PlusAchtergrond

Litouwen plaatst grenshek bij Belarus

Het aantal migranten dat vanuit Belarus de grens met Litouwen oversteekt, blijft toenemen. Vilnius wil nu een hek neerzetten. Ook wordt het leger ingezet.

Jarron Kamphorst
Migranten in een opvangkamp nabij Vilnius.  Beeld AP
Migranten in een opvangkamp nabij Vilnius.Beeld AP

Op hun hurken of in kleermakerszit zit een handvol mannen en vrouwen op een akker ­ergens in het oosten van Litouwen, niet ver van de Belarussische grens. Naast hen, op een ­onverharde weg, staat een auto met zwaai­lichten aan. Een man in legeruniform spreekt de mensen toe. Op een ander beeld dat door de ­Litouwse grensbewakingsdienst werd vrijge­geven, zijn vier mannen te zien die zich in het hoge gras aan een bosrand vlak bij diezelfde grens ophouden. Achter hen staat een agent met een herdershond die de mannen zojuist heeft ontdekt.

In alle gevallen gaat het om migranten die de afgelopen weken illegaal de grens overstaken tussen Belarus en Litouwen. Volgens de autoriteiten in Vilnius zijn het grotendeels Irakese vluchtelingen die met hulp van de regering in Minsk de grens naar de EU-lidstaat overstaken, nadat de Belarussische president Loekasjenko eind mei had aangekondigd migranten niet langer ­tegen te houden.

Professionele organisatie

“Voorheen hielden we drugs en migranten ­tegen. Nu slikken jullie dit maar en vangen jullie ze zelf maar,” sneerde de potentaat destijds ­nadat de spanningen tussen Brussel en Minsk hoog waren opgelopen vanwege de ‘vliegtuig­arrestatie’ van de Belarussische journalist Roman Prota­sevitsj en zijn vriendin Sofia Sapega.

Om het illegaal oversteken van de grens een halt toe te roepen, wil de Litouwse premier ­Ingrida Simonyte nu een hek neerzetten op de grens met Belarus. Daarnaast wordt het leger ­ingezet in het gebied om de grens extra te beveiligen. “We zullen beginnen met de bouw van een extra fysieke barrière die Litouwen en Belarus scheidt,” zei Simonyte woensdag tijdens een persconferentie. “Dat moet een signaal zijn en de organisatoren van de illegale migratie­stromen afschrikken.”

Volgens de minister-president zit er een ­betrekkelijk professionele organisatie achter de grensoverzettingen van asielzoekers uit het Midden-Oosten, die behalve uit Irak ook uit ­Syrië en Iran komen. “Er zijn reisorganisaties die via directe vluchten Minsk met bijvoorbeeld Bagdad verbinden, en agentschappen in zowel Belarus als andere landen die ‘toeristen’ naar Minsk lokken,” vertelde Simonyte aan pers­bureau Reuters. Ze baseert zich daarbij op documenten die enkele migranten bij zich droegen.

Op het matje geroepen

De afgelopen weken arriveerden enkele hon­derden migranten in Minsk op dergelijke lijnvluchten, stelde de premier. Direct na aankomst ­begeleidden de Belarussische autoriteiten de vluchtelingen naar een plek langs de 680 kilometer lange grens met Litouwen waar de grenswachters aan Belarussische zijde de asiel­zoekers hielpen de grens over te steken.

Op deze manier wisten alleen al in de eerste week van juli ten minste 779 migranten Litouwen te bereiken. Ter vergelijking: in de eerste zes maanden van dit jaar arriveerden er slechts 636 migranten in Litouwen door de grens met Belarus over te steken. Inmiddels geldt de noodtoestand in Litouwen en heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de Belarussische ­ambassadeur in Vilnius op het matje geroepen.

Volgens de Litouwse minister van Buiten­landse Zaken Gabrielius Landsbergis probeert Loekasjenko ‘migratie als wapen te gebruiken door ons besluit over sancties te ondermijnen’. De actie heeft inderdaad alles weg van een vergeldingsmaatregel. Door migranten illegaal de grens over te laten, wil Loekasjenko zijn ongenoegen uiten over de recente strafmaatregelen die de EU tegen zijn regime instelde na de arrestatie van Protasevitsj.

Vooralsnog krijgen de migranten onderdak in Litouwen. Premier Simonyte liet daarnaast ­weten dat het land op korte termijn mogelijk grenscontroles met aangrenzende EU-lidstaten gaat instellen om te voorkomen dat de migranten verder de EU in kunnen reizen. Daarnaast patrouilleert sinds begin deze maand personeel van het Europese grensagentschap Frontex langs de Europese buitengrens in het oosten van de Baltische staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden