PlusNieuws

Leger Myanmar maakt meer media monddood

Het leger van Myanmar heeft de vergunningen ingetrokken van vijf mediaorganisaties die kritisch verslag hebben gedaan over de militaire staatsgreep en de voortdurende protesten daartegen.

Tom Kieft
Een non smeekt politieagenten om de demonstranten achter haar met rust te laten.  Beeld AFP PHOTO / Myitkyina News Journal
Een non smeekt politieagenten om de demonstranten achter haar met rust te laten.Beeld AFP PHOTO / Myitkyina News Journal

Mizzima, Democratic Voice of Burma (DVB), Khit Thit Media, Myanmar Now en 7Day News hebben een verbod opgelegd gekregen om nog te publiceren. Dat geldt voor televisieuitzendingen, maar ook voor het publiceren van onlineartikelen, werd gisteren bekend gemaakt via de staatsomroep MRTV.

Ondanks het verbod bleven een aantal van de vijf media ook vannacht over de protesten verslaan en maakten melding van veiligheidstroepen die gisteravond na een dag vol protest de jacht op betogers hadden geopend. Persbureau Reuters bericht dat een wijk waar veel protesten plaatsvinden werd afgesloten en huizen werden binnengevallen.

Het leger legt de media steeds verder aan banden. Journalisten van de verboden media riskeren celstraf of de dood, zegt Swe Win, de hoofdredacteur van Myanmar Now tegen persbureau AP. “Maar wat zeker is, is dat we niet stoppen met het verslaan van de gigantische misdrijven die nu in het land worden gepleegd.” Ook Mizzima, een ander nu verboden nieuwskanaal, plaatste een verklaring op zijn website waarin stond dat het ‘blijft vechten tegen de militaire staatsgreep en voor het herstel van democratie en mensenrechten’.

Het verbod volgt op de bloedigste dagen van de protesten tot nu toe. Ordetroepen schieten in toenemende mate met scherp. Volgens schattingen zijn al zo’n 60 betogers om het leven gekomen tijdens de protesten, van wie volgens de Verenigde Naties afgelopen weekend 38. Gisteren zijn in de noordelijke stad Myitkyina zeker twee mensen door ordetroepen doodgeschoten. Persbureau Reuters meldt dat daar scherpschutters gericht van de daken op betogers hebben geschoten.

Beschuldiging van fraude

Sinds de militairen begin februari de gekozen leider Aung San Suu Kyi hebben afgezet, wordt elke avond het internet in het land afgesloten. Het militaire regime beweert dat Suu Kyi de verkiezingen van november door fraude heeft gewonnen en heeft haar en veel van haar sympathisanten gevangengezet. De betogers eisen de vrijlating van Suu Kyi.

Ook voor de staatsgreep, was de persvrijheid in het land beperkt. Verslaggevers die over gevoelige onderwerpen schreven, zoals geweld en onderdrukking van de Rohingya, de etnische moslimminderheid in het land, werden al dikwijls geïntimideerd en gearresteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden