Liveblog Oekraïne

Live | ‘Nederland wil nog eens tientallen Leopard 1-tanks voor Oekraïne kopen’

Lees alle ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne in dit liveblog.

Verder lezen:

* Een vernietigde Russische legertank op het Leidseplein roept gemengde reacties op: ‘Weg ermee!’

* Oekraïne spreekt van de heftigste aanvallen sinds het uitbreken van de oorlog.

* Lees alle columns van Derk Sauer terug over de invasie van Rusland.

* Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS.

Live
 1. 18:39

  Nederland wil nog eens tientallen Leopard 1-tanks voor Oekraïne kopen

  Nederland wil nog eens tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het kabinet wil die kopen van een Zwitsers bedrijf, zeggen betrokkenen. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, die tot dusver terughoudend is met medewerking aan wapenleveringen.

  Zwitserland, dat zijn traditionele neutraliteit koestert, houdt zich zo veel mogelijk buiten het conflict met Rusland. Het houdt daarom de export van wapens die bedoeld zijn voor Oekraïne in principe tegen.

  REUTERS
 2. 15:41

  Rusland blokkeert weer graandeal volgens Kyiv

  Rusland heeft in het Turkse Istanboel de registratie stopgezet van vrachtschepen die over de Zwarte Zee naar Oekraïense havens moeten gaan om landbouwproducten (vooral graan) veilig door de oorlogszone te loodsen. Dat heeft het betrokken Oekraïense ministerie donderdag gezegd.

  In juli afgelopen jaar kwam de zogeheten graandeal op initiatief van Turkije en de Verenigde Naties tot stand. Onderdeel was dat ook Rusland bepaalde producten zou kunnen exporteren. Rusland heeft door sancties problemen met de financiering, verzekering, betaling en vervoer van exportproducten.

  In Istanboel is het coördinatiecentrum voor de uitvoering van de deal en de vier betrokken partijen werken daar samen aan de veilige corridor voor de vrachtschepen die varen op Oekraïense havens. Maar volgens Oekraïense zegslieden ligt de uitvoering van de deal weer stil. Er liggen op dit moment vijftig schepen met vrachtopdrachten in Turkse wateren, in afwachting van toestemming en de tocht naar Oekraïne. Daar ligt 2,4 miljoen ton graan op vervoer naar de internationale markten te wachten.

  REUTERS - F
 3. 15:39

  Navo-ministers willen voorkomen dat Rusland zich kan herpakken

  De Navo-landen willen niet alleen zorgen dat Oekraïne de oorlog met Rusland wint, maar ook voorkomen dat Rusland zich kan herpakken om het later nog eens te proberen. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg na afloop van overleg in het Noorse Oslo. Besluiten over de manier waarop zijn volgens hem nog niet genomen. Die komen pas aan bod bij de top in de Litouwse hoofdstad Vilnius, volgende maand.

  De aanwezige ministers, onder wie de Nederlandse minister Wopke Hoekstra, hebben onder meer gesproken over wapenleveranties. Het is volgens Stoltenberg de bedoeling dat de Oekraïense krijgsmacht uiteindelijk 'volledig interoperabel' wordt met die van de Navo-bondgenoten. Dat houdt in dat het land Westerse wapens gaat gebruiken in plaats van de oude Sovjetwapens die er nu nog veel in gebruik zijn. Zo wordt het voor Navo-landen makkelijker om bij te springen. Dat acht Stoltenberg voor Oekraïne ook nodig om de huidige uitputtingsslag te kunnen volhouden en winnen.

  Er zijn volgens Stoltenberg geen besluiten genomen over toetreding van Oekraïne tot de Navo. "Alle bondgenoten zijn het erover eens dat de deur van de NAVO open blijft", zei Stoltenberg. "En alle bondgenoten zijn het eens dat Oekraïne lid zal worden van de Navo."

  AP - Jens Stoltenberg (L) Wopke Hoekstra in Oslo vandaag.
 4. 13:33

  Rusland slaat naar eigen zeggen invallen uit Oekraïne af

  De Russische strijdkrachten hebben naar eigen zeggen in de nacht van woensdag op donderdag drie invallen vanuit Oekraïne afgeslagen. Oekraïense strijders zouden volgens persbureau RIA Novosti aanslagen hebben willen plegen op doelwitten in de regio Belgorod.

  De strijders hebben de aanvallen uitgevoerd in Rusland in de richting van de plaats Sjebekino en van Novaja Tavolzjanka, beide plaatsen vlak bij de grens met Oekraïne. De strijders maakten bij de aanvallen ook gebruik van tanks en de Russen hebben zich onder meer verdedigd met gevechtsvliegtuigen, aldus de meldingen.

  De Russen zeggen zeker dertig vijandige strijders te hebben gedood.

 5. 13:27

  Navo-chef: veiligheidsgaranties voor Oekraïne nodig na oorlog

  Navo-chef Jens Stoltenberg pleit tijdens een Navo-top in Oslo voor veiligheidsgaranties voor Oekraïne zodra de oorlog voorbij is. We moeten voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt, dat het patroon van Russische agressie tegen Oekraïne echt stopt, aldus Stoltenberg.

  Navo-kopstukken zijn het erover eens dat het voor Oekraïne duidelijk moet zijn wat het land na de oorlog van de Navo kan verwachten. Als de Navo in zou staan voor de veiligheid van Oekraïne, zou dat Rusland van toekomstige aanvallen op het land moeten weerhouden.

  Stoltenberg stelt een fonds voor van 500 miljoen euro per jaar waarmee Oekraïne de strijdkrachten kan moderniseren, zodat die voldoen aan de standaard van Navo-landen. Ook de Litouwse president Gitanas Nauseda pleit voor compensatie voor Kyiv zolang Oekraïne geen NAVO-lid is.

  Oekraïne hoopt lid te worden van de Navo. Een land kan niet tot de Navo toetreden zolang het in oorlog verkeert. Volgens Navo-diplomaten zijn sommige leden terughoudend met het doen van toezeggingen over wanneer precies Kyiv tot de Navo kan toetreden.


  AP - Navo-chef Jens Stoltenberg, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock en Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony J. Blinken.
 6. 12:48

  Nederland denkt over extra bijdrage aan Patriots voor Oekraïne

  Nederland bekijkt of het nog meer Patriot-luchtafweerraketten of onderdelen daarvoor naar Oekraïne kan sturen. De bondgenoten van Oekraïne moeten het land dringend van meer luchtafweergeschut voorzien, zei premier Mark Rutte bij aankomst op de Europese top in Moldavië. Hij hoopt andere landen ook over te halen om Oekraïne Patriots te leveren.

  Nederland heeft samen met Duitsland al een Patriot-systeem geleverd. Nederland nam twee lanceerinrichtingen en een aantal raketten voor zijn rekening. Maar de Russische luchtaanvallen op militaire en civiele doelen houden aan, en ook voor het voorgenomen tegenoffensief van Oekraïne is luchtverdediging belangrijk.

  Wij kijken heel goed wat wij nog kunnen doen, zei Rutte op de top in Moldavië. Maar je kunt niet alles wat je hebt leveren. Nederland heeft de geavanceerde raketten ook nodig om het eigen luchtruim, bijvoorbeeld boven de haven van Rotterdam, te bewaken.

  De Patriot-coalitie van landen die Oekraïne van de raketten voorziet, moeten we uitbreiden, onderstreepte Rutte. Er zijn natuurlijk meer landen die Patriots hebben en die nog niet leveren.


  ANP / ANP - Een Patriot raketafweersysteem.
 7. 11:47

  Rutte pleit voor meer steun aan Oekraïne, juist ook bij tegenslag

  Als het minder goed zou gaan voor Oekraïne in de strijd tegen Rusland moet Europa volgens premier Mark Rutte niet afhaken, maar juist meer humanitaire, financiële en militaire steun geven. Dat is de belangrijkste boodschap die Rutte in zijn speech voor de bijna vijftig Europese leiders op een top in Moldavië meegeeft, zei hij zelf bij aankomst.

  Het is onvermijdelijk dat Oekraïne ergens in de komende maanden tegenslagen moet incasseren, betoogde Rutte. Dat er een moment komt van oei, de Russen hebben een goede zet gedaan, vreest hij. Juist dan moet Europa ferm achter Oekraïne blijven staan.

  In sommige landen neemt de steun voor Oekraïne onder de bevolking geleidelijk af. Maar volgens Rutte niet in Nederland. Ik ben zo trots op ons land, zei hij. Rutte spreekt op de openingsceremonie, net als de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

 8. 10:14

  Zelensky: pas blij als we F-16’s ook hebben gekregen

  Oekraïne is nog niet tevreden met de training die Oekraïense piloten binnenkort van onder meer Nederland krijgen om met F-16's te vliegen. Als we er een paar hebben, dán zijn we blij, zei hij bij aankomst op een Europese top in Moldavië.

  Oekraïne vraagt al lang dringend om moderne westerse gevechtsvliegtuigen om de strijd om het luchtruim niet van het Russische invasieleger te verliezen. Nederland en een groep andere landen willen komende zomer beginnen met het trainen van Oekraïense piloten. Dat is een eerste stap, zei defensieminister Kajsa Ollongren eerder. Het is volgens haar logisch om vervolgens te kijken of bijvoorbeeld Nederland de gevechtsvliegtuigen ook aan Oekraïne kan leveren.

  Zelensky zal op de top van de Europese Politieke Gemeenschap in Moldavië spreken met enkele partners over de straaljagercoalitie, zei hij bij aankomst. En over de Patriot-coalitie. Dat is ons nieuwe initiatief, dat we heel erg nodig hebben. 

 9. 09:02

  President Zelensky arriveert op Europese top in Moldavië

  De president van Oekraïne Volodymyr Zelensky is gearriveerd in Moldavië om deel te nemen aan een bijeenkomst met bijna vijftig Europese leiders. De top van de zogenoemde Europese politieke gemeenschap is een signaal aan Rusland van Europese eenheid.

  Zelensky werd verwelkomd door de Moldavische president Maia Sandu. Hij zal de regeringsleiders en staatshoofden tijdens de openingsceremonie van de top in het Mimi-kasteel in Bulboaca toespreken. Ook premier Mark Rutte houdt een speech.

  Getty Images - President Zelensky en president Maia Sandu.
 10. 08:10

  Grote Europese top in Moldavië ‘bewijs van eenheid’ naar Poetin

  De 27 EU-leiders en hun collega’s uit bijna alle andere Europese landen komen bijeen voor de tweede top van de zogenoemde Europese politieke gemeenschap (EPC). Die is opzettelijk in het voormalige Sovjetland Moldavië, dat vorig jaar na de Russische inval in buurland Oekraïne het EU-lidmaatschap aanvroeg.

  Het kleine en arme land voelt zich ernstig bedreigd door Rusland. Het feit dat de bijna vijftig regeringsleiders en staatshoofden uit alle Europese windstreken voor een dag neerstrijken in een Moldavisch wijnkasteel is dan ook een stevige boodschap aan de Russische president Vladimir Poetin en zijn Belarussische bondgenoot: niet alleen de Europese Unie maar heel Europa staat achter Moldavië.

  De fel pro-Europese Moldavische president Maia Sandu noemt de top een bewijs van groeiende eenheid op het continent en een veroordeling van de Russische invasie in Oekraïne.

 11. 03:20

  Drie doden, onder wie twee kinderen, bij nieuwe aanval op Kyiv

  Bij een nieuwe Russische aanval op Kyiv zijn in de nacht van woensdag op donderdag zeker drie doden, onder wie twee kinderen, en een onbekend aantal gewonden gevallen. Het is de dodelijkste aanval van de afgelopen maand.

  Volgens het militaire bestuur van de stad had de aanval plaats aan de oostelijke kant van de hoofdstad, in het stadsgedeelte Desnyanskyi. Ook raakten flatgebouwen en een medische kliniek beschadigd.

  Nadat eerder deze week een vrouw was omgekomen toen ze vanaf haar balkon naar een luchtaanval stond te kijken, hebben de autoriteiten van Kyiv er bij de inwoners op aangedrongen om in schuilkelders of op andere veilige locaties te blijven.

  De luchtverdediging van Oekraïne slaagt er weliswaar steeds beter in om de Russische drones en raketten te onderscheppen, maar in sommige gevallen veroorzaakt het vallende puin grote schade aan gebouwen, met doden en gewonden tot gevolg. Vooralsnog wijst het erop dat ook de laatste slachtoffers werden getroffen door vallend puin. 

  AFP
 12. 12:59 Gisteren

  The Guardian: vijf doden bij bombardement Loehansk

  Bij een bombardement op een dorp in de regio Loehansk zijn vijf doden gevallen. Dat meldt The Guardian. Oekraïense troepen zouden een boerderij hebben geraakt met een Amerikaans HIMARS-raketsysteem, stellen de Russen. Vrijwel het hele gebied staat onder controle van de Russen, die het in september illegaal annexeerden.

  Er zijn ook negentien gewonden gevallen. De raketten zouden dus van het Oekraïense leger afkomstig zijn, maar dit kan nog niet onafhankelijk geverifieerd worden. 

  Beide strijdende partijen hebben altijd ontkend burgerdoelen aan te vallen. Daar beschuldigen ze elkaar wel van. Rusland heeft volgens staatsmedia drie Oekraïense generaals op de lijst met gezochte personen gezet. Zij worden volgens Russische staatsmedia verantwoordelijk gehouden voor de dood van honderden burgers in de Donbas, een streek in Oost-Oekraïne.

 13. 12:55 Gisteren

  Rusland evacueert kinderen uit grensgebied met Oekraïne

  Rusland zegt honderden kinderen te gaan evacueren uit plaatsen aan de grens met Oekraïne omdat de veiligheidssituatie in de westelijke regio Belgorod steeds verder verslechtert. "De eerste driehonderd kinderen worden vandaag overgebracht naar Voronez," zei gouverneur Vjatsjeslav Gladkov via berichtendienst Telegram.

  Gladkov sprak in zijn bericht over de verslechterende situatie in de Russische grensplaats Sjebekino. Die plaats zou afgelopen week zeker drie keer zijn bestookt met artillerie, met schade en slachtoffers tot gevolg. 

 14. 00:00 Gisteren

  Britten: Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging

  Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging, vindt de Britse regering. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly heeft Oekraïne principieel het recht om uit zelfverdediging buiten zijn eigen grondgebied toe te slaan, om het de Russen moeilijk te maken Oekraïens grondgebied te treffen.

  "Legitieme militaire doelen buiten de eigen grens maken deel uit van het recht op zelfverdediging van Oekraïne," zei Cleverly tijdens een persconferentie met zijn Estse ambtgenoot in de Estse hoofdstad Tallinn. 

  Hij wilde echter geen commentaar geven op de drones die recent op de Russische hoofdstad Moskou terechtkwamen. "Ik heb geen details en ik ga niet speculeren over de aard van de droneaanvallen op Moskou," zei hij.

  Poetin omschreef de drone-aanval op Moskou als een poging angst te zaaien. Oekraïne ontkende de drones te hebben gestuurd.

 15. 07:31 Eergisteren

  Rusland geeft Oekraïne de schuld van droneaanval op Moskou

  Oekraïne zit achter een 'terroristische droneaanval' dinsdagochtend op Moskou, stelt het Russische ministerie van Defensie. Alle acht drones zouden zijn neergehaald. De burgemeester van Moskou maakt melding van lichte schade aan gebouwen en twee gewonden.

  Burgemeester Sergej Sobjanin zegt dat twee personen ter plaatse zijn behandeld. Een opname in het ziekenhuis was volgens hem niet nodig. Hij meldde 's ochtends op Telegram dat de hulpdiensten waren uitgerukt na een droneaanval bij zonsopkomst. Gouverneur Andrej Vorobjov van de gelijknamige regio verklaarde eerder via hetzelfde platform dat meerdere drones op weg naar Moskou zijn neergehaald.

  De hoofdstad ligt op ruim 1000 kilometer van Oekraïne en is zelden aangevallen sinds het begin van de Russische invasie in het buurland. Het Kremlin zei begin mei twee drones te hebben neergehaald die Oekraïne wilde gebruiken voor een aanslag op de Russische president Vladimir Poetin. Kyiv ontkende betrokkenheid bij die vermeende aanval.

  AFP
 16. 06:41 Eergisteren

  Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

  In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

  Kyiv ontving in april de eerste zendingen van het Amerikaanse Patriot grond-luchtraketsysteem, en Biden suggereerde maandag dat er meer hulp zou komen.

  Na een aanval zaterdag met drones lanceerde Rusland maandag overdag elf raketten richting Kyiv die alle werden neergehaald, meldt het Oekraïense opperbevel. President Volodymyr Zelensky noemde het 'een zeer lange dag' in een avondtoespraak tot de Oekraïners en hij zei dat 'Rusland tot het einde wil gaan op het pad van het kwaad' met zijn aanvallen.

  "De wereld moet zien dat de terreur verliest. Als de Patriots in handen van de Oekraïners ervoor zorgen dat alle Russische raketten voor honderd procent worden neergeschoten, verliest de terreur," zei Zelensky.

  Het Oekraïense parlement nam ook een sanctiepakket aan tegen de Russische bondgenoot Iran, omdat Moskou volgens Oekraïne zaterdag Iraanse Shahed-drones gebruikte bij de grootste drone-aanval op de hoofdstad sinds het begin van de invasie.

  Getty Images
 17. 06:39 Eergisteren

  Kyiv: meer dan 20 drones vernietigd bij nieuwe Russische aanval

  De Oekraïense luchtverdediging heeft meer dan twintig drones vernietigd die Rusland op Kyiv afvuurde. Dit maakte het militaire bestuur van de Oekraïense hoofdstad dinsdag bekend. Het was de derde aanval op Kyiv in 24 uur.

  Volgens het militaire bestuur ging het om een 'enorme aanval' in een aantal golven en gebruikten de Russen voor de aanval alleen Iraanse Shahed drones.

  Niet meteen bekend was hoeveel drones Rusland bij deze aanval lanceerde.

 18. 04:00 Eergisteren

  Opnieuw grote luchtaanval op Oekraïense hoofdstad Kyiv

  Voor de derde keer binnen 24 uur heeft Rusland de Oekraïense hoofdstad Kyiv bestookt met luchtaanvallen. Daarbij zijn volgens burgemeester Vitali Klitsjko een dode en drie gewonden gevallen.

  In verschillende wijken in de stad loeiden de sirenes van het luchtalarm. 'Een massale aanval!,' zo schreef de burgemeester op de Telegram-berichtenapp. 'Verlaat je schuilplaatsen niet.'

  Hoewel het luchtverdedigingssysteem zeker 20 aanvallen met drones wist af te slaan, werden verschillende gebouwen in de hoofdstad getroffen door vallend puin, waaronder in de historische wijken Podil en Pecherskyi. Daarbij werd ook een flatgebouw geraakt, waarna brand uitbrak. De twee bovenste verdiepingen van het gebouw zijn verwoest en reddingswerkers zoeken naar mogelijke slachtoffers onder het puin.

  Klitsjko zei dat ten minste één persoon was overleden, één in het ziekenhuis was opgenomen en nog twee anderen gewond waren geraakt.

  De aanvallen van dinsdag waren alweer de 17de luchtaanval van Rusland op de hoofdstad deze maand.

 19. 03:51 29-5-2023

  Kyiv voor tweede nacht op rij bestookt

  Voor de tweede nacht op rij is de Oekraïense hoofdstad Kyiv bestookt met Russische aanvallen. In verschillende wijken van de stad waren maandagochtend volgens burgemeester Vitali Klitschko explosies te horen, waaronder in de historische wijk Podil.

  'Er is een raket neergehaald in de buurt van Kyiv,' zei Klitschko op het berichtenkanaal van Telegram. 'Onze luchtverdediging werkt!' Volgens het Oekraïense leger ging het om een combinatie van raketten en drones. De luchtverdediging zou er zo'n 40 onschadelijk hebben gemaakt, zo meldt Reuters.

  Ook een nacht eerder was de stad het belangrijkste doelwit van Russische aanvallen. Volgens de Oekraïense luchtmacht stuurde Rusland in één nacht in totaal veertig drones op Kyiv af, verspreid over twee golven en sprak toen al van 'de grootste aanval sinds het begin van de Russische invasie'. Bij die aanval vielen twee doden en drie gewonden.

  Vooralsnog is er bij deze aanval alleen sprake van schade aan gebouwen, er zouden geen nieuwe slachtoffers zijn gevallen.

  Rusland heeft de aanvallen op de Oekraïense hoofdstad flink opgevoerd. De aanval van vannacht was alweer de 15de deze maand op Kyiv.

 20. 11:32 28-5-2023

  ‘Grootste Russische luchtaanval sinds start oorlog’

  De Oekraïense strijdkrachten noemen de Russische luchtaanval de grootste sinds de inval in februari vorig jaar begon. Vannacht werden 54 drones richting Oekraïne gestuurd. Volgens Kyiv zijn er daarvan 52 vernietigd.

  De aanval duurde vijf uur lang. Meer dan 40 drones waren op Kyiv gericht, zegt Oekraïense luchtmacht. Burgemeester Vitali Klitschko van Kyiv zegt dat een 41-jarige man overleed en een 35-jarige vrouw in het ziekenhuis is opgenomen. 

 21. 09:31 28-5-2023

  Luchtaanval op Kyiv

  In grote delen van Oekraïne, waaronder Kyiv, is in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm afgegaan. De Kyiv Independent meldde op Twitter dat er één dode en drie gewonden zijn gevallen bij een Russische luchtaanval op de hoofdstad, wat later door burgemeester Vitali Klitsjko werd bevestigd.

  Hij zei dat een 41-jarige man dodelijk werd geraakt toen brokstukken van drones op een tankstation neerkwamen. Ook zou er op verschillende plaatsen brand zijn uitgebroken.

  Volgens Klitsjko zijn in Kyiv meer dan twintig drones door de luchtafweer van de stad neergehaald. Hij waarschuwde voor een nieuwe golf van drones die op Kyiv afkomen en riep de bevolking op om zich voorlopig schuil te blijven houden.

  Getuigen melden aan internationaal persbureau Reuters verschillende ontploffingen te hebben gehoord nadat het luchtalarm was afgegaan in een groot deel van het land.

 22. 15:32 26-5-2023

  Levering F-16's waarschijnlijk, maar besluit moet nog komen

  Het is waarschijnlijk dat Nederland F-16's aan Oekraïne gaat leveren, laat defensieminister Kajsa Ollongren vrijdag doorschemeren na afloop van de ministerraad. Nederland heeft al toegezegd Oekraïense piloten te trainen in de toestellen 'en dan ga je ervan uit dat Oekraïne op enig moment ook gaat vliegen met de F-16. Dat vergt wel nog een apart besluit'. Persbureau Bloomberg meldt op basis van anonieme bronnen dat Nederland waarschijnlijk toestellen gaat leveren.

  Nederland maakt nu de overstap naar de F-35, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter. Volgens Ollongren zijn er daardoor 'op een moment' F-16's beschikbaar. Wel benadrukt ze dat er nog een besluit genomen moet worden door de landen die samen optrekken. Nederland werkt op dit gebied nauw samen met Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk. Noorwegen, Polen en Portugal hebben zich inmiddels ook bij de alliantie aangesloten.

  Vliegers worden eerst in Denemarken opgeleid en daarna mogelijk op andere locaties. Hoeveel Nederlandse piloten gaan bijdragen aan de training, kan de minister niet zeggen. Ook is niet bekend hoe lang de opleiding duurt. "Dat zullen we een beetje moeten uitvinden met elkaar. Oekraïne zal ongetwijfeld ervaren piloten kunnen sturen, maar we moeten kijken wat zij kunnen."

  ANP / ANP
 23. 04:45 26-5-2023

  Ook Japan breidt sancties Rusland uit

  Japan gaat de tegoeden bevriezen van 78 groepen en 17 individuen, onder wie legerofficieren, in Rusland. Ook stopt het land met de export naar 80 Russische instellingen zoals laboratoria die banden hebben met het Russische leger. Dat heeft de Japanse kabinetschef Hirokazu Matsuno vrijdag bekend gemaakt.

  De sancties vloeien voort uit de top van de G7 afgelopen weekend, waar wereldleiders extra hulp aan Oekraïne aanboden en meer maatregelen aankondigden tegen Rusland. Op de top, die werd gehouden in het Japanse Hiroshima, was ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky twee dagen aanwezig.

  Japanners zullen ook geen bouwwerkzaamheden en ingenieurstaken meer mogen uitvoeren voor Rusland, een maatregel waarover het ministerie van Handel volgens een verklaring later meer bekend zal maken.

  In zijn aankondiging veroordeelde Matsuno ook de verplaatsing van Russische kernwapens naar Belarus. Rusland is daar volgens de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko donderdag mee begonnen. "Als het enige land dat tijdens een conflict is aangevallen met kernwapens, zal Japan nooit Ruslands dreiging met kernwapens accepteren, laat staan het gebruik ervan", aldus de kabinetschef.

  AP - Hirokazu Matsuno.
 24. 00:19 26-5-2023

  Ollongren wil in zomer F-16-trainingen Oekraïeners starten

  Nederland werkt samen met Denemarken en de Verenigde Staten om nog deze zomer te beginnen met F-16-trainingen voor Oekraïense vliegers. Dat zegt defensieminister Kajsa Ollongren na een overleg met de Oekraïne Defensie Contactgroep, landen die Oekraïne met onder meer militair materieel steunen.

  Ollongren is blij met de steun voor het trainen van Oekraïners, laat ze op Twitter weten. Nederland gaat die trainingen leiden samen met Denemarken. Er wordt al lang gesproken over F-16-trainingen voor Oekraïense vliegers. Over de precieze invulling ervan wordt nog overlegd in de contactgroep, zei Ollongrens Amerikaanse collega Lloyd Austin eerder.

  Aanvankelijk zullen hooguit enkele tientallen Oekraïense vliegers worden getraind, zegt generaal van de Koninklijke Luchtmacht Onno Eichelsheim donderdagavond bij Op1. Daarna worden het er geleidelijk meer.

  Wanneer de trainingen precies zullen beginnen, is nog niet duidelijk volgens de generaal. "Omdat er nog zoveel bewegende delen zijn voordat je deze stap kan zetten." Zo moet er nog veel worden afgestemd met bondgenoten en is ondersteuning uit de industrie nodig.

  "Vooralsnog is Denemarken de eerste plek", zegt Eichelsheim over de locatie waar de F-16-piloten zullen worden getraind. Hij weet niet of dat ook in Nederland zal gebeuren.

  Een woordvoerder van Ollongren laat weten dat de afspraken nog niet vastliggen. Zelfs het besluit om met de trainingen te gaan beginnen zou nog niet definitief zijn, al is dat nadrukkelijk wel de bedoeling.

 25. 19:35 25-5-2023

  VS: Nederland gaat met Denemarken F-16-trainingen Oekraïne leiden

  Nederland gaat volgens de Amerikaanse krijgsmacht samen met Denemarken de F-16-trainingen voor Oekraïne leiden. Een aantal andere landen sluit zich daarbij aan, zegt minister van Defensie Lloyd Austin. Zijn Nederlandse ambtgenoot Kajsa Ollongren schreef een dag eerder aan de Tweede Kamer dat het in ieder geval om België gaat. Het ministerie van Defensie laat weten dat veel details nog onduidelijk zijn.

  Er wordt al lang gesproken over F-16-trainingen voor Oekraïense vliegers, maar de precieze invulling is nog altijd onduidelijk. Daar wordt volgens de Amerikaanse minister over overlegd in een contactgroep. Een woordvoerder van Ollongren laat weten dat de afspraken nog niet vastliggen. Zelfs het besluit om met de trainingen te gaan beginnen zou nog niet definitief zijn, al is dat nadrukkelijk wel de bedoeling.

  Deze week werd wel een belangrijke doorbraak bereikt, toen de Verenigde Staten toestemming verleenden voor de trainingen. Dit besluit betekent nog niet dat er ook vliegtuigen geleverd zullen worden, benadrukken de betrokken landen steeds. Daar zou nog geen besluit over genomen zijn. De hoogste generaal binnen de Amerikaanse krijgsmacht, Mark Milley, zegt dat de F-16's hoe dan ook geen 'magisch wapen' zijn in de strijd van Oekraïne tegen de Russische bezetter.

  De VS hebben er bij Oekraïne op aangedrongen dat Amerikaans wapentuig niet gebruikt wordt voor aanvallen in Rusland, zegt Milley. Toch kan volgens hem niet uitgesloten worden dat dat is gebeurd. Rusland stelt dat pro-Oekraïense milities Amerikaanse pantservoertuigen hebben gebruikt voor aanvallen op Russische bodem.

  Getty Images - F16.
 26. 15:34 25-5-2023

  Moskou eist uitleg ambassadeurs om onderzoek sabotage Nord Stream

  Rusland heeft de ambassadeurs van Denemarken, Duitsland en Zweden ter verantwoording geroepen. Het Kremlin klaagt over het uitblijven van resultaten van hun onderzoeken naar de sabotage van gaspijpleidingen op de bodem van de Oostzee. In september vorig jaar werd de Nord Stream-leiding voor de export van Russisch gas naar West-Europa gesaboteerd. Het Kremlin spreekt van terroristische aanslagen.

  Rusland klaagt dat de onderzoeken 'die naar verluidt door de autoriteiten van de drie landen worden gedaan' niets over de zaak hebben opgehelderd. Daarnaast klaagt Moskou dat de drie niet willen samenwerken met Rusland om de zaak te onderzoeken. Op een herhaald verzoek van het Kremlin van 6 mei om samen met de Russische autoriteiten en de getroffen onderneming Gazprom diepgravend onderzoek te doen, is volgens Moskou niet geantwoord.

  Eind september waren er explosies bij de twee pijpleidingen op de zeebodem niet ver van het Deense eiland Bornholm. De materiële en de milieuschade zijn volgens waarnemers enorm en de reparatie zou zeker een half miljard dollar gaan kosten. Washington heeft lange tijd tegen de pijpleidingen geageerd, omdat het Kremlin er Europese landen mee onder druk zou kunnen zetten. Van het gas dat EU-landen in 2021 importeerden, kwam circa 45 procent uit Rusland.

 27. 15:30 25-5-2023

  Oekraïne: militairen Bachmoet vrijgekomen bij ruil met Rusland

  Een gevangenenruil met Rusland heeft geleid tot de vrijlating van 106 Oekraïense soldaten, meldt Kyiv. Het gaat om militairen, onder wie acht officieren, die gevangen werden genomen toen ze vochten in de stad Bachmoet.

  Rusland zegt de stad in de Oost-Oekraïense regio Donetsk sinds eind vorige week volledig in handen te hebben, maar dat wordt door Oekraïne ontkend. De regering in Kyiv stelt dat een klein deel van Bachmoet niet is ingenomen en dat de strijd doorgaat.

  De vrijgekomen militairen hebben voor Bachmoet gevochten en hebben met hun acties een Russische opmars naar het oosten voorkomen, zegt Andriy Jermak, het hoofd van het kantoor van president Zelensky. "Elk van hen is een held."

  Het is niet duidelijk hoeveel Russische militairen bij de ruil zijn vrijgekomen. Volgens Oekraïense informatie zijn sinds het begin van de Russische invasie 2430 Oekraïners vrijgekomen door ze te ruilen voor Russen. Onder hen zijn 139 burgers.

  REUTERS - Een Oekraïense soldaat is vrijgekomen bij een ruil met Rusland.
 28. 14:27 25-5-2023

  Kyiv: tegenoffensief is al dagen bezig

  Het langverwachte Oekraïense tegenoffensief in de strijd tegen de Russen is volgens Kyiv begonnen. Mychajlo Podoljak, de adviseur van president Volodymyr Zelensky, zegt dat het zelfs al dagen bezig is. 

  Hij benadrukt in een interview met de Italiaanse televisie dat het offensief niet 'een losse gebeurtenis' is, maar dat het gaat om tientallen verschillende acties.

  "Dit is een intensieve oorlog langs een frontlijn van 1500 kilometer," zei Podoljak. Hij zegt dat militairen bezig zijn met operaties in verschillende richtingen om de Russische bezetting te beëindigen.

  Oekraïne heeft er geen geheim van gemaakt dat het voorbereidingen trof voor een offensief, maar laat weinig los over hoe en waar de aanval zou worden ingezet. De verwachtingen zijn internationaal hooggespannen, maar Zelensky zei twee weken geleden dat zijn strijdkrachten nog meer tijd nodig hadden om zich voor te bereiden.

  De adviseur van Zelensky meldde verder dat Oekraïne niet uit is op Russische grondgebied en dat Kyiv dus niets te maken heeft met de onrust in Belgorod van afgelopen week. Wel laat het geweld daar volgens Podoljak zien dat Moskou niet eens in staat is om zijn eigen land te verdedigen.

  AFP - Mychajlo Podoljak.
 29. 13:09 25-5-2023

  EU heeft al ruim 200 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren

  De Europese Unie heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne beslag gelegd op ruim 200 miljard euro aan tegoeden van de Russische centrale bank. Dat komt naar voren uit de meest recente cijfers. Daarin zijn ook bevroren tegoeden ter waarde van ruim 24 miljard euro van bijna 1500 Russische privépersonen, bedrijven, bewegingen en organisaties meegenomen.

  Dat laatste bedrag had hoger kunnen zijn, maar de EU heeft moeite met het vinden en bevriezen van deze Russische tegoeden. Het landenblok heeft geprobeerd om het ontduiken van EU-sancties richting Rusland en Russen strafbaar te stellen, waardoor het bevriezen van tegoeden makkelijker zou worden. Daarvoor moet de lijst van strafbare feiten, waar onder meer witwassen van geld en corruptie op staan, worden uitgebreid.

  De sancties van de EU hebben ook de export van honderden soorten goederen en technologieën beperkt, wat een belangrijke inkomstenbron is voor Rusland. Lidstaten onderzoeken nu nog manieren waarop het losgeweekte geld ingezet kan worden ten behoeve van de wederopbouw van Oekraïne. Tot die mogelijkheden behoort het beleggen van dit geld, waarna de opbrengsten gebruikt kunnen worden.

  De EU en haar bondgenoten hebben herhaaldelijk aangegeven dat Rusland moet betalen voor de schade die het land in Oekraïne heeft aangericht. Die oproep klonk vorige week opnieuw tijdens de G7-top in Japan, waar zeven rijke industrielanden en de EU bijeenkwamen.

 30. 13:08 25-5-2023

  Wagner begint met terugtrekking uit Bachmoet

  De Russische Wagner Groep is volgens leider Jevgeni Prigozjin begonnen met de terugtrekking uit het Oost-Oekraïense Bachmoet. Prigozjin had al aangekondigd dat hij de stad wil overdragen aan de Russische strijdkrachten, nadat hij stelde de stad te hebben ingenomen. De komende week zouden de huurlingen zich daarom stapsgewijs terugtrekken.

  Zaterdag verklaarde Prigozjin na een maandenlange strijd Bachmoet eindelijk volledig in handen te hebben. Daarom zou het werk erop zitten voor Wagner, dat het voortouw nam bij de belegering. Kyiv ontkent de inname en zegt dat Oekraïense militairen nog altijd aanwezig zijn in een klein gedeelte in het westen van de stad.

  Een Oekraïense onderminister bevestigt dat sommige Wagner-troepen worden vervangen door militairen van de strijdkrachten, maar dit zou vooral gebeuren aan de flanken van Bachmoet en niet in de stad zelf. Oekraïne beweert dat het de afgelopen weken terreinwinst boekt in het gebied rondom de stad en dat Russische troepen zich daar noodgedwongen terugtrekken. Volgens Kyiv is de Russische hergroepering bedoeld om die opmars te stuiten.

  Bachmoet is de langste en bloedigste slag in de oorlog in Oekraïne. Prigozjin meldde zelf woensdag dat zijn huurlingenleger daar 10.000 gerekruteerde gevangenen heeft verloren. Ook veel reguliere soldaten zijn gesneuveld, maar over hen noemde hij geen specifiek dodental. Prigozjin verwijt Moskou de vele doden omdat zijn troepen niet genoeg steun en munitie hebben gekregen van de krijgsmacht.

  EPA - Bachmoet .
 31. 05:28 25-5-2023

  Oekraïne: 'massale droneaanval' op Kyiv afgeslagen

  Het militaire bestuur in Kyiv heeft donderdag gezegd dat de luchtverdediging in de hoofdstad een nieuwe 'massale' Russische droneaanval op de stad heeft afgeslagen.

  "Rusland viel Kyiv opnieuw vanuit de lucht aan", schreef het hoofd van de civiele en militaire adminstratie van Kyiv, Sergei Popko, op Telegram. Hij voegde eraan toe dat het luchtalarm in de stad meer dan drie uur had geduurd.

  De vorige luchtaanval op de stad was pas vier dagen geleden, aldus Popko. Deze maand werden al twaalf Russische aanvallen op de hoofdstad geteld.

  Ook op andere plaatsen in Oekraïne, waaronder Charkiv en Tsjernivtsi, klonk afgelopen nacht het luchtalarm.

 32. 15:00 24-5-2023

  Prigozjin: 10.000 huurlingen uit de gevangenis gedood in Oekraïne

  De Wagner Groep heeft naar eigen zeggen zware verliezen geleden tijdens de strijd in Oekraïne. Van de 50.000 gerekruteerde gevangenen zijn er ongeveer 10.000 omgekomen, aldus Wagnerchef Jevgeni Prigozjin. Hij zegt dat van de andere soldaten uit zijn huurlingenleger ook zo'n 20 procent is gesneuveld, maar noemde geen specifiek aantal.

  Zowel de Russische krijgsmacht als Wagner doet zelden uitspraken over het aantal slachtoffers tijdens de oorlog. De laatste keer dat Rusland zelf iets zei over het dodental was in september. Toen ging het om 6000 doden. Westerse schattingen gaan uit van ongeveer 150.000 doden en gewonden onder Russische militairen, net zoveel als aan Oekraïense zijde.

  Prigozjin ging vorig jaar de gevangenissen in Rusland langs om troepen te werven voor zijn huurlingenleger. Hij beloofde ze een goed salaris en dat ze vrij zouden zijn als ze de oorlog zouden overleven en terugkeren in Rusland. Westerse analisten gaan ervan uit dat de gerekruteerde gevangenen in de vuurlinie worden ingezet en veel van hen daarom sneuvelen. Prigozjin heeft vaak met een beschuldigende vinger naar Moskou gewezen omdat zijn troepen aan hun lot werden overgelaten. Hij vond dat Wagner te weinig munitie kreeg en dat daardoor veel slachtoffers zijn gevallen.

  De Wagner Groep heeft de afgelopen maanden het voortouw genomen bij de belegering van de Oost-Oekraïense stad Bachmoet. Afgelopen zaterdag beweerde Prigozjin dat de inname voltooid was, maar Kyiv ontkent dat en zegt nog altijd een klein deel in handen te hebben. Volgens Prigozjin begint Wagner donderdag met een gestage terugtrekking uit Bachmoet, om de stad over te dragen aan het Russische leger.

  AFP - Prigozhin.
 33. 14:33 24-5-2023

  Kremlin: aanvallers Belgorod gebruikten westers wapentuig

  Het Kremlin zegt dat pro-Oekraïense aanvallers in de Russische regio Belgorod gebruik hebben gemaakt van westers wapentuig, wat zou aantonen dat het Westen steeds meer betrokken raakt bij het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

  Over de hulp die het Oekraïense leger uit het buitenland ontvangt, zegt het Kremlin dat het geen geheim is dat het wapentuig wordt gebruikt tegen het Russische leger. "En het is voor ons geen geheim dat de directe en indirecte betrokkenheid van westerse landen bij dit conflict met de dag toeneemt," aldus een woordvoerder.

  Russische staatsmedia deelden beelden van onder meer kapotte Humvees, afkomstig uit de Verenigde Staten, in Rusland. De VS hebben ruim 2000 Humvees naar Oekraïne gestuurd. Het Amerikaanse ministerie van Defensie is 'sceptisch' over de echtheid van de berichtgeving, aldus een woordvoerder. Hij herhaalde ook dat de VS vinden dat het aan Kyiv is om te bepalen hoe de oorlog wordt gevoerd.

  Het Russische leger zei dinsdag dat het in Belgorod meer dan zeventig 'Oekraïense nationalisten' had gedood en de rest had teruggestuurd naar Oekraïne. Oekraïne wordt beschuldigd van betrokkenheid bij het geweld deze week in de grensregio, maar ontkent. De actie is opgeëist door twee groepen Russische opstandelingen. Het gaat om het Vrijheid van Ruslandlegioen en het Russisch Vrijwilligerskorps.

 34. 11:08 24-5-2023

  Rusland meldt droneaanvallen in grensgebied Belgorod

  Rusland zegt dat de zuidwestelijke provincie Belgorod in de nacht van dinsdag op woensdag is bestookt met droneaanvallen. Eerder waren er al gevechten in Belgorod, net over de Oekraïense grens. Twee bewapende Russische oppositiegroepen eisten de verantwoordelijkheid op. Volgens Rusland werden de aanvallen gecoördineerd door Oekraïne. Kyiv ontkent betrokkenheid.

  Russische autoriteiten zeggen dat luchtafweergeschut de meeste droneaanvallen heeft afgeweerd. Er zijn geen gewonden of doden gevallen. Wel is een aantal gebouwen en voertuigen beschadigd.

  Rusland zei eerder de aanvallers uit Belgorod te hebben verdreven. Er zouden ruim zeventig strijders zijn gedood. Het waren de meest omvangrijke gevechten op Russisch grondgebied sinds de Russische invasie van Oekraïne. De twee anti-Kremlingroepen die Belgorod zouden zijn binnengedrongen, het Vrijheid van Rusland-legioen en het Russisch Vrijwilligerskorps, zouden beschikken over gepantserde voertuigen. Onduidelijk is hoeveel strijders betrokken waren bij de gevechten.

  Volgens de gouverneur van Belgorod liggen er nog negen mensen in het ziekenhuis die gewond zijn geraakt door de gevechten in het grensgebied.

  AFP
 35. 11:06 24-5-2023

  Rusland: ‘Twee Amerikaanse bommenwerpers onderschept boven Oostzee’

  Rusland heeft naar eigen zeggen een van zijn gevechtsvliegtuigen laten opstijgen om twee Amerikaanse bommenwerpers boven de Oostzee te onderscheppen. Volgens het Russische ministerie van Defensie kwamen de bommenwerpers te dicht tegen de Russische grens.

  'Nadat de buitenlandse gevechtsvliegtuigen zich opnieuw van de Russische grens hadden verwijderd, keerde de Russische jager zonder incidenten terug naar zijn thuishaven,' aldus het ministerie op Telegram.

  Het Pentagon bevestigt dat het incident gebeurde tijdens een al lang geplande oefening in Europa. De interactie met de bemanning van het Russische vliegtuig verliep 'veilig en professioneel', zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

  Het Russische nieuwsagentschap Itar-Tass zegt dat het incident al op 23 maart plaatsvond met Amerikaanse bommenwerpers van het type B-1B. Het is niet duidelijk hoe dicht de toestellen bij het Russische luchtruim waren gekomen.

 36. 18:18 23-5-2023

  EU leverde Oekraïne bijna kwart van beloofde artilleriemunitie

  EU-landen hebben aan Oekraïne nu bijna een kwart van de artilleriemunitie geleverd die ze beloofd hadden vóór volgend voorjaar te sturen. Er zijn 220.000 granaten en 1300 raketten geleverd, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

  Oekraïne heeft een schreeuwend tekort aan granaten voor de Nederlandse pantserhouwitsers en ander zwaar geschut. De EU-landen hebben afgesproken de munitie die ze nog op voorraad hebben naar Oekraïne te sturen. Daarnaast proberen lidstaten gezamenlijk extra granaten in te slaan bij de wapenindustrie. Borrell rekent erop het doel van 1 miljoen granaten te halen.


  REUTERS
 37. 16:33 23-5-2023

  Defensie koopt raketten en bommen voor onder drones

  Ook de Nederlandse krijgsmacht kan straks bommen en raketten afvuren via onbemande vliegtuigen. De oorlog in Oekraïne slecht daarmee opnieuw een taboe. Al blijft Defensie benadrukken: Nederland krijgt geen ‘killer drones’. Lees hier verder.

 38. 13:55 23-5-2023

  Rusland zegt aanvallers Belgorod te hebben verjaagd

  Rusland zegt de laatste aanvallers te hebben verdreven die vanuit Oekraïne de regio Belgorod aanvielen. Het ministerie van Defensie zegt dat Russische troepen meer dan zeventig vijandige strijders hebben gedood. Dat is nog niet bevestigd door onafhankelijke bronnen.

  In het Russische Belgorod braken maandag gevechten uit nadat gewapende troepen de grens waren overgestoken. Het ging ogenschijnlijk om één van de grootste grensoverschrijdende operaties vanuit Oekraïne sinds het begin van de oorlog met Rusland. Oekraïne stelde er niets mee te maken te hebben en zei dat Russische oppositiegroepen de aanval uitvoeren.

  Rusland noemde de gevechten een antiterreuroperatie en zegt onder meer de luchtmacht en artillerie te hebben ingezet. Daarmee zouden de vijandige troepenformaties zijn 'vernietigd'.

 39. 13:01 23-5-2023

  Wat we tot nu toe weten over de gevechten in de Russische grensregio Belgorod

  In de Russische grensregio Belgorod wordt sinds maandag gevochten. Moskou wijst naar Oekraïne, maar Kyiv ontkent alle betrokkenheid. Wie zit er achter de aanvallen? En wat betekent dit? Lees hier verder.

 40. 10:38 23-5-2023

  Ollongren rekent op nieuwe leden F-16-alliantie Oekraïne

  De groep landen die Oekraïne aan F-16's wil helpen zal de komende tijd versterking krijgen, weet defensieminister Kajsa Ollongren zeker. Voorlopig heeft Nederland het Verenigd Koninkrijk, België en Denemarken als medestander, maar 'ik ben ervan overtuigd dat anderen zich erbij zullen voegen', zei Ollongren voor overleg met haar EU-collega's. Duitsland denkt erover zich ook aan te sluiten, liet Ollongrens ambtgenoot Boris Pistorius bij aankomst in Brussel weten.

  Ollongren benadrukt dat het vooralsnog bij het trainen van Oekraïense piloten blijft en dat nog niet is besloten om Oekraïne van F-16's te voorzien. Ze vindt het wel 'logisch' dat landen als Nederland die bezig zijn hun F-16's in te ruilen voor nieuwe gevechtsvliegtuigen als de F-35 'daarover praten en de mogelijkheden bekijken'. Nederland is een van de landen die als eerste in aanmerking zou komen om F-16's aan Oekraïne te leveren, zeggen diplomaten.

  Het Verenigd Koninkrijk en ook Duitsland hebben geen F-16's. Zij zouden op andere manieren aan de alliantie kunnen bijdragen.

  AP
 41. 10:08 23-5-2023

  Kyiv: gevechten in Bachmoet gaan door

  Het Oekraïense leger zegt nog altijd door te vechten in Bachmoet, de Oost-Oekraïense stad die de Russen volledig zeggen te hebben veroverd. Kyivs onderminister van Defensie Hanna Maljar zegt dat de Oekraïners nog een deel aan de zuidwestelijke rand van de stad in handen hebben.

  De Russen meldden zaterdag dat ze na maanden zware gevechten Bachmoet volledig in handen hadden. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei daarop dat de stad 'alleen nog in onze harten' is, omdat Rusland zoveel vernietigd heeft. Snel daarna ontkende Kyiv dat de strijd voorbij was. De gevechten zouden nog steeds doorgaan, maar zijn wel minder intensief in de stad zelf, aldus Maljar.

  De onderminister schrijft op Telegram dat Oekraïne terreinwinst boekt in de gebieden rondom Bachmoet. De Russische Wagner-baas Jevgeni Prigozjin, die met zijn huurlingenleger een belangrijke rol speelt bij de gevechten om de stad, zei de afgelopen weken ook meerdere keren dat het Russische leger zich terugtrok aan de flanken van de stad.

  The Washington Post via Getty Im
 42. 08:55 23-5-2023

  De Russen kraaien victorie bij Bachmoet, ooit bekend om zijn gips en champagne – maar de strijd eromheen gaat door

  Eén ding is zeker als Bachmoet in Russische handen is, zoals het Kremlin beweert en Kyiv tegenspreekt: de slag om de tot puin geschoten stad duurt voort. Nu al voor het tiende jaar op rij. Lees hier verder.

 43. 08:53 23-5-2023

  Gouverneur: nog altijd geweld in het Russische Belgorod

  De veiligheidsdiensten en de krijgsmacht zijn in de Russische oblast Belgorod nog altijd bezig met hun 'antiterreuroperatie'. Gouverneur Nastojasjtsji Gladkov zegt op Telegram dat er nog altijd woningen ontruimd worden en de bewoners voorlopig niet naar huis kunnen.

  Eerder in de nacht van maandag op dinsdag stelde Gladkov dat in het district Grajvoron beschietingen waren geweest en dat er met drones explosieven zijn gegooid. Hij sprak van schade aan een woning en een overheidsgebouw. De gouverneur zegt dat er bij gevechten geen burgers om het leven zijn gekomen. Wel zou een vrouw zijn overleden tijdens een evacuatie.

  Belgorod grenst aan Oekraïne. Zowel de Russische regering in Moskou als de gouverneur stelt dat Oekraïne achter de aanvallen zit. Dat land ontkent betrokkenheid en zegt dat de aanvallen het werk zijn van Russische opstandelingen van het Vrijheid van Rusland-legioen en het Russisch Vrijwilligerskorps.

  Anadolu Agency via Getty Images
 44. 17:08 22-5-2023

  Rookpluimen bij Grayvoron

  Russische Telegramkanalen maken melding van de vernieling van de grensovergang bij Grayvoron. Het Oekraïense medium GRUNT deelde daar op Telegram beelden van. Daarop zijn rookpluimen te zien. Op een video is een luchtalarm te horen in Belgorod. Volgens de plaatselijke gouverneur Vyacheslav Gladkov werd de stad Grayvoron vanmorgen aangevallen, maar raakten er geen inwoners gewond.

  Gladkov zegt ook dat de Russische luchtverdediging geactiveerd werd en dat een stuk van een raket in de tuin viel van een huis in het dorp Antonovka, een paar kilometer verderop. Daarnaast waren er volgens hem ook mortieraanvallen op het dorp Kozinka. In Gora-Podol vloog een hooiopslagplaats in brand en in Grayvoron zelf raakte het terrein van een autotransportbedrijf beschadigd door munitie.

 45. 17:07 22-5-2023

  Gevechten langs route Belgorod

  Het Kremlin beweert dat een 'sabotagegroep' van het Oekraïense leger de grens met Rusland is overgestoken en verantwoordelijk is voor onrust in de regio Belgorod. Ook de gouverneur van de Russische grensregio spreekt van een 'Oekraïense sabotage- en verkenningsgroep'.

  Volgens een Telegramkanaal van de Russische veiligheidsdiensten wordt gevochten op zeker drie plekken langs de route die Belgorod verbindt met Oekraïne. De Russische televisiezender RT meldt dat boven het stadje Graivoron rook hangt en dat er wordt geschoten. Volgens de Russische gouverneur zijn bij de gevechten zes gewonden gevallen. Vijf van hen moesten in het ziekenhuis behandeld worden. Zij waren geraakt door granaatscherven. Het is onduidelijk of het burgers of militairen betreft.

  Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zegt dat Oekraïners op die manier 'de aandacht willen afleiden van Bachmoet' en het verlies van die Oekraïense stad willen 'minimaliseren'. Rusland zegt Bachmoet volledig te hebben ingenomen, Oekraïne ontkent. Volgens Peskov doet het Russische leger er alles aan doet om de sabotagegroep 'te sturen en te elimineren.'

  Oekraïne ontkent dat het betrokken is bij de acties in Belgorod. Volgens een woordvoerder van de Oekraïense inlichtingendiensten zitten het Vrijheid van Rusland-legioen en het Russisch Vrijwilligerskorps achter de onrust in de regio. Beide zijn Russische paramilitaire groepen die zich tegen het regime van president Vladimir Poetin verzetten.

 46. 12:20 22-5-2023

  Stroomtoevoer naar kerncentrale Zaporizja hersteld

  Enkele uren nadat de Oekraïense kerncentrale van Zaporizja zonder stroom kwam te zitten, is de elektriciteitstoevoer weer hersteld. De schade werd maandagochtend via Telegram gemeld door de Russische beheerders van de centrale. Ook het kernenergiebedrijf van Oekraïne, Energoatom, bevestigde het nieuws en zei dat een Russische aanval op een bovengrondse kabel de oorzaak was.

  De kerncentrale, de grootste van Europa, heeft externe elektriciteit nodig voor de koeling van de reactoren. Het gebeurde al vaker dat de stroomtoevoer stokte. De centrale is dan aangewezen op dieselgeneratoren om oververhitting te voorkomen. Er zou nu voldoende diesel zijn om de centrale tien dagen te kunnen koelen.

  Het incident leidde opnieuw tot grote ongerustheid bij het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). De directeur-generaal van het IAEA, Rafael Grossi, werkt al maanden aan een overeenkomst tussen Oekraïne en Rusland om de bescherming van de kerncentrale te garanderen. De centrale kwam kort na de start van de oorlog in Russische handen, maar in de omgeving wordt nog steeds gevochten.

  REUTERS
 47. 11:20 22-5-2023

  Wagner wil Bachmoet na 'inname' overdragen aan Russisch leger

  Wagner-baas Jevgeni Prigozjin meldt op Telegram dat hij tussen 25 mei en 1 juni de controle over Bachmoet stapsgewijs wil overdragen aan het Russische leger. Zondag beweerde Prigozjin de felbevochten stad in het oosten van Oekraïne helemaal in handen te hebben.

  Prigozjin, die de Sovjet-naam Artemovsk gebruikt om naar het Oekraïense Bachmoet te verwijzen, zegt dat Wagner een verdedigingslinie heeft opgezet ten westen van de stad, om die te beschermen tegen aanvallen van Kyiv. Daarmee zit het werk van de huurlingengroep er volgens hem op. Prigozjin houdt wel een slag om de arm door te stellen dat de groepering 'nog duizenden generaals heeft, in het geval dat het ministerie van Defensie niet genoeg personeel zou vinden'.

  De Oekraïense viceminister van Defensie, Hanna Maliar, weerlegt de claim dat Wagner de hele stad in handen heeft. Zij stelt dat Kyiv nog 'een kleine houvast' heeft in Bachmoet zelf. Rondom de stad zouden Oekraïense soldaten volgens haar zelfs nog vooruitgang boeken, al geeft ze toe dat de intensiteit van dat offensief is afgenomen.

  AP
 48. 10:20 22-5-2023

  Kerncentrale Zaporizja opnieuw zonder stroom na Russische aanval

  De stroomtoevoer naar de Oekraïense kerncentrale van Zaporizja is opnieuw onderbroken. Dat melden de Russische beheerders van de centrale via Telegram. Het kernenergiebedrijf van Oekraïne, Energoatom, bevestigt het nieuws en zegt dat een Russische aanval op een bovengrondse kabel de oorzaak is.

  De kerncentrale, de grootste van Europa, heeft externe elektriciteit nodig voor de koeling van de reactoren. Het gebeurde al vaker dat de stroomtoevoer stokte. De centrale is dan aangewezen op dieselgeneratoren om oververhitting te voorkomen. Er zou nu voldoende diesel zijn om de centrale tien dagen te kunnen koelen.

  Het incident leidt opnieuw tot grote ongerustheid bij het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). De directeur-generaal van het IAEA, Rafael Grossi, werkt al maanden aan een overeenkomst tussen Oekraïne en Rusland om de bescherming van de kerncentrale te garanderen. De centrale kwam kort na de start van de oorlog in Russische handen, maar in de omgeving wordt nog steeds gevochten.

  Bij de aanvallen in de buurt van de stad Dnipro, in de buurt van Zaporizja en in Oekraïense handen, vielen maandagochtend zeker acht gewonden. Kyiv zei wel dat het er in geslaagd is twintig drones en vier kruisraketten te vernietigen voor die in konden slaan.

 49. 06:09 22-5-2023

  Lula boos over missen ontmoeting met Zelensky op G7

  De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft zondag gezegd dat hij "boos" was omdat hij en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky elkaar niet hebben ontmoet tijdens de G7-bijeenkomst in Hiroshima.

  Zelensky, die op de top nieuwe diplomatieke steun en toezeggingen voor meer militaire hulp kreeg, wilde een een-op-eenontmoeting met Lula. De Braziliaanse president geldt in internationale kringen als een leider die zich te zacht opstelt tegen Rusland.

  Volgens beide presidenten kwam het niet tot een ontmoeting omdat hun agenda's dat niet toelieten. "We zouden zondagmiddag om kwart over drie een ontmoeting hebben", aldus Lula. "We kregen iets daarvoor het bericht dat Zelensky vertraagd was. Toen heb ik de president van Vietnam ontvangen. Toen die was vertrokken, verscheen Zelensky niet meer. Hij zal vast een andere verplichting hebben gehad. Hij is een volwassen kerel, hij weet wat hij doet."

  Lula zei verder dat hij Zelensky graag wil spreken, maar dat noch de Oekraïense president, noch diens Russische ambtgenoot Vladimir Poetin het over vrede willen hebben. "Ik herhaal nog maar eens: ik probeer met een groep landen, waaronder China, India, Indonesië en andere landen, een collectief te vormen dat zich sterk maakt voor vrede. De wereld heeft vrede nodig en geen oorlog, om verder te groeien en de welvaart ook naar andere groepen te brengen, mensen die honger lijden."

  AP - President Luiz Inacio Lula da Silva.
 50. 03:42 22-5-2023

  Russische ambassadeur in VS: levering F-16's brengt ook rol Navo aan de orde

  De levering van F-16's door het Westen betekent dat ook de betrokkenheid van de Navo bij de oorlog in Oekraïne aan de orde komt. Dat heeft de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten Anatoly Antonov maandag gezegd.

  "Er is geen infrastructuur voor het gebruik van F-16's in Oekraïne en ook het benodigde aantal piloten en onderhoudspersoneel is er niet", aldus Antonov op het Telegram-kanaal van de ambassade. "Wat zal er gebeuren als de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen opstijgen vanaf Navo-luchtmachtbases, gecontroleerd door buitenlandse 'vrijwilligers'?"

  De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdag dat de VS Oekraïense piloten willen trainen om de F-16's te kunnen vliegen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky verzekerde Biden dat de vliegtuigen niet gebruikt zullen worden boven Rusland.

  Antonov schreef ook dat luchtaanvallen van Oekraïne op de Krim zullen worden beschouwd als een aanval op Rusland. "Het is belangrijk dat de VS zich volledig bewust zijn van het Russische antwoord", aldus de ambassadeur.

  Oekraïne heeft de aanvallen op Russische doelen op de Krim recent opgevoerd. Rusland annexeerde het schiereiland in 2014.

  ANP - F-16.
 51. 17:35 21-5-2023

  Oekraïne opgelucht over levering F-16’s: ‘Ze stoppen de gaten in onze verdediging’

  Oekraïne slaakt dit weekeinde een zucht van verlichting: veel wijst erop dat de zo lang aan het Westen gevraagde F-16’s er dan toch gaan komen. Te laat voor het geplande voorjaarsoffensief, maar op tijd om het land te verdedigen de komende winter. Lees hier verder.

 52. 13:32 21-5-2023

  Biden: Zelensky verzekert F-16's niet in Rusland te gebruiken

  Volgens de Amerikaanse president Joe Biden heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky hem verzekerd dat geleverde F-16's niet zullen worden gebruikt voor aanvallen op Russisch grondgebied. De twee leiders spraken elkaar zondag op de G7-top in het Japanse Hiroshima.

  Het Oekraïense leger zou de vliegtuigen wel kunnen inzetten tegen Russische troepen in Oekraïne, voegde Biden toe. De Oekraïense president zei op zijn beurt dat hij er vertrouwen in heeft dat Kyiv F-16-vliegtuigen zal krijgen van zijn westelijke bondgenoten in de oorlog tegen Rusland.

  De Verenigde Staten zeiden deze week dat zij de training van Oekraïense piloten in het gebruik van de gevechtsvliegtuigen steunen. Die toezegging voor trainingen betekent niet dat de VS al besloten hebben F-16's aan Oekraïne te leveren. Die beslissing moet nog worden genomen. Ook andere landen hebben voor de levering Amerikaanse toestemming nodig, omdat de vliegtuigen in de VS worden geproduceerd.

  AFP
 53. 09:33 21-5-2023

  Zelensky verduidelijkt uitspraken: Bachmoet niet gevallen

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zijn eerdere uitspraken over Bachmoet verduidelijkt, nadat verwarring was ontstaan over de vermeende inname van de Oost-Oekraïense stad door Rusland. Bachmoet is niet gevallen, aldus Zelensky tijdens een persconferentie in Hiroshima, de locatie van de G7-top.

  Zelensky beantwoordde eerder op zondag persvragen tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. "Ik denk het niet," zei hij toen een journalist hem vroeg naar de Oekraïense controle over Bachmoet. Ook zei de verslaggever dat 'de Russen zeggen dat ze Bachmoet hebben ingenomen'. Zelensky reageerde op die laatste uitspraak, aldus zijn woordvoerder kort na de ontmoeting met Biden.

  Over Bachmoet zei Zelensky verder dat daar niks meer is. "Vandaag is Bachmoet alleen in onze harten," vertelde hij. De president sprak van een 'tragedie'. De verlaten stad in het oosten van Oekraïne, waar voor de Russische invasie ongeveer 70.000 mensen woonden, ligt in puin door de hevige, bloedige strijd die er al maanden plaatsvindt. Tijdens de persconferentie zei Zelensky dat de foto's van Hiroshima na een atoombomaanval in 1945 hem deed denken Bachmoet en andere plaatsen in Oekraïne.

  Het Russische huurlingenleger Wagner Groep, dat een belangrijke rol speelt bij de strijd om Bachmoet, verklaarde zaterdagmiddag dat de stad volledig in Russische handen is gevallen. De inname werd daarna snel ontkend door de Oekraïense autoriteiten. Later verklaarde ook het Russische ministerie van Defensie dat Bachmoet compleet was ingenomen.

 54. 08:38 21-5-2023

  Biden kondigt militair hulppakket voor Oekraïne aan

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft in de marge van de G7-top in Japan nieuwe militaire hulp voor Oekraïne aangekondigd. Dat gebeurde tijdens een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

  Het steunpakket bestaat uit onder meer gepantserde wagens, artillerie en munitie. Biden vertelde ook dat zijn land alles doet wat mogelijk is om de Oekraïense verdediging te versterken. De nieuwssite Politico schreef eerder op basis van bronnen dat het pakket een waarde heeft van 375 miljoen dollar (346 miljoen euro).

  Zelensky heeft zijn waardering uitgesproken voor de Amerikaanse steun. Hij ontmoette dit weekend in Hiroshima ook andere leiders van de G7 en landen die op uitnodiging bij de top zijn. Zo sprak hij met onder anderen de Indonesische president Joko Widodo, de Canadese premier Justin Trudeau, de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol.

 55. 07:36 21-5-2023

  Rusland claimt verovering van Bachmoet

  Rusland heeft zaterdag gezegd dat het de Oekraïense stad Bachmoet volledig veroverd heeft. De aanval op de stad werd geleid door het Russische huurlingenleger Wagner Groep. Jevgeni Prigozjin, de leider van de groep huurlingen, zei eerder zaterdag dat zijn troepen de Oekraïners uit hun laatste stellingen in de stad hadden verdreven.

  Het Russische ministerie van Defensie liet in een verklaring weten dat 'de bevrijding' van de stad het resultaat was van de offensieve acties van de groep. Kyiv ontkende de bewering van Prigozjin eerder op zaterdag, maar had niet onmiddellijk een reactie op de verklaring van het ministerie van Defensie.

  De Russische president Vladimir Poetin feliciteerde de troepen met de verovering van de stad en zei dat degenen die zich hadden ingezet onderscheidingen zouden krijgen, meldden Russische persbureaus.

 56. 02:04 21-5-2023

  Moskou: verovering Bachmoet is voltooid

  De stad Bachmoet in het oosten van Oekraïne is volgens het Russische ministerie van Defensie volledig in handen van de Russische troepen. Moskou bevestigt hiermee een bericht van Jevgeni Prigozjin, de baas van het Russische huurlingenleger Wagner. De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn militairen en het huurlingenleger gefeliciteerd met de inname van Bachmoet.

  Van Oekraïense zijde is er nog geen bevestiging. In de namiddag ontkende Kyiv de berichtgeving van Wagner, maar verklaarde wel dat de toestand "kritiek" was voor de Oekraïners.

  Indien de stad wel daadwerkelijk in Russische handen is gevallen, opent zich de route naar de grote steden Slovjansk en Kramatorsk voor de Russen. Dat zou Moskou dichter bij een volledige verovering van de Donetsk-regio brengen.

  REUTERS - Bachmoet.
 57. 00:19 21-5-2023

  Witte Huis: Biden en Zelensky ontmoeten elkaar zondag op G7

  De Amerikaanse president Joe Biden ontmoet zondag zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky in de marge van de top van de G7 in Hiroshima. Een Amerikaanse official bevestigde zaterdag eerdere berichten dat de twee elkaar zouden spreken.

  Biden komt zondag ook bijeen met de leiders van Zuid-Korea en gastland Japan. De landen zullen het ook weer hebben over de 'economische dwang' van China waar de G7 zaterdag al voor waarschuwde. Met die dwang wordt bedoeld dat landen soms een onmisbare positie innemen in bepaalde economische processen en die macht gebruiken om politieke invloed uit te oefenen.

  Zelensky kwam zaterdag al in Hiroshima aan. Hij sprak er met onder anderen de Britse premier Rishi Sunak, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Indiase premier Narendra Modi, die de Russische inval niet heeft veroordeeld.

 58. 19:48 20-5-2023

  Paus vraagt kardinaal voor vredesmissie Oekraïne

  Paus Franciscus heeft de kardinaal Matteo Zuppi aangesteld als leider van een vredesmissie voor Oekraïne. Het doel is dat deze missie 'bijdraagt aan het verminderen van spanningen in het Oekraïne-conflict, in de hoop dat dit een pad van vrede kan initiëren', aldus de persdienst van de paus.

  Het is niet direct duidelijk wat de gezant, aartsbisschop van Bologna, zal doen. De details van de missie worden nog uitgewerkt. Volgens een diplomatieke bron zal Zuppi proberen om zowel de Oekraïense president Volodymyr Zelensky als de Russische president Vladimir Poetin te ontmoeten. Paus Franciscus begon eind april al over een vredesmissie, maar deelde toen nauwelijks informatie.

 59. 15:44 20-5-2023

  Zelensky overlegt met leiders tijdens G7-top in Japan

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan de G7-top in Japan met meerdere leiders afzonderlijk overlegd. De ontmoetingen hadden betrekking op de Russische invasie in Oekraïne.

  De Franse president Emmanuel Macron zei dat Zelensky's aanwezigheid bij de top, waar onder meer India en Brazilië op uitnodiging bij zijn, 'de uitkomst van het spel' kan veranderen. Macron stelde dat het verrassingsbezoek een 'unieke gelegenheid' voor Oekraïne is om de Oekraïense situatie te omschrijven, een boodschap over te brengen en standpunten uiteen te zetten.

  Zelensky sprak voor het eerst in levenden lijve met de Indiase premier Narendra Modi, die de Russische inval niet heeft veroordeeld. Hij vertelde over het Oekraïense vredesplan en nodigde India uit mee te doen aan de uitvoering ervan. Ook vertelde de president over de humanitaire behoeften van zijn land en sprak hij zijn dank uit voor de geleverde hulp. Modi zei 'te zullen doen wat we kunnen' om de oorlog te beëindigen.

  Er waren ook ontmoetingen met onder anderen de Britse premier Rishi Sunak, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Zo bedankte Zelensky Sunak voor het leiderschap dat het Verenigd Koninkrijk heeft getoond in de internationale coalitie voor de levering van F-16's aan Oekraïne, al is het nog niet zeker dat er straaljagers worden gestuurd.

  AFP - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de Franse president Emmanuel Macron tijdens G7-top in Japan.
 60. 10:50 20-5-2023

  Groot-Brittannië vermoedt Russische versterkingen

  De Britse krijgsmacht denkt dat Rusland versterkingen naar Bachmoet heeft gestuurd. Het ministerie van Defensie zegt dat het land de afgelopen vier dagen 'hoogstwaarschijnlijk tot enige bataljons' heeft gestuurd. Een bataljon bestaat uit honderden tot duizend militairen.

  Volgens het Verenigd Koninkrijk zijn er versterkingen gestuurd nadat de Oekraïense krijgsmacht enige vooruitgang had geboekt rond Bachmoet. Bovendien zou betwijfeld worden of de huurlingen van de Wagner Groep wel blijven vechten. De baas van Wagner, Jevgeni Prigozjin, heeft in de afgelopen dagen gezegd dat er zwaar gevochten wordt en dat het moeilijk is om de stad in handen te krijgen. De Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maljar sprak vrijdag ook van een hevige strijd.

  AFP - Oekraïense soldaten in de buurt van Bachmoet.
 61. 10:04 20-5-2023

  Zelensky aangekomen in Japan

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen in Japan. Zelensky gaat langs bij de vergadering van de G7, een samenwerkingsverband van zeven invloedrijke industrielanden en de Europese Unie. Hij schrijft op Twitter dat hij daar 'belangrijke ontmoetingen met partners en vrienden van Oekraïne' zal hebben. Het gerucht ging al langer dat hij erbij zou zijn, al bleef enige tijd onduidelijk op welke dag hij zou komen.

  Getty Images
 62. 04:42 20-5-2023

  Politico: Biden zegt 375 miljoen dollar toe voor hulp aan Oekraïne

  De Amerikaanse president Joe Biden maakt tijdens de G7-top dit weekend bekend dat de VS een militair hulppakket van 375 miljoen dollar (346 miljoen euro) gaan leveren aan Oekraïne. Dat meldt nieuwssite Politico op basis van drie Amerikaanse en een Oekraïense bron.

  Biden zou de aankondiging doen na zijn ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die zondag verwacht wordt op de top in het Japanse Hiroshima.

  Het hulppakket zal bestaan uit onder meer gepantserde wagens, antitankwapens en artilleriegranaten. Dat is materieel dat de VS eerder ook al heeft geleverd aan Oekraïne.

  AP
 63. 04:24 20-5-2023

  Vallend puin en brand bij luchtaanval op Kyiv

  De Oekraïense hoofdstad Kyiv is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw het doelwit geworden van een Russische luchtaanval. De autoriteiten maken melding van neervallend puin in drie wijken en een brand op het dak van een residentieel gebouw.

  "Brand op een gebouw van negen verdiepingen in een van de residentiële complexen van het district Dniprovskyi", schreef burgemeester van Kyiv Vitali Klitsjko op Telegram. Er is nog geen informatie beschikbaar over eventuele slachtoffers, voegde hij eraan toe.

  De brand ontstond door "neervallend puin", aldus het hoofd van de civiele en militaire administratie van Kyiv, Serhiy Popko. Hij riep de inwoners op om beschutting te zoeken.

  Ook in verschillende straten in de disctricten Darnytskyi en Solomyanskyi viel puin naar beneden, aldus Popko. Berichten over eventuele slachtoffers worden nog geverifiëerd.

  Het Oekraïense leger waarschuwde om 00.45 uur (23.45 uur Nederlandse tijd) dat Shahed-drones onderweg waren naar de regio van Kyiv. Er werden explosies gemeld door de autoriteiten, net als in de regio's Tsjerniguev en Marioepol.

  Het leger meldt dat het Oekraïense luchtafweersysteem actief is in Kyiv en Tsjerniguev.

  AFP
 64. 03:54 20-5-2023

  'Opnieuw terreinwinst Oekraïne bij Bachmoet'

  Oekraïne heeft naar eigen zeggen vrijdag opnieuw terreinwinst geboekt bij tegenaanvallen rond de felbevochten oostelijke stad Bachmoet. Ook donderdag kon het Oekraïense leger al verder oprukken richting de stad.

  "De vijand zet zijn aanvallen binnen de stad voort," aldus Serhiy Cherevaty, het hoofd van de oostelijke strijdkrachten op de staatstelevisie.

  De Oekraïense troepen zetten ondertussen druk op de Russische soldaten buiten de stad en blijven daar oprukken. "De situatie in Bachmoet is moeilijk maar onder controle," aldus Cherevaty. "We kunnen de intenties van de vijand zien en erop anticiperen, ons erop voorbereiden."

  De Russische troepen proberen de strategisch gelegen stad Bachmoet al maanden in te nemen, maar lijken het momentum te verliezen. Ze controleren grote delen van de bijna volledig vernielde stad, maar de Oekraïense troepen rukten de afgelopen dagen op vanuit het noorden en het oosten om de Russen te omsingelen.

  Moskou verplaatste duizenden troepen naar Bachmoet ter versterking, aldus de Oekraïense viceminister van Defensie Hanna Maliar. 'De vijand kan niet winnen met kwaliteit, dus hij probeert met kwantiteit', schreef ze in een Facebookbericht. 'Russische troepen blijven aanvallen, met verliezen tot gevolg die in verhouding veel groter zijn dan onze verliezen.'

  ANP/EPA - Oekraïense militairen van de 24ste 'Koning Danylo'-brigade maken een BM-21 meervoudige raketlanceerinstallatie (MLRS) gereed aan het front bij Bachmoet.
 65. 01:35 20-5-2023

  Man die Pentagondocumenten lekte blijft vastzitten tot proces

  De 21-jarige Amerikaanse militair die ervan wordt verdacht geheime militaire documenten te hebben gelekt, blijft voorlopig vastzitten. Jack Teixeira, een techspecialist van de Amerikaanse luchtmacht, hoopte onder huisarrest zijn proces te kunnen afwachten, maar een rechter heeft besloten dat hij dat in de cel moet doen.

  Teixeira zou duizenden documenten van het Pentagon openbaar hebben gemaakt in een chatgroep. De informatie zou gaan over de oorlog in Oekraïne, maar ook over allerlei andere zaken, zoals de staat van de legers van bondgenoten van de VS. Het wordt gezien als het grootste Amerikaanse lek in jaren.

  Teixeira zit vast in een cel in Boston en is aangeklaagd voor het overtreden van de spionagewet. Hij zou informatie zonder toestemming hebben meegenomen, gekopieerd en verspreid. Teixeira kan vijftien jaar celstraf krijgen. 

  REUTERS - De Amerikaanse militair Jack Teixeira, die ervan wordt verdacht duizenden geheime documenten te hebben gelekt.
 66. 00:54 20-5-2023

  Explosies op luchthaven Marioepol

  De luchthaven van de door Russische troepen bezette Oekraïense havenstad Marioepol in het zuidoosten van Rusland is vrijdagavond getroffen door een reeks explosies. Dat meldt het Russische staatspersagentschap Tass op basis van informatie van de lokale autoriteiten.

  Op sociale media zijn videobeelden te zien van explosies met een onbekende oorzaak. Het Russische en het Oekraïense leger hebben nog geen commentaar gegeven op de explosies.

  Russische troepen hebben de havenstad aan de Zee van Azov in het voorjaar na maandenlange gevechten ingenomen. Bij die gevechten werden grote delen van de stad vernield.

 67. 19:30 19-5-2023

  VS steunen gezamenlijke F-16-trainingen voor Oekraïners

  President Joe Biden heeft G7-leiders laten weten dat de VS een gezamenlijke inspanning met bondgenoten en partners zou steunen om Oekraïense piloten te trainen in het gebruik van gevechtsvliegtuigen, waaronder F-16's. Dat bevestigt het Witte Huis, nadat eerder berichten van die strekking in Amerikaanse media waren verschenen.

  De training zal naar verwachting volledig in Europa plaatsvinden. Wel zal Amerikaans personeel samen met bondgenoten in Europa aan de training deelnemen. De verwachting is dat die enkele maanden in beslag zal nemen.

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die de G7-top in Japan zal bijwonen, noemde de beslissing op Twitter 'historisch'. Zelensky heeft er bij zijn westerse bondgenoten herhaaldelijk op aangedrongen gevechtsvliegtuigen te leveren.

  De Amerikaanse deelname aan de mogelijke trainingen betekent niet dat de VS al besloten heeft gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren. "Terwijl de training de komende maanden plaatsvindt, beslist de coalitie van landen die aan deze inspanning deelnemen of we daadwerkelijk vliegtuigen zullen leveren, hoeveel we zullen leveren en wie ze zal leveren," aldus de functionaris tegen CNN.

  In maart ontving de VS twee Oekraïense piloten op een militaire basis in Tucson, in de zuidelijke staat Arizona, om hun vaardigheden te evalueren met behulp van vluchtsimulatoren en om te beoordelen hoeveel tijd ze nodig zouden hebben om te leren vliegen met verschillende Amerikaanse militaire vliegtuigen, waaronder F-16's. Het Amerikaanse congres heeft in de begroting van 2023 geld gereserveerd voor dergelijke trainingen.

  Premier Mark Rutte laat weten dat hij verheugd is met het besluit. 'De details worden de komende weken uitgewerkt,' zegt Rutte op Twitter.

  Ook zijn Britse, Deense en Belgische collega's 'verwelkomen' het nieuws vanuit de VS, schrijft Rutte. 'Oekraïne kan blijven rekenen op de niet-aflatende steun van Nederland en zijn internationale partners.'

  Defensieminister Kajsa Ollongren sluit zich aan bij de woorden van Rutte. Samen met 'onze naaste bondgenoten' Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk wordt gewerkt aan de voorwaarden. 'We staan klaar om Oekraïne hierin te steunen,' twittert Ollongren.

 68. 15:34 19-5-2023

  Derk Sauer ziet hoe de Russische geheime dienst antioorlogsretoriek smoort

  Russische staatspropaganda dringt door in het leven van alledaagse Russen, schrijft Derk Sauer. En de geheime dienst smoort kritische geluiden, tenzij ze afkomstig zijn van oorlogshitsers.

  "Terwijl dichters, schrijvers, journalisten, theatermakers en gewone burgers die een kritische kanttekening bij de oorlog plaatsen, worden opgejaagd door de FSB, kunnen ultra-nationalistische bloggers en types als Prigozjin ongestraft hun gang gaan. Een meisje arresteren dat een antioorlogstekening maakt? Makkelijk. Maar een gewapende ‘warlord’ die Poetin voor klootzak uitmaakt, kan zijn gang gaan."

  Lees hier de hele column van Derk Sauer.

 69. 15:26 19-5-2023

  Zelensky lobbyt voor steun en straaljagers op G7-top

  Terwijl de hevige gevechten rondom de Oost-Oekraïense stad Bachmoet doorgaan, reist president Zelensky af naar Japan om daar de G7-top bij te wonen. Bovenaan zijn verlanglijstje: de levering van straaljagers. Ook zal hij proberen ‘neutrale’ landen eindelijk achter zich te krijgen. Lees hier meer over wat Zelensky van de G7 wenst. 

 70. 14:04 19-5-2023

  Zelensky in Saudi-Arabië voor top Arabische Liga

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is geland in Saudi-Arabië, waar hij een topconferentie van de Arabische Liga bijwoont. Het is Zelensky's eerste bezoek aan het Midden-Oosten sinds de oorlog. 

  Zelensky woont de top niet bij op uitnodiging van het Arabische genootschap, maar van Saudi-Arabië. De leiders van de Arabische Liga hebben tot dusver aanzienlijk minder bereidheid getoond Oekraïne te steunen in de strijd tegen Rusland dan Kyivs westerse bondgenoten.

  De president zal in Riyad de leiders van de Arabische lidstaten toespreken. Ook zei hij plannen te hebben voor persoonlijke ontmoetingen met leiders, onder meer met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. 

  Eerder deze maand besloot de Arabische Liga dat Syrië mag terugkeren in het samenwerkingsverband van de Arabische wereld. Het lidmaatschap van Syrië werd in 2011 opgeschort vanwege het harde optreden van de regering van Bashar al-Assad in de burgeroorlog in het land. Assad is donderdag al in Saudi-Arabië gearriveerd.

  AFP
 71. 11:23 19-5-2023

  ‘Verenigde Staten toch bereid toestemming te geven voor leveren F-16's’

  De regering van president Biden heeft Europese bondgenoten voorzichtig laten weten dat het hen zal toestaan om in Amerika gemaakte F-16 straaljagers naar Oekraïne te exporteren, meldt CNN. Oekraïne vraagt al een tijd om de straaljagers en verschillende Europese landen hebben zich bereid getoond ze te leveren.

  Het Witte Huis aarzelde al enige tijd om de levering van de straaljagers aan Oekraïne goed te keuren omdat dit zou kunnen worden gezien als een escalatie van de oorlog. CNN meldt nu dat de regering van president Biden nog geen formeel verzoek heeft ontvangen van bondgenoten die F-16’s aan Oekraïne willen leveren, maar mocht zo'n verzoek er wel komen, zullen ze verdere stappen niet tegenhouden.

  Voor elke uitlening van F-16's naar een derde land is goedkeuring van de Amerikaanse overheid vereist, gezien de Amerikaanse technologie die in het vliegtuig wordt gebruikt.

  Eerder deze week kondigde de Britse en Nederlandse regering aan dat premiers Rishi Sunak Mark Rutte zijn overeengekomen om een 'internationale coalitie' op te bouwen om F-16 straaljagers voor Oekraïne veilig te stellen

  AFP
 72. 09:22 19-5-2023

  Nieuwe Britse en Amerikaanse sancties tegen Rusland, nog geen export- of diamantverbod

  Het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe sancties ingesteld tegen Russen en Russische bedrijven. Zo hopen ze 'de economische druk op Poetin' op te voeren, zegt de minister van Buitenlandse Zaken. De nieuwe sancties zijn gericht op de energie- (waaronder kernenergie), defensie-, transport en financiële sector van Rusland. 

  Op de lijst met 86 mensen en organisaties staan onder anderen 'schimmige individuen en rechtspersonen' die betrokken zijn bij 'de diefstal en doorverkoop van Russisch graan', meldt het ministerie. Ook kondigde de Britse premier Rishi Sunak eerder tijdens de G7-top aan dat het VK de invoer van Russische metalen als koper, aluminium en nikkel aan banden legt. Ook de inkoop van diamanten wordt bemoeilijkt. 

  Dat laatste is de EU ook van plan, stelde Europese Raad-voorzitter Charles Michel vrijdag. Eerder Europees overleg over een ban op Russische diamanten stuitte op verzet van onder meer België, dat veel diamanten inkoopt uit Rusland. De handel in diamanten levert Rusland naar schatting rond de 4 miljard euro per jaar op.

  Tijdens de driedaagse top van de G7 zal naar verwachting een reeks nieuwe sancties tegen Rusland worden besproken. De Verenigde Staten kondigden donderdag al aan nog eens zeventig bedrijven uit Rusland of met Russische connecties volledig af te snijden van Amerikaanse exportproducten. Daarnaast worden ook zo'n 300 individuen toegevoegd aan de sanctielijst. 

  Zo lijken de VS een voorbeeld te willen stellen voor andere deelnemers. Aanvankelijk had het land gehoopt de andere G7-partners te overtuigen van een volledige exportban richting Rusland, maar niet iedereen wil zover gaan. Onder meer de EU acht een volledig exportverbod niet realistisch, omdat niet alle lidstaten bereid zijn om de economische banden met Rusland helemaal door te knippen.

  AFP - De Britse premier Rishi Sunak
 73. 09:14 19-5-2023

  Luchtalarm afgelopen nacht van kracht in heel Oekraïne

  In heel Oekraïne klonk in de nacht van donderdag op vrijdag het luchtalarm. Volgens Oekraïense autoriteiten zijn in diverse regio's luchtafweersystemen geactiveerd.

  Het Oekraïense leger meldde op Telegram dat er zich Russische vliegtuigen in de lucht bevonden en er aanvallen met hypersonische Kinzhal-raketten dreigden. In centrale gebieden van het land konden volgens de mededelingen drone-aanvallen plaatsvinden.

  Oekraïne meldde een nacht eerder al 'ongeziene' luchtaanvallen op hoofdstad Kyiv en andere delen van het land. Een persoon zou zijn omgekomen bij een aanval op Odesa in het zuiden. Volgens het Oekraïense leger lanceerde Rusland die nacht 30 zee-, lucht- en landkruisraketten. Oekraïne zegt 29 daarvan uit de lucht te hebben gehaald, volgens Rusland was de aanval wel succesvol.

 74. 08:40 19-5-2023

  President Zelensky zondag aanwezig bij G7

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is zondag aanwezig bij de top van de G7. Zelensky zou eigenlijk via een videoverbinding spreken op het overleg, maar reist toch af naar het Japanse Hiroshima.

  De driedaagse top is vrijdag begonnen. Volgens de Britse krant Financial Times en persbureau Bloomberg is er zondag een speciale sessie over Oekraïne ingelast voor het bezoek van Zelensky. "Daar worden heel belangrijke besluiten genomen en daarom is het absoluut essentieel dat onze president aanwezig is om onze belangen te verdedigen," zei Oleksiy Danilov van de Oekraïense Nationale Veiligheids- en Defensieraad op de staatstelevisie.

  De G7 bestaat uit de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Daarnaast zijn leiders uitgenodigd van landen als India, Brazilië, Indonesië, Zuid-Korea, Australië en Vietnam. Dat wordt gezien als een poging om aarzelende landen meer op de lijn van de G7 te krijgen in gevoelige dossiers als de oorlog in Oekraïne.

  EPA
 75. 07:05 19-5-2023

  Baas van Nederlands defensiebedrijf opgepakt, verdacht van spionage voor Rusland

  De eigenaar van een defensiebedrijf in het Brabantse Rijen is in Parijs aangehouden op verdenking van spionage voor de Russen. De man zou gevoelige Amerikaanse technologie hebben doorgespeeld aan Rusland.

 76. 07:03 19-5-2023

  Is het gevreesde Russische ‘wonderwapen’ waardeloos dankzij Nederlandse Patriots?

  Volgens president Poetin zou elke vijand machteloos zijn tegen de Russische hypersonische Kinzhalraket. Maar Oekraïners claimen nu in één nacht zes van deze ‘wonderwapens’ uit de lucht te hebben geschoten. Maakt de Patriot zijn reputatie waar als beste luchtverdediging ter wereld? Lees hier meer over het Russische wapen

 77. 07:02 19-5-2023

  Levering F-16’s aan Oekraïne komt rap dichterbij: ‘Het is heel gevoelig’

  Downing Street is duidelijk: het Verenigd Koninkrijk gaat samen met Nederland werken aan ‘een internationale coalitie’ die Oekraïne van F-16-gevechtsvliegtuigen gaat voorzien. Ons kabinet houdt zich stil. ‘Dit is heel gevoelig.’ Lees hier meer over de mogelijke levering van F-16's.

 78. 07:00 19-5-2023

  Welkom in dit liveblog

  Volg hier alle ontwikkelingen over de Russische invasie in Oekraïne.

Volodymyr Zelensky tijdens een persconferentie op het Catshuis. De Oekraïense president bezocht in april Nederland voor het eerst. Beeld ANP
Volodymyr Zelensky tijdens een persconferentie op het Catshuis. De Oekraïense president bezocht in april Nederland voor het eerst.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden