Leger Myanmar doodt tientallen demonstranten, bloedigste dag sinds coup

De militaire junta van Myanmar heeft zaterdag, op de jaarlijkse nationale dag van de strijdkrachten, verspreid over het land tientallen demonstranten gedood. De Verenigde Naties noemden het de bloedigste dag sinds de militaire machtsovername in februari.

Het Parool
Een demonstratie tegen de militaire coup in Myanmar zaterdag. Beeld AFP Photo/Dawei Watch
Een demonstratie tegen de militaire coup in Myanmar zaterdag.Beeld AFP Photo/Dawei Watch

Onafhankelijk nieuwsmedium Myanmar Now meldt dat er zeker 91 doden zijn gevallen zaterdag. Myanmar heeft het werk van journalisten aan banden gelegd, dus over het precieze aantal mensen dat het leven verloor, lopen de berichten uiteen. Een andere bron meldt zeker 60 doden. Als de cijfers van Myanmar Now kloppen, zijn er sinds de coup op 1 februari meer dan 400 dodelijke slachtoffers gevallen.

Pro-democratische tegenstanders van de coup hadden opgeroepen tot nieuw grootscheeps verzet tegen het bewind op zaterdag, een militaire feestdag. Het leger voerde in alle vroegte al enkele invallen uit in een poging het protest in de kiem te smoren. De machthebbers waarschuwden eerder deze week al dat troepen demonstranten door het hoofd kunnen schieten.

Terwijl troepen fakkels en vlaggen droegen en naast legervoertuigen marcheerden, verdedigde junta-leider generaal Min Aung Hlaing opnieuw de staatsgreep en beloofde hij de macht terug te geven na nieuwe verkiezingen. Hij waarschuwde dat daden van terrorisme die schadelijk kunnen zijn voor de rust en de veiligheid van de staat, onaanvaardbaar zijn. “De democratie die wij wensen zou een ongedisciplineerde democratie zijn als zij geen respect tonen voor de wet en deze overtreden,” aldus Min Aung Hlaing.

Militaire parade

De dag van de strijdkrachten, waarop het begin van het lokale verzet tegen de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht, gaat gewoonlijk gepaard met een militaire parade, bijgewoond door buitenlandse officieren en diplomaten.

De junta heeft echter moeite om internationale erkenning te krijgen sinds ze de macht over Myanmar heeft overgenomen en zei dat acht internationale delegaties aanwezig waren bij de parade zaterdag. Daaronder zouden zich China en Rusland bevinden.

Wereldleiders geschokt

De VN noemde het dodelijke geweld volledig onacceptabel en zei geschokt te zijn door ‘het onnodige verlies van levens, na berichten dat tientallen mensen zijn doodgeschoten in het hele land’.

Ook de ambassades van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben het ingrijpen van het leger scherp veroordeeld. “Deze 76e Dag van de Strijdkrachten van Myanmar zal in het geheugen gegrift blijven als een dag van terreur en schande. Het doden van ongewapende burgers, onder wie kinderen, zijn onverdedigbare daden,” zei de EU-ambassade in Yangon op sociale media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden