na zijn hevig betwiste overwinning tijdens de presidentsverkiezingen in augustus, stelde de president al voor om de grondwet het onderwerp te maken van een referendum.

Daarmee gaat Loekasjenko er gemakshalve aan voorbij dat het tegenstanders niet om de grondwet te doen is, maar om zijn vertrek. Dat de president überhaupt met de oppositie is gaan zitten, betekent niettemin een koerswijziging door het regime.

“Waarom zou ik überhaupt naar iemands pijpen dansen?” vroeg Loekasjenko zich eerder nog hardop af bij het idee alleen al.

Politieke gevangenen

Volgens Svetlana Tichanovskaja, de huidige ­oppositieleider die na de verkiezingen naar ­Litouwen vluchtte, is de ontmoeting feitelijk een erkenning van het bestaan van politieke ­gevangenen, door Loekasjenko aanvankelijk nog omschreven als ‘criminelen’. Tichanovskaja, via Twitter: ‘Maar van dialoog kan in een cel geen sprake zijn.’

Tichanovskaja werd het gezicht van de Belarussische oppositie na de arrestatie van haar echtgenoot Sergej en later die van Babariko. De afgelopen twee weken had ze ontmoetingen met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron. Stuk voor stuk buitenlandse machten die het presidentschap van Loekasjenko juist niet ­langer erkennen. Tegen het bewind van de

66-jarige leider, die sinds 1994 aan de macht is, lopen inmiddels sancties uit onder meer Washington, Londen, Berlijn en Brussel. Volgens de oppositie begint Loekasjenko gaandeweg zijn zwaktes in te zien en is hij op zoek naar een compromis.

Zondagsmars

Daar leek het zondagmiddag, een dag na het onderhoud in de gevangenis, niet op. Opnieuw gingen duizenden Belarussen de straat op en opnieuw werd het protest in steden als Minsk, Brest, Vitebsk en Grodno met harde hand neergeslagen. Volgens mensenrechten­organisaties zijn ten minste driehonderd demonstranten hardhandig opgepakt, onder wie zeker 35 (internationale) journalisten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden