Nieuws

Leger ingezet bij rellen Zuid-Afrika

Zuid-Afrika zet het leger in om de orde te herstellen, nu er al dagen gewelddadige protesten zijn tegen de celstraf van oud-president Jacob Zuma. Bij de onlusten zijn zes doden en een groot aantal gewonden gevallen en ruim tweehonderd mensen zijn opgepakt.

Marlies van Leeuwen
De politie probeert in te grijpen in Durban. Beeld EPA
De politie probeert in te grijpen in Durban.Beeld EPA

De militairen worden naar de provincies KwaZulu-Natal en Gauteng, waarin Johannesburg ligt, gestuurd. De rellen zouden verergeren nu het Constitutionele Hof zich buigt over het verzoek van de ex-president om zijn straf te schrappen. ‘Het leger maakt zich klaar om de politie te kunnen ondersteunen in die provincies, om de onlusten te doen stoppen,’ laat het leger weten in een verklaring. ‘Hoelang deze inzet nodig is en met hoeveel soldaten dit zal zijn, wordt nog bekeken.’

De ongeregeldheden begonnen donderdag. In Gauteng raakten achthonderd mensen slaags met agenten. Volgens de politie maken criminelen gebruik van de onvrede en boosheid om te plunderen en te vernielen.

Op video’s van lokale tv-zenders was gisteren te zien hoe een winkelcentrum in Pietermaritzburg in lichterlaaie stond. In de buurt werd een snelweg afgesloten, om meer geweld tegen te gaan.

Ook in Vosloorus waren er rellen in een winkelcentrum. Auto’s en gebouwen werden in brand gestoken. De inlichtingendienst NatJoints laat weten dat er in Gauteng vier lichamen zijn gevonden. Twee van hen hebben schotwonden. Twee andere doden zijn in KwaZulu-Natal aangetroffen. Dat is de provincie waar Zuma vandaan komt.

Slachtofferrol

Ingrijpen wordt lastig omdat bij militaire confrontaties Zuma in de slachtofferrol kan kruipen en de acties kan toeschrijven aan het nieuwe politieke bewind van zijn opvolger, president Cyril Ramaphosa. Die erkende zondag dat mensen ‘gekwetst en boos’ zijn, maar zei ook dat geweld niet was gerechtvaardigd. De president waarschuwde dat relschoppers zullen worden vervolgd.

De 79-jarige Zuma meldde zich vorige week woensdagavond met grote tegenzin bij de politie om zijn gevangenisstraf van vijftien maanden uit te zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden