Levenslang voor Amerikaanse toeristen die agent in Rome doodstaken

Een Italiaanse rechter heeft twee jonge Amerikaanse toeristen schuldig bevonden aan de moord op een politieagent in Rome en ze tot een levenslange celstraf veroordeeld.

De Amerikanen Finnegan Lee Elder (rechts) en Gabriel Natale-Hjorth.  Beeld REUTERS
De Amerikanen Finnegan Lee Elder (rechts) en Gabriel Natale-Hjorth.Beeld REUTERS

De 35-jarige politieagent Mario Cerciello Rega werd op 26 juli 2019 met elf messteken om het leven gebracht na een nachtelijke confrontatie met de Amerikaanse studenten Finnegan Lee Elder (toen 19) en zijn jongere kameraad Gabriel Natale-Hjorth (toen 18). Het tweetal was op vakantie in de Italiaanse hoofdstad.

In Trastevere, een populair uitgaansgebied vlakbij het Vaticaan, probeerden de jongens tijdens een avondje stappen aan cocaïne te komen. Ze kwamen in contact met een tussenpersoon, die hen naar een drugsdealer bracht. Die verkocht echter geen drugs, maar aspirine. Toen de Amerikanen daar na het betalen van 70 euro achter kwamen, grepen ze uit vergelding de tas van de tussenpersoon en gingen ze ervandoor. In die tas zaten diverse waardevolle spullen, waaronder een mobiele telefoon.

Lees door onder de foto.

Finnegan Lee Elder (links) reageert op het vonnis van de Italiaanse rechter. Helemaal rechts staat Gabriel Natale-Hjorth. Beeld REUTERS
Finnegan Lee Elder (links) reageert op het vonnis van de Italiaanse rechter. Helemaal rechts staat Gabriel Natale-Hjorth.Beeld REUTERS

Ontmoeting

De tussenpersoon belde later op de avond via een andere telefoon naar zijn eigen toestel en kwam zo opnieuw in contact met de Amerikanen. Hij maakte een afspraak om hen in een ander gebied te ontmoeten. Ondertussen had de tussenpersoon echter aangifte gedaan van diefstal, waarop twee agenten in burger naar de plek van de ontmoeting gingen. Die ontmoeting liep al snel helemaal uit de hand: de 35-jarige agent Cerciello Rega werd direct besprongen door een van de Amerikanen en neergestoken met een mes.

De 21-jarige Elder gaf tijdens een eerdere zitting toe de pasgetrouwde politieman meerdere messteken te hebben toegebracht, maar zei dat hij dacht te worden belaagd door drugsdealers. Hij beroept zich op zelfverdediging. “Toen die mannen ons naderden, vielen ze ons direct aan alsof ze ons wilden beroven of pijn wilden doen, zonder een woord te zeggen en zonder een identiteitsbewijs of enig ander voorwerp te tonen.” Natale-Hjorth bevond zich op het moment van de steekpartij in een worsteling met de andere agent. Hij had het mes zelf niet vastgehouden, maar zou wel hebben geholpen het wapen te verstoppen. Daardoor is hij volgens de Italiaanse wet even schuldig aan de dood van de agent.

Rosa Maria Esilio, de weduwe van de Italiaanse agent Mario Cerciello Rega.  Beeld AP
Rosa Maria Esilio, de weduwe van de Italiaanse agent Mario Cerciello Rega.Beeld AP

Zwaarste straf

De agent die ook bij het incident was, vertelde een andere versie van de gebeurtenissen. Zij zouden de twee Amerikanen van voren hebben benaderd en zich als politie hebben geïdentificeerd, waarna de twee in de aanval gingen. De rechter sprak daarom de in Italië zwaarst mogelijke straf uit. Na 21 jaar cel kan het tweetal een verzoek tot vrijlating indienen, maar alleen bij goed gedrag. De Amerikanen, afkomstig uit Californië, werden ook schuldig bevonden aan poging tot afpersing, mishandeling, verzet tegen een publiek ambtenaar en het hebben van een mes zonder geldige reden.

De twee Amerikanen werden na het uitspreken van de straf de rechtszaal uitgeleid. In die zaal zaten ook de ouders van Elder en de vader van Natale-Hjorth. De weduwe van de gedode agent, die tijdens de zitting krampachtig een foto van haar man vasthield, barstte in tranen uit.

De ouders van Finnegan Lee Elder: Ethan en Leah Elder.  Beeld AFP
De ouders van Finnegan Lee Elder: Ethan en Leah Elder.Beeld AFP
De vader van Gabriel Christian Natale-Hjorth was ook aanwezig bij de uitspraak van de rechter.  Beeld REUTERS
De vader van Gabriel Christian Natale-Hjorth was ook aanwezig bij de uitspraak van de rechter.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden