Leiders Finland steunen aanvraag Navo-lidmaatschap

De leiders van Finland willen dat het land zich aansluit bij de Navo. Met de goedkeuring van president Sauli Niinisto en premier Sanna Marin zetten de Finnen hun eerste stap richting een lidmaatschapsaanvraag voor het militaire bondgenootschap. Zweden volgt waarschijnlijk maandag.

Het Parool
De Finse president Sauli Niinisto. Beeld AFP
De Finse president Sauli Niinisto.Beeld AFP

De Finse defensiecommissie raadde de regering eerder aan toe te treden tot de Navo. De commissie van parlementsleden concludeert dat het lidmaatschap van het militaire bondgenootschap goed zou zijn voor het land.

‘Een Navo-lidmaatschap zou de veiligheid van Finland versterken,’ aldus de president en de premier in een gezamenlijke verklaring. Daarin schrijven ze ook dat Finland ‘onmiddellijk’ een aanvraag moet indienen. ‘We hopen dat de komende dagen de landelijke stappen die nog nodig zijn om dit besluit te nemen, snel worden gezet.’

Sinds de oorlog in Oekraïne gaan er in Finland steeds meer stemmen op om aan te sluiten bij de Navo, om het land te beschermen tegen dreigingen vanuit Rusland. Finland deelt een grens van 1300 kilometer met Rusland. Er lijkt in het Finse parlement al een meerderheid te zijn voor toetreding. Ook in Zweden is dat vermoedelijk het geval.

Goede band

Finland en Zweden werden eerder geen lid van de Navo, om een goede band met Rusland en daarvóór de Sovjet-Unie, te behouden en neutraal te blijven. Dat standpunt is voor veel burgers veranderd, na de Russische inval in Oekraïne. Drie op de vier Finnen zijn nu voor toetreding tot de Navo. Moskou heeft al gedreigd dat aan een eventuele toetreding ‘politieke en militaire consequenties’ zijn verbonden.

De beide Scandinavische landen werken in militair opzicht al nauw samen met de Navo, maar voor toetreding zullen wel eerst alle dertig huidige lidstaten akkoord moeten gaan. Volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg is dat geen probleem en kunnen Finland en Zweden snel toetreden.

De Zweedse regering wil maandag een lidmaatschapsaanvraag voor de Navo indienen, schrijft de Zweedse krant Expressen. Het besluit wordt volgens de krant, die zich op anonieme bronnen baseert, maandag genomen tijdens een speciale kabinetsvergadering, na een debat in het parlement. De aanvraag zou daarna direct worden opgestuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden