Leider Hongkong zwicht voor betogers en trekt wet in

De omstreden uitleveringswet van Hongkong aan China, aanleiding voor de heftige protesten die al maanden gaande zijn, is ingetrokken.

Bas Soetenhorst
Carrie Lam. De leider van Hongkong ging vorige week tegenover ondernemers diep door het stof.  Beeld AFP
Carrie Lam. De leider van Hongkong ging vorige week tegenover ondernemers diep door het stof.Beeld AFP

Dat heeft regeringsleider Carrie Lam woensdag tijdens een bijeenkomst met parlementariërs meegedeeld. De vraag is of intrekking voldoende zal zijn om de crisis te bezweren. Ook dinsdagavond zette de oproerpolitie plastic kogels en pepperspray in tegen demonstranten voor het hoofdbureau van de politie en in een metrostation. Protesterende groepen klagen over het geweld van de ordetroepen.

Politiegeweld

De grote betogingen begonnen in juni, uit woede over de uitleveringswet die het mogelijk maakt verdachten te berechten in China, waar de rechtbanken onder controle van de communistische partij staan. Sindsdien is de oppositiebeweging meer democratie gaan eisen. De oppositie verlangt vrijlating van alle gearresteerde betogers, onafhankelijk onderzoek naar vermeend politiegeweld en het recht op vrije verkiezingen in Hongkong.

De betogers vrezen dat er weinig overblijft van het uitgangspunt van ‘één land, twee systemen’, dat was afgesproken toen de Britten in 1997 afstand deden van de stadstaat.

Pas als ook de andere eisen zijn ingewilligd, zullen de protesten stoppen, reageerde een studentenleider vandaag op de berichten over intrekking van de uitleveringswet. “Ik denk niet dat ze een goed moment heeft gekozen voor aankondiging van de intrekking,” aldus Leung Yiu Ting over Carrie Lam, de leider van Hongkong. “Het is nu een beetje te laat.”

De beursindexen in Hongkong reageren met stijgingen op de maatregel.

Eerder deze week kwam via persbureau Reuters een heimelijk gemaakte geluidsopname naar buiten van een recente bijeenkomst van Carrie Lam met ondernemers.

Daarin zei ze een ‘onvergeeflijke ravage’ te hebben aangericht met het indienen van de uitleveringswet. Als ze de keuze had, zou ze excuses aanbieden en opstappen. Maar ze heeft ‘heel beperkte’ bewegingsruimte, vervolgde ze, omdat de onrust over China is uitgegroeid tot een vraagstuk van binnenlandse veiligheid, naast oplopende spanningen met de VS als gevolg van de handelsoorlog.

Waarschuwing

Lams ontboezemingen sluiten aan bij berichten dat niet de autoriteiten van Hongkong de dienst uitmaken, maar China. Volgens ingewijden heeft de Chinese regering onlangs een voorstel van Lam van tafel geveegd om het conflict te bezweren.

Onderdeel van haar plan zou het intrekken van de uitleveringswet zijn geweest.

China ontkent bemoeienis met Hongkong, maar waarschuwde dinsdag opnieuw dat het land niet werkeloos zal toekijken als de onrust de Chinese veiligheid en soevereiniteit bedreigt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden