Update

Lichamelijke resten van in Brazilië vermoorde Dom Philips en Bruno Pereira geïdentificeerd

De lichamelijke resten van de in Brazilië vermiste Britse journalist Dom Phillips en de Braziliaanse overheidsmedewerker Bruno Pereira zijn geïdentificeerd, meldt de politie. Woensdag gaf een verdachte al toe beide mannen te hebben vermoord.

Het Parool
Phillips en Pereira waren samen op expeditie in de Javarivallei, langs de grens met Peru, toen ze verdwenen. Beeld ANP / EPA
Phillips en Pereira waren samen op expeditie in de Javarivallei, langs de grens met Peru, toen ze verdwenen.Beeld ANP / EPA

Hij leidde de politie vervolgens naar de plek waar de lichamen zouden zijn begraven. Daar werden inderdaad menselijke resten aangetroffen. In samenwerking met Interpol werd vrijdag het lichaam van Phillips na een forensische analyse geïdentificeerd. Een dag later kon de politie dit ook bevestigen voor Pereira.

Illegale houtkap

Phillips schreef onder meer voor de Britse krant The Guardian en Pereira werkte voor het Braziliaanse overheidsagentschap voor inheemse zaken. De twee waren samen op expeditie in de Braziliaanse Javarivallei, langs de grens met Peru. Ze zouden interviews afnemen voor een boek over natuurbehoud in het gebied dat het toneel is van illegale visvangst, houtkap, mijnbouw en drugshandel.

Derde verdachte

Volgens de Braziliaanse politie zijn er vermoedelijk meerdere mensen betrokken geweest bij de dood van het tweetal. In de zaak zijn twee broers aangehouden, onder wie de man die de politie naar lichaamsresten leidde. Er is een arrestatiebevel uitgevaardigd voor een derde verdachte.

De politie stelt in een verklaring dat de daders alleen handelden en er geen criminele organisaties betrokken waren. Inheemse organisaties trekken dat echter in twijfel. Volgens Univaja, een lokale inheemse groep die betrokken was bij het onderzoek, duidt alles erop dat Pereira en Phillips ‘het pad kruisten met een machtige criminele organisatie die koste wat kost probeerde haar sporen uit te wissen’.

De groep zegt de politie sinds eind vorig jaar talloze keren te hebben gewaarschuwd dat er een criminele organisatie actief was in de Javarivallei. De politie is nog op zoek naar de boot waar Phillips en Pereira in reisden en waarin ze voor het laatst in levenden lijve gezien zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden