PlusExclusief

Links Frankrijk bekvecht over vermeend wangedrag leiders

Voor progressief Frankrijk heeft seksueel en seksistisch geweld de hoogste prioriteit. Maar de manier waarop twee partijen het probleem in eigen kring aanpakken, stuit op grote weerstand.

Kleis Jager
Kamerlid Sandrine Rousseau meent dat al het geweld tegen vrouwen één geheel vormt en dat vrouwen altijd geloofd moeten worden. Beeld AFP
Kamerlid Sandrine Rousseau meent dat al het geweld tegen vrouwen één geheel vormt en dat vrouwen altijd geloofd moeten worden.Beeld AFP

‘Het persoonlijke is politiek,’ zo werd in linkse kringen in de jaren zeventig vaak gezegd. Die kreet is actueler dan ooit, want binnen korte tijd verdwenen twee prominente politici van het toneel vanwege troebelen in de privésfeer.

De eerste was Adrien Quatennens van La France Insoumise (LFI), de grootste partij op links. Quatennens (32), die geldt als de kroonprins van partijleider Jean-Luc Mélenchon, heeft zijn vrouw een klap gegeven tijdens een woordenwisseling over hun scheiding.

Eerlijkheid en waardigheid

Dat weten we omdat Céline Quatennens er melding van maakte bij de politie, voor het geval de ruzies verder uit de hand zouden lopen. Dit bleef – zoals dat gaat – geen geheim. Adrien Quatennens publiceerde een verklaring waarin hij uitlegde wat er was gebeurd, hoezeer hij lijdt onder de breuk en hoeveel hij spijt heeft van wat er is gebeurd.

Hierna prezen Mélenchon en andere coryfeeën Quatennens op Twitter uitgebreid om zijn moed, eerlijkheid, waardigheid en zijn voorbeeldigheid. Dat ging anderen te ver. Quatennens legde zijn functie uiteindelijk – in ieder geval voorlopig – neer.

LFI ligt nu zwaar onder vuur. De partij leest volgens de critici iedereen de les over seksisme terwijl het zondaars in eigen kring beschermt. De interne klachtencommissie voor seksueel wangedrag lijkt vooral bedoeld om affaires binnenskamers te houden. Zo bleef Éric Coquerel, al jaren bekend om zijn handtastelijkheden, gewoon voorzitter van de prestigieuze commissie financiën in de Tweede Kamer.

Seksistisch geweld

De tweede prominent die is geveld, is Julien Bayou, de vicefractievoorzitter en partijvoorzitter van de groene partij Éurope Écologie Les Verts, EELV. In het geval van Bayou is onduidelijk wat hij precies heeft misdaan, maar wel dat er in elk geval geen sprake is van strafbare feiten.

Bayou wordt beschuldigd door zijn ex-vriendin van psychologische mishandeling. Zij schreef de klachtencommissie voor ‘seksueel en seksistisch geweld en intimidatie’ van EELV dat Bayou (42) een manipulator is. En voegde daar aan toe dat zij overwoog een einde aan haar leven te maken. De mail bevat ook een dreigement aan het adres van Bayou: ‘Ik kom sterker terug, je hebt alle reden om je zorgen te maken.’

Julien Bayou, partijvoorzitter van de groene partij  Europe Écologie Les Verts. Beeld AFP
Julien Bayou, partijvoorzitter van de groene partij Europe Écologie Les Verts.Beeld AFP

De zaak gaat niet alleen Bayou en zijn ex aan, vindt het radicaal-feministische deel van de partij. Deze groep wordt verpersoonlijkt door het in de media zeer aanwezige parlementslid Sandrine Rousseau. Rousseau meent dat al het geweld tegen vrouwen één geheel vormt en dat vrouwen altijd geloofd moeten worden. Radicalisme is in die visie nodig om iets te veranderen.

Politieke afrekening

Afgelopen maand wierp Rousseau zich opeens op als de woordvoerder van de ongelukkige ex-vriendin. Het gedrag van Bayou, zo zei ze op televisie, ‘is van het soort dat schadelijk is voor de mentale gezondheid van vrouwen.’

Zo zette Rousseau – gesteund door een feministisch collectief – Bayou onder druk om net als Quatennens tijdelijk af treden. Dat deed hij. Maar hij sloeg terug via zijn advocate. Die liet weten dat Bayou nooit is meegedeeld om welke feiten zijn dossier draait en dat hij de klachtencommissie vier keer tevergeefs heeft gevraagd of hij kon worden gehoord.

Bayou, die wat hij meemaakt omschrijft als ‘Kafka in tijden van sociale media’, concludeert dat hij slachtoffer is van een politieke afrekening. EELV kiest in december een nieuwe voorzitter. Rousseau zou haar greep op EELV willen versterken met iemand uit haar eigen kamp als partijleider.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden