Locoburgemeester Marioepol: ‘Theater met schuilende mensen gebombardeerd’

Ook vandaag is de Oekraïense havenstad Marioepol weer het toneel van heftige beschietingen en geweld. Volgens lokale autoriteiten zouden de Russen een theater hebben gebombardeerd waarin burgers zich schuilhielden.

Het Parool
Op de foto is vermoedelijk het verwoeste theater te zien van de zuidelijke havenstad Marioepol.  Beeld Reuters
Op de foto is vermoedelijk het verwoeste theater te zien van de zuidelijke havenstad Marioepol.Beeld Reuters

Op het moment van de aanval zouden er in het theater honderden en mogelijk zelfs duizend burgers aanwezig zijn om te schuilen voor het oorlogsgeweld. Dat zegt locoburgemeester Serhiy Orlov van de zwaar belegerde zuidelijke havenstad tegen de BBC. Volgens journalisten schuilden gisteren in ieder geval honderden mensen in het pand.

Op dit moment zou onderzocht worden hoeveel slachtoffers er zijn. De claim van de Oekraïners is moeilijk onafhankelijk te verifiëren. De Russische ministerie van Defensie heeft via het Russische staatspersbureau RIA Novostibij ontkend deze aanval te hebben uitgevoerd. Op sociale media worden beelden getoond van het mogelijk verwoeste theater. Volgens het Rode Kruis bevindt de stad zich op dit moment in een ‘ontwakende nachtmerrie'.

Eerder vandaag beschuldigde Oekraïne Russische troepen er al van dat zij met raketten een konvooi evacués hadden beschoten. De beschoten mensen wilden de stad juist ontvluchten. Er zouden daarbij minstens vijf gewonden zijn gevallen, onder wie een kind. Het precieze aantal slachtoffers moet nog worden vastgesteld. De autoriteiten toonden foto’s en videobeelden van een zwartgeblakerd voertuig. Ook die claim is nog niet te verifiëren. Rusland ontkent dat haar troepen burgers beschieten. De afgelopen dagen konden duizenden burgers in voertuigen via speciale vluchtroutes vertrekken uit de omsingelde stad.

Verder zou het Oekraïense leger de Russische generaal Oleg Mityaev hebben gedood in Marioepol. De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak afgelopen nacht over een vierde gedode Russische generaal, maar hij noemde daarbij geen naam.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden